FELFEDEZŐ

Putyin rejtett vagyona – „Az, hogy az ingatlanok és egyéb vagyontárgyak nem az ő nevén vannak, nem számít”

Az orosz elnököt, aki hivatalosan „mindössze” évi 140 ezer dollárt keres, a bolygó egyik leggazdagabb embereként tartják számon.

Link másolása

A Fekete-tengerre néző dombtetőn elterülő, többmilliárd dollár értékű palotát egyesek úgy tekintik, mint az orosz korrupció legfőbb bizonyítékát - írja a CNN.

A „Putyin-palotának” nevezett, 190 ezer négyzetméteres mega-kastélyt állítólag az elnök személyes használatára építették a milliárdos oligarchák pénzéből. A bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij szerint az ingatlannak saját amfiteátruma, földalatti jégkorongpályája és privát kikötője van. Emellett repülési és hajózási tilalommal is védik a környékét.

Ez az erőd éles ellentétben áll azzal a 800 négyzetméteres lakással, amelyet Putyin a 2020-as adóbevallásában említ. Nate Sibley, az orosz korrupció szakértője azonban úgy fogalmazott: nagyon meglepődne, ha Putyin még valaha betenné ide a lábát. Szerinte a palota szimbolizálja Putyin letűnt korszakát, amelynek során az oligarchák gazdagságán keresztül fényűző életmódot folytatott, amit állami fizetéséből soha nem engedhetett volna meg magának.

Az elnök ugyanis a szakértők szerint egyre kevésbé támaszkodik gazdag jótevőire, és inkább kormányzati és katonai szövetségesekkel vette körül magát, akik osztják a keményvonalas nacionalista nézeteit.

Ez nem mindig volt így: közel két évtizeddel ezelőtt a Kreml leszállíttatta Oroszország leggazdagabb emberét magánrepülőgépéről, és államellenes bűncselekményekkel vádolta meg őt.

Mihail Hodorkovszkijt, aki Putyin vezetése alatt bírálta a kormányzati korrupciót, adócsalásért ítélték el, bár azt állította, hogy a vádak politikai indíttatásúak voltak. Putyin 2013-ban megkegyelmezett neki, azóta száműzetésben él. A per a milliárdos olajmágnás ellen sokak szerint egy üzenetet közvetített más oligarchák felé: lehet, hogy ők jönnek legközelebb.

A taktika megkövetelte az oligarchák rendíthetetlen lojalitását. Ez az egyik magyarázata annak, hogy Putyint, aki hivatalosan mindössze évi 140 ezer dollárt keres, a bolygó egyik leggazdagabb embereként tartják számon. A pletykák szerint nemcsak a fekete-tengeri palotát birtokolja, hanem egy 100 millió dolláros jachtot is, ám ezt eddig nem sikerült igazolni, és a Kreml elutasította a Putyin állítólagos rejtett vagyonáról szóló híreket.

Az, hogy az ingatlanok és egyéb vagyontárgyak nem az ő nevén vannak, nem számít – mondta Tom Burgis, a „Kleptopia” című nemzetközi pénzmosásról szóló könyv szerzője. Burgis Putyint a Keresztapához hasonlította, és azt mondta, érthető, hogy amikor egy oligarchától kér valamit, a nem igazán kérés. "Végső soron mindent a főnöknek köszönhetnek, amijük van, és Putyin egy mozdulattal mindent el tud venni” - mondta Burgis. "Bármilyen befolyásosnak tűnnek is, tőle függenek.”

A kiszivárogtatott információk szerint Putyin több közeli ismerőse – köztük gyerekkori barátok, egy nő, aki állítólag a szeretője volt, és egy hivatásos csellóművész, aki az egyik lányának a keresztapja – titokban hatalmas vagyonokat halmozott fel Oroszországon kívül.

Ám az elmúlt években sok minden kiszivárgott az offshore finanszírozási rendszert segítő cégektől. Putyinhoz kötődik például egy monacói luxusépületben található lakás, amely a hercegség kikötőjére néz. Ezt 2003-ban, 4,1 millió dollárért vásárolta meg a Brockville Development Ltd. nevű vállalat, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég – derül ki a The Washington Post által közzétett dokumentumokból.

A cég valódi tulajdonosa Szvetlana Krivonogik, egykori szentpétervári takarítónő, aki állítólag két évtizeddel ezelőtt romantikus kapcsolatot ápolt Putyinnal – derül ki az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának birtokába jutott dokumentumokból, amelyekről a Post és a The Guardian számolt be. A céget alig néhány héttel azután jegyezték be, hogy az akkor 28 éves Krivonogik kislányt szült.

A Proekt, az országban tavaly betiltott független orosz lap arról számolt be, hogy Putyin a 90-es években kezdett kapcsolatba Krivonogikkal, a takarítónő lányának családneve pedig azt jelenti, hogy "Vlagyimir lánya”. Krivonogik nem hajlandó nyilatkozni az újságíróknak Putyinról, de lánya elismerte, hogy hasonlít az elnökhöz. Krivonogik a monacói lakáson kívül többségi részesedéssel rendelkezik egy síparadicsomban, több más szentpétervári luxuslakásban és egy jachtban is.

A kiszivárgott dokumentumokból nem derül ki egyértelműen a Putyin belső körei által felhalmozott vagyon forrása, de több esetben a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások és pénzintézetek nyertek jövedelmező állami szerződéseket.

Az Atlantic Council 2020-as jelentése szerint Oroszország rendelkezik a legnagyobb vagyonnal az offshore adóparadicsomokban, mind abszolút mennyiségben – ez óvatos becslések szerint 2017-ben 800 milliárd dollár körül mozgott –, mind a nemzeti GDP százalékát tekintve.

Átlagosan a világ GDP-jének 10 százalékát tartják offshore-ban. Oroszországban azonban az offshore-vagyon a GDP 60 százalékát tette ki 2015-ben a Journal of Public Economics 2018-as kutatása szerint, amely a rendelkezésre álló legfrissebb becslés.

Szakértők szerint ennek a pénznek mintegy negyedét közvetve Putyin és oligarchái felügyelik, és „komoly nemzetbiztonsági fenyegetést” jelent az Egyesült Államok számára. A Mueller-jelentés szemléltette, hogyan használtak orosz offshore számlákat a 2016-os választásokba való beavatkozásra.

A hónap elején az igazságügyi minisztérium bejelentette egy munkacsoport felállítását, amelynek feladata a szankciók és egyéb gazdasági korlátozások végrehajtása, amelyekkel elszigetelnék Oroszországot a globális piacoktól. A KleptoCapture munkacsoport nemcsak az orosz tisztviselőket és oligarchákat veszi célba, hanem "azokat is, akik segítik vagy eltitkolják jogellenes magatartásukat".

Gary Kalman, a Transparency International korrupcióellenes jogvédő szervezet amerikai irodájának igazgatója szerint a szankciók végrehajtása nem lesz könnyű.

„Rendkívül nehéz a bűnüldöző szerveknek megpróbálni 'követni a pénzt', mert egy ponton szó szerint téglafalba ütközünk” – mondta Kalman. „Nincs papírnyom.”

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság ideális nagy mennyiségű pénz tárolására, és az Atlantic Council szerint mindkettő elfogadja a névtelen fedőcégeket. Nemzetközi kutatók egy csoportja szerint az Egyesült Államokban akár 200 dollárért is be lehet jegyeztetni cégeket anélkül, hogy nyilvánosságra kellene hozni, ki irányítja őket.

A nyugati bankok és ügyvédi irodák évtizedek óta profitáltak abból, hogy segítettek az orosz oligarcháknak elrejteni a pénzüket, és bonyolult vállalati struktúrákat hoztak létre, amelyek miatt szinte lehetetlen a bankszámlákat magánszemélyekhez kötni.

Néhány régi megfigyelő szerint azonban az orosz elnök most a vagyon halmozásáról a hatalom megszilárdítására helyezte a hangsúlyt.

"Nehéz pontosan megérteni, mi történik a Kremlben és Vlagyimir Putyin fejében. De egyre szorosabb kapcsolatban van egy nagyon szűk embercsoporttal, akik nem üzletemberek, inkább a katonai és hírszerzési oldalon állnak – mondta Jill Dougherty, a CNN volt moszkvai irodafőnöke.

"Jelenleg nem az oligarchákon van a fókusz" - tette hozzá Stanislav Markus, a Dél-Karolinai Egyetem nemzetközi üzletágának docense. "Ma a Kremlben a fegyverek beszélnek a leghangosabban, nem a pénz.”

Függetlenül attól, hogy a prioritások elmozdultak-e a Kremlben, Maria Pevchikh, a Navalnij Korrupcióellenes Alapítvány vizsgálati vezetője szerint a Fekete-tenger melletti palota és Oroszország Ukrajna elleni inváziója is azt mutatja, hogy Putyin sokkal többnek tekinti magát, mint kormányzati tisztviselőnek.

"Cárnak tekinti magát, valamiféle királynak" - mondta Pevchikh a CNN-nek. "Óriási tervei vannak. Az a víziója, hogy kiemelkedő történelmi személyiség lesz, és rengeteg pénzt fektet ebbe a narratívába."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Ennyit kérhetnek Gyurcsányék az Apró-villáért
Egy ingatlanszakértő szerint ilyen prémiumkategóriájú, egyedileg számon tartott villa nem sok van a piacon és a lehetséges vevők köre is igen szűk.

Link másolása

Gyurcsány Ferenc a Partizánban beszélt arról, hogy hamarosan eladhatják feleségével az egykor Dobrev Klára nagyapjának, Apró Antalnak a tulajdonában álló villát.

"Az Apró-villát eladjuk majd egy éven belül, mert hárman maradtunk. Klára, Marci meg én. Klára ráadásul az idejének a nagy részét Brüsszelben tölti, ott kóválygunk abban a hatalmas nagy villában. Mi a csudát csinálunk mi ott?" - fogalmazott a DK elnöke.

A Blikk arról ír, hogy a 420 négyzetméter összterületű épületkomplexum földszintjén egy 102 négyzetméteres, kétszobás, az első emeletén egy 220 négyzetméteres négyszobás és egy 159 négyzetméteres két egész és három félszobás lakás is helyet kapott. Emellett a tulajdoni lap nyilvántart egy 22 négyzetméteres garázst is. Tartozik hozzá uszoda, szolárium, szauna valamint belső lift.

A lap szerint nem kizárt, hogy a Szemlőhegy utcai ingatlan tervezett eladása összefüggésben állhat a Gyurcsány Ferenc által 2020-ban feltűntetett 225 millió forintos összeggel, amely 2022-re 446 millióra nőtt, s amely „lakásvásárlás foglaló és előleg” jogcímen szerepel. Tehát lehetséges, hogy valaki már két éve bejelentkezett a villáért.

"Egyáltalán nem alaptalan a feltételezés, hogy egy potenciális vevő közel félmilliárdos összeggel biztosítná be vételi szándékát. Ugyanis ilyen prémiumkategóriájú, egyedileg számon tartott villa nem sok van a piacon és a lehetséges vevők köre is igen szűk" - mondta a Blikknek Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője.

"Egy hasonló kategóriájú, hatalmasnak számító, 1422 négyzetméteres telken álló, 420 négyzetméteres össz-lakóterületű, új építésű, energiatakarékos megoldásokkal felszerelt II. kerületi villa jelenlegi kínálati ára 500 millió-1 milliárd forint között alakul"

- tette hozzá.

Kérdés, hogy ha eladják a villát, hova költöznek Gyurcsányék. A Blikk cikkében hozzáteszi, a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozata szerint az Apró-villa mellett egy egy pápai, ötven négyzetméteres társasházi lakással, illetve egy kötcsei ingatlannal rendelkezik a feleségével. Utóbbi egy több mint 3000 négyzetméteres telken lévő, 267 négyzetméteres családi ház.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
„Félre az útból!” – üvöltött rá III. Károly királyi testőre egy kislányra – videó
A gyerek rémülten szaladt el. Sokak szerint az őr egy kissé túljátszotta a szerepét.
Fotó: octavioalmanza16/TikTok - szmo.hu
2022. szeptember 28.


Link másolása

Vírusként terjed a TikTokon egy videó, ahol az látható, amint a királyi gárda egy tagja kivont karddal kilép egy kapualjból. Eközben az útjában egy kislány álldogál céltalanul, ahogyan azt általában a gyerekek teszik - írja a LadBible.

Az őr rá akarja venni a lányt, hogy arrébb menjen, és ne kelljen miatta megtörnie a lépést, ezért rákiált: “Félre az útból!”, mire a kislány riadtan elszalad.

A videót több mint 3,4 millió alkalommal nézték meg, és nem meglepő módon megosztotta a nézőket. Sokan úgy vélték, hogy az őr egy kissé túljátszotta a szerepét.

@octavioalmanza16 #bukinghampalace #london #londontown ♬ original sound - Octavio Almanza Cana

Egy kommentelő feltette a kérdést: "Valóban meg kellett ijesztenie a kicsit? Vajon sejtette, hogy épp mellette fog elhaladni az őr?” Egy másik hozzászóló megjegyezte: "Mindegy, mi a munkájuk. Ez aljas és szükségtelen volt.”

Megint mások azonban együttéreztek az őrrel, azzal érvelve, hogy ő egyszerűen csak a munkáját végezte.

“Az emberek szerint majd azt mondja neki: ‘Ne haragudj, kedveském, arrébb mennél kicsit?'” - kérdezte egy kommentelő, míg egy másik hozzátette: "A szülőknek meg kellett volna mondaniuk a gyereknek, hogy álljon félre. Nem nagy titok, hogy a királyi gárdisták félelmetesek és kiabálnak.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Megszólalt a szakításról az ukrán menekült nő, aki miatt egy brit férfi elhagyta a családját
Szofija Karkadim szerint a párja úgy bánt vele, mint egy kutyával, szerencsejátékokra herdálta el a pénzt, és nem gondoskodott a megélhetésükről.

Link másolása

Nincstelenné vált és összetört a szíve annak az ukrán menekültnek, akivel szakított brit párja. Mint arról korábban is írtunk, Szofija Karkadim az orosz-ukrán háború elől menekült az Egyesült Királyságba, ahol egy pár befogadta az otthonába. A lány azonban felkeltette a kétgyerekes apa érdeklődését, tíz nappal később pedig együtt költöztek el a család bradfordi házából.

Az újdonsült pár élete azonban nem alakult túl fényesen: Tony Garnett elveszítette a munkáját, mivel a korábban jól jövedelmező biztonsági cége a botránya miatt nem kapott megbízásokat, így tönkrement. Szofija pedig nem tud munkát vállalni Nagy-Britanniában, így meglehetősen szűkösen éltek, Tony-nak a családjától is kölcsön kellett kérnie. A pár aztán adománygyűjtésbe kezdett ukrán árvák megsegítésére, és azt tervezték, hogy Ukrajnába utaznak, hogy maguk osszák szét az összejött pénzt.

Azonban ez és a közös jövőjük fuccsba ment, miután a férfi szakított barátnőjével. Elmondása szerint Szofija egyre erőszakosabb lett, ráadásul komoly alkoholproblémákkal is küzd.

A helyzet múlt szombat fajult el igazán, amikor Tony 30. születésnapját ünnepelték. Az időnként agresszív dühkitöréseket produkáló Szofija felkapott egy kést, és két másik ukrán menekült jelenlétében többször a falba vágta. A férfi ekkor kihívta a rendőrséget, mivel komolyan aggódott a saját biztonságáért, röviddel később pedig kiadta a lány útját.

Garnett azt mondta, mindent megtett a kapcsolatért, és azért, hogy az ukrán nő az országban maradhasson. Egy ponton túl azonban nem tolerálhatta tovább az egyre erőszakosabb Szofiját. A férfi most már úgy látja, hibát követett el, amikor négy és fél hónapja a lányt választotta családja helyett. Hiába volt fülig szerelmes Szofijába, szerinte a nőnek van egy olyan oldala, amit képtelenség elviselni.

Most Szofija is megszólalt a szakításról. A Sun brit bulvárlapnak nyilatkozva azt mondta: "az ukrán nők erősek, Vlagyimir Putyin se tesz tönkre minket, és Tony Garnett se fog tönkretenni engem". Elmondta, hogy voltak olyan napok, amikor a férfi otthon ült és online szerencsejátékozott, miközben ő ételt vásárolt, főzött, takarított, mosott és fizette a számlákat a még megmaradt pénzéből. Ezért is döbbent meg, amikor párja azt mondta neki, hogy többé már nem látja szívesen a lakásukban.

„Összetört a szívem. Teljesen elhittem ezt az egész szarságot. Ő egy hazug ember. Ő volt az, aki elkezdett közeledni felém, amikor még csak két napja laktam nála és Lornánál. Addig nem feküdtünk le, amíg nem költöztünk el, nem tettem volna meg. Ő viszont megfogta a kezemet, megölelt, amikor egyedül voltunk. Ő kezdte az egészet, nem én szakítottam szét őt és Lornát. A kapcsolatuk már jóval azelőtt tönkrement, hogy én bejöttem a képbe”

- mondta a 22 éves nő.

Elmondása szerint Tony úgy bánt vele, mint egy kutyával, és szerencsejátékokra herdálta el a pénzét, amikor összeköltöztek. Ő azonban hiába könyörgött neki, hogy hagyja abba, a férfi erre nem volt hajlandó, mert élvezte.

„Tényleg szerettem őt, azt gondoltam, hogy életünk végéig együtt leszünk, családot alapítunk... De ő megváltozott. Szerintem eluralkodott rajta a nyomás. Az édesanyja sem állt vele szóba azok után, amit a feleségével tett. Pontosan tudta, hogy ha kidob engem, nem lesz pénzem, nem tudok hová menni, és nincsenek barátaim ebben az országban. Hosszú és nehéz út áll előttem, újra kell építenem az életemet. De amikor ez sikerül, örülni fogok, hogy ő már nem része az életemnek”

- mondta Szofija.

A Sun megkereste Tony Garnettet is, a férfi azonban nem akart nyilatkozni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Maguk termesztik az ennivalót és együtt nevelik a gyerekeiket – kommunát alapított egy ír pár
Fenntartható közösséget akartak létrehozni a nyugodtabb élet megteremtése érdekében egy csaknem egyhektáros földterületen.

Link másolása

Saját kommunát alapított egy házaspár Írországban, és a barátaikat is meghívták, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A tagok saját termesztésű alapanyagokból készült ételeket esznek és segítenek egymásnak a gyereknevelésben – írja a Mirror.

Charlotte Knee-Zaska azért vett földet és fogadott be egy családot, hogy fenntartható közösséget alapítson a nyugodtabb élet megteremtése érdekében. Férjével, Max-szel együtt 2017 augusztusában csaknem egy hektár földet vásároltak Offalyban, hogy dublini otthonukból odaköltözzenek lányukkal, az ötéves Izával együtt.

A házaspár két ház építésébe kezdett, hogy családokat fogadhassanak a közösségükbe és megtanuljanak fenntarthatóan együtt élni. Két évet töltöttek azzal, hogy felújítsanak egy, a már a telken lévő nyaralót, majd azt saját lakóterületekkel bővítsék, hogy egy másik család csatlakozhasson hozzájuk.

2021 áprilisában barátaik, James Smith zenei producer és Ffion Thomas holisztikus terapeuta is csatlakoztak, lányukkal, Connie-val együtt. Ma a két család közösségként él – saját termesztésű vagy bio élelmiszereket esznek, és női menedéket hoztak létre otthonukból.

„Mivel gyerekként rengeteget mozogtam, mindig is szerettem volna egy ennek megfelelő otthont. Amikor elköltöztünk, eleinte ijesztő volt, hogy nem volt fűtésünk, a kert pedig tele volt sárral és törmelékkel. Lassan, sokat spórolva felépítettük az otthonokat, hogy közösségként élhessünk a barátainkkal” - meséli a jógatanár Charlotte.

A nő még hozzátette: számára ez nagyszerű, hiszen mindig nyugodt lehet, amíg Ffion vagy James vigyáz a gyerekekre. Azt is tudja, hogy játszhatnak a kertben, és nem kell figyelnie rájuk.

„Nagyon jól sikerült. Nem élünk egymás hegyén-hátán, mivel vannak külön lakóterületeink, de sosem vagyunk egyedül" - mondja.

A családoknak van saját zöldségágyásuk is, ahol cukkinit, kelkáposztát, póréhagymát, céklát, tököt és egyéb élelmiszereket termesztenek. Emellett csirkét is tartanak és tojást fogyasztanak. Charlotte reméli, hogy bővítheti közösségét, ha még több földet tud vásárolni:

„Jó lenne, ha többen csatlakoznának hozzánk. Szívesen találnék valahol egy helyet kicsit közelebb a tengerhez, de ugyanakkor nehéz is lenne elhagyni ezt a környéket, mivel már most ragaszkodom hozzá.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk