hirdetés

FELFEDEZŐ

Tojást rakott a kígyó, pedig nagyjából 30 éve nem találkozott hímmel

A Saint Louis-i Állatkert kb. 62 éves királypitonja már nem először szaporodik úgy, hogy ehhez nem kellett neki társ.
Fotók: Saint Louis Zoo - szmo.hu
2020. szeptember 14.

hirdetés

Kisebb csoda történt az Egyesült Államokban található Saint Louis állatkertjében: egy nőstény kígyó tojást rakott annak ellenére, hogy minimum 15 éve nem volt hím közelében sem - számolt be róla a CNN.

A nőstény királypiton a legidősebb kígyó az állatkertben, 1961 óta él ott, és legalább 62 éves a dolgozók szerint. Neve nincs, csak a 361003 számmal azonosítják.

A gondozók pedig igencsak meglepődtek, amikor azt látták, hogy a kígyó hét tojást rakott, hiszen már nagyon rég nem találkozott hímmel.

Ez egyes hüllőknél bizony előfordulhat, ugyanis szűznemzéssel (partenogenezis) is képesek szaporodni. Ez azt jelenti, hogy a nőstény a hímmel való párosodás nélkül is tud tojást rakni, amiből aztán kikel az utód. Sőt, arra is képes, hogy a párosodás után a hím spermáját eltárolja. A dokumentációk szerint eddig hét év volt a leghosszabb idő, ami eltelt a hím és a nőstény párzása és a tojásrakás között.

A Saint Louis-i Állatkert királypitonja már legalább 15, de inkább kb. 30 éve nem került fizikai kapcsolatba hímmel

hirdetés

az állatkert vezető herpetológusa (a kígyók életével, szaporodásával foglalkozó tudós) szerint. Utoljára ilyenre az 1980-as évek végén és az 1990-as évek elején lehetett példa, mert akkoriban a gondozók még összerakták egymással kígyókat, amikor takarították a helyüket, így a hüllők könnyen párosodhattak is egymással.

Azóta nagyon sok év eltelt, de a nőstény királypiton már kétszer is tojást rakott. Amikor ez 2009-ben megtörtént, egyik tojása sem kelt ki. Idén július végén hét tojást rakott, amelyek közül kettő elpusztult, hármat inkubátorba helyeztek, kettőt pedig genetikai vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderüljön, tényleg szűznemzésről van-e szó. Az állatkert dolgozói már nagyon várják az eredményeket, amelyek várhatóan egy hónap múlva érkeznek meg. A három inkubátorban fejlődő tojás pedig két-három hét múlva kelhet ki.

Security Check Required

nullhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk