/felfedezo/szegedre-is-berobbant-a-muhussal-keszult-burger/
hirdetés

FELFEDEZŐ

Szegedre is berobbant a műhússal készült burger

Múló divat vagy a jövőnk kulcsa? Mindezt méghozzá úgy, hogy közben a húsélményről sem kell lemondani. Lehetséges?
hirdetés
G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

A fenntarthatóság ma már olyan kérdés, amivel egyszerűen muszáj foglalkozni. Ennek kapcsán merült fel bennem, hogy időközönként vegán pogácsára cserélem a szaftos angus marhát. Mindezt méghozzá úgy, hogy közben a húsélményről sem mondok le. Lehetséges? Igen, a Beyond Meat futurisztikus újdonságának köszönhetően. És ami külön jó hír számomra, hogy már nem csak Budapesten, ahol dolgozom, de a szülővárosomban, Szegeden is bármikor hozzájuthatok a műhússal készült hamburgerhez.

A Beyond Meat Inc. által készített növényi alapú húspogácsa nyár közepén érte el Magyarországot. Az Ethan Brown által alapított cégbe olyan nevek szálltak be, mint a Microsoft alapítójaként ismert Bill Gates, a mostanság a Föld megmentésén fáradozó Leonardo DiCaprio, vagy a McDonald’s korábbi vezérigazgatója, Don Thompson. Az élelmiszermérnökök által megalkotott húspogácsák a fővárosi Vegan Love és Magic Burger mellett már a szegedi Vegazzo Vegan Bistróban is elérhetők.

Magic Burger (Budapest)

Először az Alíz/Barázda utcai Magic Burgerben teszteltük le a Beyond Meat-féle hamburgert. Látványra döbbenetesen hasonlított valódi hússal készült társaihoz, mindössze a pogácsa színe volt egy árnyalatnyival világosabb a megszokottnál.

Kettévágva még ez a kontraszt is eltűnt. A vöröses szín ezúttal nem a mioglobin nevű fehérjének, hanem a céklának köszönhető, ugyanis a húsban semmilyen állati eredetű összetevő nincs. Az állaga is teljesen olyan, mintha darált húsból gyúrták volna, igaz inkább arra a fajtára emlékeztet, amit nagyon apróra, szinte homogénre daráltak. (Mi azt szeretjük, ha külön érezhető darabok is vannak benne, amikre aztán rá lehet harapni.)

hirdetés

Ízre a retro büfék mikrózott húspogácsáit kenterbe veri, de azért egy médiumra sült angus marha szaftját és karakterét senki ne keresse benne. Ha a bucival, a majonézzel és a zöldségekkel (jégsaláta, paradicsom, lilahagyma) együtt harapjuk, akkor tényleg olyan, mintha valódi hús lenne. Az egész burgerből egyedül a kókuszolajból készített vegán cheddar lógott ki. Az olvadt sajt látványa ugyan nagy mértékben fokozta a vizuális élményt, de sajtra egyáltalán nem emlékeztető íze valahogy folyton megtörte az illúziót.

Ha az a cél, hogy a húsevők egyre gyakrabban válasszák ezt az alternatív megoldást, akkor hatásosabb lenne minél kevesebb mesterséges összetevőt használni. Másképpen fogalmazva, annál nagyobb az esély a befutásra, minél kevésbé tér el a végeredmény a húsevők által megszokottól.




hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk