FELFEDEZŐ

Tippek mosáshoz, hogy a ruháid még sokáig szépek maradjanak

Bár a mosógépeknek köszönhetően ma már jóval egyszerűbb dolgunk van a mosással, pár egyszerű tipp azonban segít, hogy ruháink sokáig megőrizzék szépségüket.

Link másolása

A mi korosztályunk már nagyon szerencsés, hiszen a mosás ideális esetben egy könnyű folyamat: kiválogatod a szennyes ruhát, beteszed a mosógépbe, majd a program lejárta után jöhet a teregetés. Sőt, sok háztartásban már szárítógép oldja meg ezt a feladatot is. Egy-egy különlegesen kényes ruhadarab vagy nagyon makacs folt kivételével számunkra már szinte ismeretlen fogalom a kézi mosás. Azonban így is van pár egyszerű dolog, amire ha odafigyelsz, ruháid jobban megőrzik minőségüket és színüket. Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Körültekintően válassz programot

A legtöbb mosógépen már nemcsak az anyagot és a hőfokot tudod állítani, de különféle programok segítenek, hogy biztosan a célnak megfelelő hőfokon, fordulatszámon moshasd a ruháidat. A programokat mindig a szennyezettségnek vagy a textíliának megfelelően tudod kiválasztani. Hiszen míg a gyapjút maximum 40 fokon ajánlott mosni, hogy ne menjen össze, addig például a törülközőket, ágyneműt érdemes minél magasabb hőfokon mosni, mert sok baktérium csak 60 Celsius fok felett pusztul el.

A mosógépet is mosni kell

Nemcsak a ruhákra fér rá a tisztítás, de bizony időnként magát a mosógépet sem árt kitakarítani. Ilyenkor elég, ha üresen lefuttatsz egy tisztítóprogramot fertőtlenítőszerrel. Bár vannak direkt erre a célra kifejlesztett termékek, ha szeretnéd olcsón és egyszerűen megoldani a fertőtlenítést, használhatsz szájvizet is. Ebben az esetben egy fél pohárnyit tegyél a mosószer adagolójába, mely elpusztítja a gombát, a káros baktériumokat és a penészt is.

Teszteld az új ruhákat

Kevés idegesítőbb dolog van, mint amikor mosás után jössz rá, hogy az újonnan vásárolt piros nyári ruhádnak hála az összes fehér póló, fehérnemű halvány rózsaszín árnyalatot kapott... Bár manapság már nem feltétlen kell színenként válogatni a mosást, - hanem inkább az anyagok szerinti válogatást javasolják - a feltűnőbb színű új szerzeményeket érdemes mosás előtt tesztelni. Elég, ha beáztatod egy lavór meleg vízbe, így hamar kiderül, engedi-e a színét, és ha nem, akkor zöld utat kapott a ruha, hogy a többivel együtt moshasd.

Azok a fránya zoknik

A zoknik szinte mindig keresik a párjukat, mintha egy másik galaxisba kerülnének mosáskor, hogy aztán hetekkel később ismét felbukkanjanak. Természetesen a másik felük nélkül... Ha nálad is gyakran maradnak pár nélkül a zoknik, akkor érdemes beszerezni pár mosható zsákot és abba gyűjteni, majd dobni őket a mosógépbe, így könnyebb lesz teregetéskor párosítani őket.

Mosóhálót a kényesebb daraboknak

Nemcsak a zoknikat érdemes külön zsákban mosni, hanem a kényesebb darabokat sem árt, ha külön mosóhálóba teszed, hogy ne kezdje ki őket a mosás. Például a finom melltartó, fehérnemű könnyen beleakadhat a dobba, a fémszál megsérülhet és felsértheti a többi ruhát, vagy akár a gépben is kárt tehet. Ezért ajánlott beszerezni pár mosóhálót, hogy ebből biztosan ne legyen gondod később.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: