FOCI EB

7 családi társasjáték a fa alá

Olyan társasokat ajánlunk, amik kis és nagy gyerekeknek egyaránt szuper ajándékok lehetnek.

Link másolása

A társasjátékozással töltött idő mindig emlékezetes marad. Nemcsak szórakoztató, de összehozza az embereket, megdolgoztatja az agyat, türelemre nevel, csapatjátékra késztet, és stresszlevezetésre is alkalmas. Legutóbb kétszemélyes társasjátékokat gyűjtöttünk össze nektek, most viszont olyan társasokat ajánlunk a fa alá, amik a mesék világát idézik meg, és nem csupán szépek, de a család minden tagja számára élvezetes lesz. A Játéknet.hu kínálatából válogattunk!

Dixit

A 2010-es Év Játéka egyedi, korhatár nélküli, varázslatosan illusztrált kreatív asszociációs party társasjáték, mely garantáltan próbára teszi családotokat vagy baráti társaságotokat. A Dixit kártyákon található gyönyörű alkotások vezetik a játék vezérfonalát, ezek a teljesen különböző tartalmú, témájú és hangulatú kártyalapok versengenek „egymással” a pontokért. A játék megnyeréséhez asszociációs készség, figyelem, kreativitás, ön- és emberismeret, és egy kis szerencse is szükséges.

A játék során a kezdőjátékosnak kell leraknia egy általa választott lapot fejjel lefelé az asztalra, majd mondania kell a többi játékosnak egy utalást a lappal kapcsolatban. Ez lehet hangutánzó szótól kezdve egy pár szavas mondatig bármi, de akár egy kis történetet is elmondhat a képhez fűződően. Azonban vigyáznia kell, mert ha túl sokat árul el a lapról és mindenki kitalálja, akkor rajta kívül mindenki két pontot kap. Ugyanez a helyzet, ha senki sem találja ki, hogy melyik volt a lapja. A cél pedig az, hogy az emberek kitalálják, hogy melyik lap volt az övé, de ne mindenki.

A játék megunhatatlan, ráadásul folyamatosan adnak ki újabb és újabb kiegészítőket az alapjátékok mellé, melyek olyan gyönyörű fantázianeveket viselnek, mint például a Kalandok, Álmodozások, Emlékek, vagy Harmóniák. Szerezd meg a legújabb kiegészítőket, bővítsd Dixit kártyagyűjteményed, hogy az új kreatív és különleges kártyákkal még változatosabbá és izgalmasabbá tedd a játékélményt!

Concept

A Concept egy roppant egyszerű játék, mely az asszociációs képességeiteket teszi próbára. Célotok az, hogy minél több pontot szerezzetek azzal, hogy kitaláljátok, vajon a másik játékos mit próbál megmutatni a táblán.

Mikor rád kerül a sor, húzol egy kártyát, amin kilenc szó szerepel. Ebből egyet kell megmutatnod úgy, hogy a táblán található számtalan színes ikon közül kiválasztod a szerinted leginkább jellemző képeket és néhány a dobozban található jelzőt helyezel rájuk. Minél több ikont jelölsz be, annál egyszerűbb lesz kitalálni. Aki kitalálja, kap egy pontot és a következő játékoson a sor. Minden korosztály élvezni fogja ezt a játékot. Mind baráti társaságoknak, mind családi játéknak kiváló választás lesz, ha csak egyszerű, gyors szórakozásra vágytok!

Fedőnevek

A Fedőnevek egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 8 játékos részére. A játékot az Év Játékának választották 2016-ban (Spiel des Jahres) és jelölték is 2015-ben (BGG), illetve 2015-ben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott.

Két csapatot kell alkotnotok, melyek 1-1 tagja - a kémfőnökök - birtokában vannak a megoldókártyának, a többiek csak az előttük kiterített 25 szókártyát látják. A kémfőnökök feladata, hogy rávezessék társaikat, mely lapok tartoznak hozzájuk, méghozzá úgy, hogy egy-egy szóval megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre anélkül, hogy megneveznék őket. Egyszerűnek tűnik, és az is – amíg ki nem próbálja az ember!

Már egyetlen apró hiba is az ellenfélnek jelenthet pontot, ráadásul egy bérgyilkos is ólálkodik a közelben, aki könnyen véget vethet a szervezkedésnek! A Fedőnevek egyszerre komoly gondolkodást igénylő társasjáték és könnyed partijáték, amit bárki fél perc alatt megtanulhat. Játszani könnyű, de jól játszani nehéz!

MyMap: Az én világtérképem

A MyMap világtérképpel a gyerekek izgalmas érdekességeket tanulhatnak a világ különböző országairól és játszva ismerhetik meg a földrajzot! A dobozon látható felirat szerint 1000 érdekes kérdésre kapunk választ a világ országairól. Az oktátási funkción kívül, izgalmas csatát vívhatunk barátainkkal, földrajzi ismereteink segítségével.

A méretes térképet érdemes a falra rögzíteni, hogy mindig szem előtt legyen. A világtérkép ugyanis Felfedezés módban, ha megérintitek a piros csillagokat, ismerteti az országok neveit. További kategóriák választásával, további információt kaphatunk az adott területről, úgymint, főváros, beszélt nyelvek, elhelyezkedés, érdekességek és az ország zászlaja. Segítségével az iskolás gyerekek elmélyíthetik földrajzi ismereteiket, de a felnőtteknek is okoz egy kis fejvakarást!

Ahhoz, hogy izgalmas módon adhassatok számot az elsajátított ismereteikről, Egyszerű kvíz, Szuperkvíz vagy Kihívás módot választhattok. Egyszerű kvíz választása esetén a kisebb gyerekek tehetik próbára tudásukat. A feladat, hogy megtaláljak az adott országot a térképen. Amennyiben helytelen választ adnak, újra próbálkozhatnak. A második hibás válasz után a játék folytatódik tovább.

Szuperkvíz módban már bonyolultabb kérdésekkel is találkozhattok, itt már valamennyi kategóriából kaphatnak kérdéseket. Kihívás módban pedig két játékos mérheti össze tudását. Minden helyes válasz 1 pontot ér, ám a játék 2 pont különbségig tart.

Mindhárom módban szűkíthetitek a kategóriákat, így csak bizonyos témakörökből kell számot adni tudásotokról. A térképet angol és magyar nyelven is használhatjátok, összesen 78 országról tudhattok meg információkat. A 90x60 centiméteres térkép nem csak szép, de hasznos kelléke a gyerekszobáknak.

Kingdomino

A játékot az Év Játékának választották 2017-ben (Spiel des Jahres) és jelölték is 2018-ban (Magyar Társasjátékdíj), illetve 2016-ban más jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kártya húzás és a minták mechanizmusokra.

A Kingdominoban egy 5x5-ös területű királyságot kell felépítenetek olyan lapkákból, amelyeken vagy erdő szerepel, vagy búzamező, de van bánya, mocsár, legelő és tó is. Minél nagyobb egy terület, annál jobb, de koronaikonok nélkül mit sem érnek - ezekkel kell ugyanis megszorozni a terület méretét.

A koronák általában valamilyen épület mellett (szélmalom, halászkunyhó) láthatóak, merthogy a dominók szemet gyönyörködtető színekkel, szép rajzokkal vannak dekorálva. Ráadásul nem minden humortól mentesen.

Élvezetes és könnyed negyedórás játék a Kingdominót választók jutalma. A játékban persze van egy szerencsefaktor, mikor milyen dominók kerülnek elő, de az élmény java részét a taktikus döntés és az előrelátó tervezés adja. A kétszemélyes verzió nekem külön kedvencem: ebben körönként négy lapkából választhatunk 2-2 koronás figuránkkal, és külön elmebajt tudunk magunknak okozni, amikor rájövünk, hogy túlkombináltuk: ügyesen lefoglaltuk a két, nekünk kellő dominót, csak azt felejtettük ki a számításból, hogy fordított sorrendben akartuk lerakni.

És még egy apró ráadás: aki veszi a fáradtságot, és közelről megnézegeti a dominókat, talál pár elrejtett meglepetést is.

Pandemic: Bevetésre készen

Aki ismeri a Pandemic játékot, az tudhatja, hogy ismét egy izgalmas, kooperatív játékban kell megmeneteni néhány ember életét, vagy éppen az egész világot. A Pandemic: Bevetésre készen egy rendkívül izgalmas kooperatív játék, aminek a feszült hangulatát a valós idejű játékmenet adja. A játékosoknak a lehető leggyorsabban kell meghozni a lehetőségekhez képest a legjobb döntést. Nagy szerepet kap, hogy a játékosok miként osztják be a kockákat: ivóvizet, élelmet, oltóanyagot és más létfontosságú készleteket kell a természeti katasztrófák által sújtott, kétségbeesett városokba szállítani. Ha a játékosok által vezényelt egységnek sikerül időben átadni az ellátmányokat, akkor a küldetés sikerrel jár, és mindenki győztesnek érezheti magát.

Száj társasjáték

A Száj társasjáték a legfiatalabb családtagot ugyanúgy szórakoztatja, mint a legidősebbet. A játék lényege, hogy a soron következő játékosnak meg kell hallgatnia, hogy mit súg a száj, majd hangok utánzásával kell rávezetni a többieket a megfejtésre. A hangutánzó kizárólag hangokat adhat ki, sem szavakat, sem mozdulatokat nem használhat hozzá. A mókás játék az egész család számára szórakoztató lehet!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FOCI EB
A Rovatból
Durva, rasszista kommentekben gyalázzák az Eb-döntőn büntetőt hibázó angol focistákat a szurkolók
Az angol válogatott, a brit miniszterelnök és az angol szövetség is mélyen elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a rendőrség sem hagyja annyiban.

Link másolása

Fájdalmas vereséget szenvedett vasárnap este az angol futballválogatott, miután elveszítette az Olaszország elleni büntetőpárbajt a foci Európa-bajnokságon. Az angol játékosok közül hárman is elhibázták a tizenegyest, így az Azzurri tagjai örülhettek a végső győzelemnek.

A mérkőzést követően a csalódott angol szurkolók a közösségi oldalakon fakadtak ki, sokan meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket, vagyis a 19 éves Bukayo Saka, a 23 éves Marcus Rashford és a 21 éves Jadon Sancho.

A színesbőrű játékosokat olyan rasszista megjegyzésekkel illették, mint "a niggerek elcseszték nekünk" vagy "inkább egyetek banánt, niggerek", de majmoknak is nevezték őket, az utolsó rúgást elhibázó Sakának pedig azt üzenték, hogy menjen vissza Nigériába.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményben reagált ezekre a szurkolói megnyilvánulásokra. Mint írták, megdöbbentették őket az az online rasszizmus, amivel a játékosokat sújtották a közösségi médiában. Hangsúlyozták, hogy határozottan elítélik a diszkrimináció minden formáját, és azoknak, akik ilyen magatartást tanúsítanak, nincs helyük a szurkolók között. "Mindent megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, a felelősök számára pedig a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk" - jelentették ki.

A válogatott is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy undorodnak attól, hogy egyes szurkolóik az interneten keresztül bántalmazzák azokat a játékosokat, akik mindent megtettek a címeres mezért a torna során.

Boris Johnson brit miniszterelnök sem ment el szó nélkül a rasszista kommentcunami mellett. Szerinte ezt a csapatot hősként kellene ünnepelni, nem pedig bántani a közösségi médiában.

"Szégyelljék magukat azok, akik felelősek ezért az online bántalmazásért"

- mondta.

Priti Patel belügyminiszter is mélyen elítélte az "aljas" rasszista megnyilvánulásokat. "Ennek nincs helye hazánkban" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a rendőrségnek felelősségre kell vonni a felelősöket.

A Metropolitan Police már jelezte is, hogy kivizsgálják a történteket. "Ez a bántalmazás teljesen elfogadhatatlan, ezt nem lehet tolerálni" - jelezték.

Forrás: Daily Mail, Reuters


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FOCI EB
„Nem vagytok angol szurkolók, nem kelletek” - ezt üzeni Harry Kane a csapattársait ért rasszista sértésekre
Az angol csapatkapitány határozottan állt ki fiatal játékostársai mellett, szerinte támogatást érdemelnének, nem gyalázkodást.

Link másolása

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy rasszista szóbeli támadások érték a labdarúgó-Európa-bajnokság három fiatal angol játékosát, akik a döntő büntetőpárbajában tizenegyeseket hibáztak.

Most Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya üzent a gyalázkodóknak Twitteren. Mint írja:

Három legény, akik egész nyáron briliánsak voltak, bátran előléptek, és elvállalták a büntetőket, amikor a legnagyobb volt a tét. Amit érdemelnek, az a támogatás, nem pedig a hitvány rasszista mocskolódás, amit azóta kapnak. Ha valakit a közösségi médiában gyaláztok, nem vagytok Anglia szurkolói, és nincs szükségünk rátok.

Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak és Bukayo Sakának egyaránt nagy teher nehezedett a vállára, amikor Gareth Southgate szövetségi kapitány őket jelölte ki a később sordöntőnek bizonyult tizenegyesek elvégzésére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FOCI EB
Kiderült, hogy miért nem ünnepelt a mindent eldöntő védés után az olasz kapus az Eb-döntőben
Gianluigi Donnarumma egyszerűen elszámolta magát.

Link másolása

Egyáltalán nem azért sétált egykedvűen a pálya széle felé a mindent eldöntő büntető kivédése után az olasz válogatott kapusa, mert annyira higgadt, írja a Metro. A torna legjobb játékosának választott Gianluigi Donnarumma elárulta, hogy ennél sokkal prózaibb oka volt viselkedésének.

A 22 éves kapus egész egyszerűen elszámolta magát, és még azt hitte, hogy hátravan egy olasz tizenegyes a párbajból. Akkor döbbent rá, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot, amikor meghallotta az időközben az örömtől szabályosan felrobbanó olasz szurkolókat, és hallotta a felé rohanó lábak dobogását:

A torna alatt a Milanból a PSG-be igazoló kapus nem sokkal később arról is majdnem lemaradt, hogy az UEFA őt választotta az Eb legjobb játékosának. Az egymás mellett felsorakozó olaszok közül a sor végén elmélázó Donnarummának a mellette álló Bernardeschi szólt: rajta kívül már az egész világ tudja, hogy ő lett a torna legjobbja. A kapus ezután gyorsan felrohant a pódiumra a különdíjért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FOCI EB
Csatatér lett az olasz öltöző az Eb-döntő után, az angol játékosok bánatukban pizzát ettek
Az olasz edzői stáb egyik tagja hason csúszott egy sörrel fellocsolt asztallapon.

Link másolása

Óriási kuplerájt hagyott maga után a Wembley öltözőjében az Eb-győztes olasz válogatott, írja a The Sun. A féktelen ünneplés után távozó olaszok szanaszét dobált papucsokat, törölközőket, zoknikat és alsónadrágokat hagytak mindenhol, a földön és az asztalokon pedig pezsgős- és borosüvegek, valamint összegyűrt sörös dobozok gyülekeztek. A német Bild egyenesen "csatatérnek" nevezte az olaszok távozása után az öltözőt.

A vasárnapi döntő után már a pályán megkezdődött a buli, miután Olaszország a rendes játékidőt és a hosszabbítást követően végül büntetőkkel legyőzte Angliát. Az edzői stábból Daniele De Rossi egy sörrel fellocsolt asztallapon csúszkált:

A játékosok telefonjairól kiszivárgott többi videón is jól látszik, hogy Chielliniék egyáltalán nem fogták vissza magukat vasárnap este:

Eközben jóval szerényebb hangulatban telt az este hátralévő része a szomszéd öltözőben, ahol az angol válogatott tagjai némileg érthetetlen módon néhány pizzával próbáltak túllépni a kínos vereségen. Gareth Southgate csapatának szomorúságát jól leírja a katonás rendben egymásra tornyozott néhány pizzás doboz is:


Link másolása
KÖVESS MINKET: