/felfedezo/rosszindulatu-daganatnak-hittek-a-no-agyaba-feljuto-galandferget-megdobbentek-az-orvosai/?pg=2
hirdetés

FELFEDEZŐ

Rosszindulatú daganatnak hitték a nő agyába feljutó galandférget – megdöbbentek az orvosai

CNN. Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 08.

hirdetés

A biopsziát szeptemberben hajtották végre, de az orvosok úgy döntöttek: mivel még ez sem hozott egyértelmű eredményt, kiműtik Rachel agyából, bármi is férkőzött be oda. A műtét nem volt veszélytelen, az elváltozás közvetlenül az agyi beszédközpont mellett volt, de Rachel súlyosbodó tünetei miatt muszáj volt kockáztatni.

Dr. Jonathan Rasouli és kollégái felnyitották a beteg koponyáját, és végre hozzáférhettek az elváltozáshoz. Megdöbbentek. Az a valami ugyanis nem úgy nézett ki, mint a rosszindulatú daganatok általában, hanem az orvos szerint leginkább úgy, mint egy aprócska fürjtojás.

"El nem tudtuk képzelni, mi lehet az. Aztán mikroszkóp alá tettük, felbontottuk a tojáshoz hasonló burkot, és kiderült: egy kicsi galandféreg van benne" - mondta az orvos.

Az ilyen galandférgek lárvái általában nyers húsokban és zöldségekben tenyésznek, és az egzotikus országokba gyakran látogató turisták viszonylag gyakran "felszedik" őket.

A legrosszabb esetben bélféreg lesz belőlük, de az agyba nem jutnak fel. Hogy Rachel esetében ez hogy történhetett meg - ő ráadásul nem is utazott -, az az orvosok előtt is rejtély.

Rachel természetesen már teljesen tünetmentes, és végre megnyugodhatott. Nyilatkozatában mindenkit megnyugtatott: az ő esete elképesztően ritka, nincs ok a pánikra, mindenesetre a kálváriája tényleg nem mindennapi.

Az orvosok örülnek, hogy megtalálták a baj okát, bár hozzáteszik: ha hamarabb felismerik, hogy a tumor nem tumor, hanem "csak" egy élősködő, egy antibiotikumkúrával elintézhették volna, agyműtét nélkül.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk