Rozmaringos-fehérboros kecskesült
A férj a legutóbbi görögországi munkájából fél kecskével a bőröndjében érkezett haza. Én meg csak kapaszkodtam a röhögéstől, hogy ilyen nincs. Az történt ugyanis, hogy bement egy helyi henteshez, vett kecskegida combot, a hentessel lepacsizta, hogy megtisztítja, szakszerűen becsomagolja és lefagyasztja neki, a szállításig pedig még szakszerűbben tárolja a húst. Most pedig meg is csinálta, amit már egy ideje tervezett vele.
Drága görög barátaink egyébként is szeretik kikanalazgatni a levét, mintha a levest és a főételt egyszerre ennénk. És amekkora a káosz egy görög étkezéskor, jó eséllyel eszik össze a desszertet a levessel. Mert amikor már azt hisszük, hogy nincs több hely az asztalon, ők csinálnak még néhány tányérnyit…
Imádom, ahogy a férjem főz. Lazán, őszintén, szerelemből, és egyszerűen. Kecskegida, rozmaring, fehérbor, citrom, ahogy a görög jóbarát felesége is készítette. Mert minek ezt túlbonyolítani. Előkészítés: 10 – 15 perc, sütési idő: 2,5 óra.
kb. 1,5 kg kecskegidacomb csülökkel együtt (már nem szopós, így nem lesz édes a hús íze)
A kecskét elég nehéz beszerezni, de ha sikerül báránycombot vásárolnotok, abból is elkészíthetitek.
2 nagyobb ág rozmaring
1 kis fej vöröshagyma
2 – 3 gerezd fokhagyma
2 normál méretű citrom leve
só, bors
1 dl olívaolaj
3 dl száraz fehérbor
2 – 3 dl víz, ha szaftosabban szeretnénk
köretnek: apró újkrumpli egészben vagy ókrumpli nagyobbra darabolva
Elkészítés
A megtisztított, megmosott, szárazra törölt kecskecombokat bőkezűen sózta, borsozta, majd egy nagy tűzálló edénybe tette. Mellérakta a megpucolt és egészben hagyott vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket, illetve a rozmaringágakat. Meglocsolta az olívaolajjal és a friss citromlével, rátette a fedőt, a még hideg sütőbe tolta az edényt, és 150 fokon sütni kezdte.
Kb. 1 óra elteltével hozzáöntötte a fehérbort is. Itt lehet hozzáadni a vizet is, ha hosszabb lére szeretnénk ereszteni. Lefedve visszatette a húst sütőbe, és újabb 1 órán át párolta még a fehérboros lében.
Amikor a hús vajpuha lett, kivette, alufóliával lefedte, és pihenni hagyta. A megtisztított krumplikat a szaftba tette, és fedő alatt kb. fél óra alatt puhára főzte. Tálalás előtt leszűrte a szaftot, csak esztétikai szempontból. Nem muszáj, szűrés nélkül is tökéletes.
Ennyi. Hát tényleg nem pofonegyszerű? Persze, tudom, nem osztogatnak minden sarki hentesnél kecskét, de ha valaki szereti, és hozzájut, készítse el így, mert nagyon, de nagyon finom.
Még több receptet és ötletet rizsazzunk.cafeblog.hu-n találtok.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!