FELFEDEZŐ

Mit lehet tudni Putyin felnőtt lányairól, akiket az Egyesült Államok szankcionált?

Az orosz elnök csak Mariját és Jekatyerinát ismeri el saját gyerekeként, de egyikük sem viseli apjuk vezetéknevét.

Link másolása

Az Egyesült Államok szerdán újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben. A legnagyobb orosz bankok és az orosz külügyminiszter felesége és lánya mellett Vlagyimir Putyin két felnőtt lányát is szankcionálták. Az intézkedés értelmében Jekatyerina Tyihonova és Marija Voroncova nem veheti igénybe az amerikai pénzügyi rendszert, az Amerikában lévő vagyonukat pedig befagyasztják.

De ki is Jekatyerina Tyihonova és Marija Voroncova? A Guardian segítségével összeszedtük, mit lehet róluk tudni.

Az orosz elnök szigorúan védi a magánéletét, így szinte alig lehet tudni valamit róla.

Bár úgy tudni, több kapcsolatából is született gyereke, hivatalosan csak a volt feleségével, Ljudmila Putyinával közös lányait ismeri el sajátjaként.

Putyin 1983-ban nősült meg, két év múlva született meg idősebbik lánya, Marija Putyina, rá egy évre pedig Jekatyerina Putyina. Azonban egyikük sem viseli a családnevét, Marija a Voroncova, Jekatyerina pedig a Tyihonova vezetéknevet használja, ami az anyai nagymamája családneve.

A fiatalabbik lány, a most 35 éves Jekatyerina Drezdában jött világra, amikor Putyin a KGB kémjeként Németországban dolgozott. A Szentpétervári Állami Egyetemen diplomázott, a Moszkvai Állami Egyetemen pedig mesterfokozatot szerzett fizikából és matematikából, jelenleg is ott dolgozik. Nagy rajongója a japán kultúrának és az akrobatikus rock’n’rollnak is, amit versenyszerűen űzött. 2013-ban a svájci világbajnokságon ötödik lett táncpartnerével. A táncversenyeken készült felvételek és a Moszkvai Állami Egyetem weboldalán található képek összehasonlításával állapították meg először (2015-ben), hogy ő Putyin lánya.

Jekatyerina Kirill Shamalovhoz ment feleségül, aki Putyin egyik közeli bizalmasának, Nyikolaj Shamalovnak, a Rosszija Bank társtulajdonosának a kisebbik fia. A háromnapos esküvőt 2013-ban az Igora luxus síparadicsomban tartották.

Alig két évvel a házasságkötés után Shamalov Oroszország egyik legfiatalabb milliárdosa lett a Forbes szerint. Egy Reuters-nyomozás kiderítette, hogy a házaspárnak több mint 2 milliárd dollár (700 milliárd forint) értékű vállalati tulajdona volt, valamint egy 4 millió font (1,8 milliárd forint) értékű tengerparti villával is rendelkeztek a franciaországi Biarritzben. A nyolc hálószobás Alta Mira villába tavaly Putyin-ellenes tüntetők törtek be, akik ezzel a szöveggel posztoltak egy videót: "Ezt a házat a Putyin és az orosz maffia által lopott pénzből építették".

Jekatyerina évekig dolgozott különböző beosztásokban a Moszkvai Állami Egyetemen. 2020-ban egy újonnan létesített mesterséges intelligenciával és intellektuális rendszerekkel foglalkozó intézet élére nevezték ki.

Putyin korábban úgy jellemezte az Innopraktika központot, mint a "mesterséges intelligencia technológia fejlesztését célzó nemzeti stratégia egyik legfontosabb eszköze". Jekatyerina hivatalos tanácsadói között több olyan ember is van, akik Putyin belső köréhez tartoznak, például két volt KGB-tiszt.

Putyin idősebb lánya, a 36 éves Marija Voroncova az orvosi pályát választotta: gyermek endokrinológus lett, a hormonok szervezetre gyakorolt hatásait tanulmányozza. 2019-ben az orosz állami tévének adott interjújában egy 500 millió font (229 milliárd forint) értékű orvosi vállalat terveiről beszélt, amelynek célja a rákgyógyítás lenne.

2013-ban összeházasodott az Oroszországban született, holland Jorrit Faassennel, akivel Amszterdamban, egy luxus apartmanház egyik penthouse lakásában éltek. Miután 2014-ben az oroszbarát erők Ukrajna felett lelőtték az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó maláj utasszállítót, a pár szomszédai közül néhányan követelték, hogy Voroncovát utasítsák ki Hollandiából.

Most, az ukrajnai háború kapcsán az amszterdamiak arra kérték őt, hogy győzze meg apját az invázió leállításáról.

Egy táblát helyeztek ki a házaspár tulajdonában lévő birtokon, amire ezt írták: "Kevesebb mint 2000 kilométerre a békés földterületedtől apád egy szabad országot és népét tizedeli. Úgy tűnik, az öregedet nehezen lehet elérni, nyilvánvalóan még a hóhérai sem tudják őt megállítani. De mint azt mind tudjuk, az apa és lánya közötti kapcsolat egy más történet". Marija egyébként most Moszkvában él egy penthouse lakásban az amerikai nagykövetség épületével szemben.

Putyin szinte soha nem nyilatkozott a lányairól, ha mégis, akkor is szűkszavúan. 2015-ben az éves sajtótájékoztatóján cáfolta azt a híresztelést, miszerint Marija és Jekatyerina elhagyta az országot.

"Oroszországban élnek. Nem is tanultak máshol, csak Oroszországban. Büszke vagyok rájuk. Továbbra is tanulnak és dolgoznak, három európai nyelvet beszélnek folyékonyan. Sosem voltak sztárgyerekek, soha nem élvezték, ha reflektorfénybe kerültek. Csak élik a saját életüket"

- mondta akkor az orosz elnök, aki azt is hangsúlyozta, hogy senkivel nem beszél a családjáról.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Ennyit kérhetnek Gyurcsányék az Apró-villáért
Egy ingatlanszakértő szerint ilyen prémiumkategóriájú, egyedileg számon tartott villa nem sok van a piacon és a lehetséges vevők köre is igen szűk.

Link másolása

Gyurcsány Ferenc a Partizánban beszélt arról, hogy hamarosan eladhatják feleségével az egykor Dobrev Klára nagyapjának, Apró Antalnak a tulajdonában álló villát.

"Az Apró-villát eladjuk majd egy éven belül, mert hárman maradtunk. Klára, Marci meg én. Klára ráadásul az idejének a nagy részét Brüsszelben tölti, ott kóválygunk abban a hatalmas nagy villában. Mi a csudát csinálunk mi ott?" - fogalmazott a DK elnöke.

A Blikk arról ír, hogy a 420 négyzetméter összterületű épületkomplexum földszintjén egy 102 négyzetméteres, kétszobás, az első emeletén egy 220 négyzetméteres négyszobás és egy 159 négyzetméteres két egész és három félszobás lakás is helyet kapott. Emellett a tulajdoni lap nyilvántart egy 22 négyzetméteres garázst is. Tartozik hozzá uszoda, szolárium, szauna valamint belső lift.

A lap szerint nem kizárt, hogy a Szemlőhegy utcai ingatlan tervezett eladása összefüggésben állhat a Gyurcsány Ferenc által 2020-ban feltűntetett 225 millió forintos összeggel, amely 2022-re 446 millióra nőtt, s amely „lakásvásárlás foglaló és előleg” jogcímen szerepel. Tehát lehetséges, hogy valaki már két éve bejelentkezett a villáért.

"Egyáltalán nem alaptalan a feltételezés, hogy egy potenciális vevő közel félmilliárdos összeggel biztosítná be vételi szándékát. Ugyanis ilyen prémiumkategóriájú, egyedileg számon tartott villa nem sok van a piacon és a lehetséges vevők köre is igen szűk" - mondta a Blikknek Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője.

"Egy hasonló kategóriájú, hatalmasnak számító, 1422 négyzetméteres telken álló, 420 négyzetméteres össz-lakóterületű, új építésű, energiatakarékos megoldásokkal felszerelt II. kerületi villa jelenlegi kínálati ára 500 millió-1 milliárd forint között alakul"

- tette hozzá.

Kérdés, hogy ha eladják a villát, hova költöznek Gyurcsányék. A Blikk cikkében hozzáteszi, a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozata szerint az Apró-villa mellett egy egy pápai, ötven négyzetméteres társasházi lakással, illetve egy kötcsei ingatlannal rendelkezik a feleségével. Utóbbi egy több mint 3000 négyzetméteres telken lévő, 267 négyzetméteres családi ház.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
„Félre az útból!” – üvöltött rá III. Károly királyi testőre egy kislányra – videó
A gyerek rémülten szaladt el. Sokak szerint az őr egy kissé túljátszotta a szerepét.
Fotó: octavioalmanza16/TikTok - szmo.hu
2022. szeptember 28.


Link másolása

Vírusként terjed a TikTokon egy videó, ahol az látható, amint a királyi gárda egy tagja kivont karddal kilép egy kapualjból. Eközben az útjában egy kislány álldogál céltalanul, ahogyan azt általában a gyerekek teszik - írja a LadBible.

Az őr rá akarja venni a lányt, hogy arrébb menjen, és ne kelljen miatta megtörnie a lépést, ezért rákiált: “Félre az útból!”, mire a kislány riadtan elszalad.

A videót több mint 3,4 millió alkalommal nézték meg, és nem meglepő módon megosztotta a nézőket. Sokan úgy vélték, hogy az őr egy kissé túljátszotta a szerepét.

@octavioalmanza16 #bukinghampalace #london #londontown ♬ original sound - Octavio Almanza Cana

Egy kommentelő feltette a kérdést: "Valóban meg kellett ijesztenie a kicsit? Vajon sejtette, hogy épp mellette fog elhaladni az őr?” Egy másik hozzászóló megjegyezte: "Mindegy, mi a munkájuk. Ez aljas és szükségtelen volt.”

Megint mások azonban együttéreztek az őrrel, azzal érvelve, hogy ő egyszerűen csak a munkáját végezte.

“Az emberek szerint majd azt mondja neki: ‘Ne haragudj, kedveském, arrébb mennél kicsit?'” - kérdezte egy kommentelő, míg egy másik hozzátette: "A szülőknek meg kellett volna mondaniuk a gyereknek, hogy álljon félre. Nem nagy titok, hogy a királyi gárdisták félelmetesek és kiabálnak.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Megszólalt a szakításról az ukrán menekült nő, aki miatt egy brit férfi elhagyta a családját
Szofija Karkadim szerint a párja úgy bánt vele, mint egy kutyával, szerencsejátékokra herdálta el a pénzt, és nem gondoskodott a megélhetésükről.

Link másolása

Nincstelenné vált és összetört a szíve annak az ukrán menekültnek, akivel szakított brit párja. Mint arról korábban is írtunk, Szofija Karkadim az orosz-ukrán háború elől menekült az Egyesült Királyságba, ahol egy pár befogadta az otthonába. A lány azonban felkeltette a kétgyerekes apa érdeklődését, tíz nappal később pedig együtt költöztek el a család bradfordi házából.

Az újdonsült pár élete azonban nem alakult túl fényesen: Tony Garnett elveszítette a munkáját, mivel a korábban jól jövedelmező biztonsági cége a botránya miatt nem kapott megbízásokat, így tönkrement. Szofija pedig nem tud munkát vállalni Nagy-Britanniában, így meglehetősen szűkösen éltek, Tony-nak a családjától is kölcsön kellett kérnie. A pár aztán adománygyűjtésbe kezdett ukrán árvák megsegítésére, és azt tervezték, hogy Ukrajnába utaznak, hogy maguk osszák szét az összejött pénzt.

Azonban ez és a közös jövőjük fuccsba ment, miután a férfi szakított barátnőjével. Elmondása szerint Szofija egyre erőszakosabb lett, ráadásul komoly alkoholproblémákkal is küzd.

A helyzet múlt szombat fajult el igazán, amikor Tony 30. születésnapját ünnepelték. Az időnként agresszív dühkitöréseket produkáló Szofija felkapott egy kést, és két másik ukrán menekült jelenlétében többször a falba vágta. A férfi ekkor kihívta a rendőrséget, mivel komolyan aggódott a saját biztonságáért, röviddel később pedig kiadta a lány útját.

Garnett azt mondta, mindent megtett a kapcsolatért, és azért, hogy az ukrán nő az országban maradhasson. Egy ponton túl azonban nem tolerálhatta tovább az egyre erőszakosabb Szofiját. A férfi most már úgy látja, hibát követett el, amikor négy és fél hónapja a lányt választotta családja helyett. Hiába volt fülig szerelmes Szofijába, szerinte a nőnek van egy olyan oldala, amit képtelenség elviselni.

Most Szofija is megszólalt a szakításról. A Sun brit bulvárlapnak nyilatkozva azt mondta: "az ukrán nők erősek, Vlagyimir Putyin se tesz tönkre minket, és Tony Garnett se fog tönkretenni engem". Elmondta, hogy voltak olyan napok, amikor a férfi otthon ült és online szerencsejátékozott, miközben ő ételt vásárolt, főzött, takarított, mosott és fizette a számlákat a még megmaradt pénzéből. Ezért is döbbent meg, amikor párja azt mondta neki, hogy többé már nem látja szívesen a lakásukban.

„Összetört a szívem. Teljesen elhittem ezt az egész szarságot. Ő egy hazug ember. Ő volt az, aki elkezdett közeledni felém, amikor még csak két napja laktam nála és Lornánál. Addig nem feküdtünk le, amíg nem költöztünk el, nem tettem volna meg. Ő viszont megfogta a kezemet, megölelt, amikor egyedül voltunk. Ő kezdte az egészet, nem én szakítottam szét őt és Lornát. A kapcsolatuk már jóval azelőtt tönkrement, hogy én bejöttem a képbe”

- mondta a 22 éves nő.

Elmondása szerint Tony úgy bánt vele, mint egy kutyával, és szerencsejátékokra herdálta el a pénzét, amikor összeköltöztek. Ő azonban hiába könyörgött neki, hogy hagyja abba, a férfi erre nem volt hajlandó, mert élvezte.

„Tényleg szerettem őt, azt gondoltam, hogy életünk végéig együtt leszünk, családot alapítunk... De ő megváltozott. Szerintem eluralkodott rajta a nyomás. Az édesanyja sem állt vele szóba azok után, amit a feleségével tett. Pontosan tudta, hogy ha kidob engem, nem lesz pénzem, nem tudok hová menni, és nincsenek barátaim ebben az országban. Hosszú és nehéz út áll előttem, újra kell építenem az életemet. De amikor ez sikerül, örülni fogok, hogy ő már nem része az életemnek”

- mondta Szofija.

A Sun megkereste Tony Garnettet is, a férfi azonban nem akart nyilatkozni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Maguk termesztik az ennivalót és együtt nevelik a gyerekeiket – kommunát alapított egy ír pár
Fenntartható közösséget akartak létrehozni a nyugodtabb élet megteremtése érdekében egy csaknem egyhektáros földterületen.

Link másolása

Saját kommunát alapított egy házaspár Írországban, és a barátaikat is meghívták, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A tagok saját termesztésű alapanyagokból készült ételeket esznek és segítenek egymásnak a gyereknevelésben – írja a Mirror.

Charlotte Knee-Zaska azért vett földet és fogadott be egy családot, hogy fenntartható közösséget alapítson a nyugodtabb élet megteremtése érdekében. Férjével, Max-szel együtt 2017 augusztusában csaknem egy hektár földet vásároltak Offalyban, hogy dublini otthonukból odaköltözzenek lányukkal, az ötéves Izával együtt.

A házaspár két ház építésébe kezdett, hogy családokat fogadhassanak a közösségükbe és megtanuljanak fenntarthatóan együtt élni. Két évet töltöttek azzal, hogy felújítsanak egy, a már a telken lévő nyaralót, majd azt saját lakóterületekkel bővítsék, hogy egy másik család csatlakozhasson hozzájuk.

2021 áprilisában barátaik, James Smith zenei producer és Ffion Thomas holisztikus terapeuta is csatlakoztak, lányukkal, Connie-val együtt. Ma a két család közösségként él – saját termesztésű vagy bio élelmiszereket esznek, és női menedéket hoztak létre otthonukból.

„Mivel gyerekként rengeteget mozogtam, mindig is szerettem volna egy ennek megfelelő otthont. Amikor elköltöztünk, eleinte ijesztő volt, hogy nem volt fűtésünk, a kert pedig tele volt sárral és törmelékkel. Lassan, sokat spórolva felépítettük az otthonokat, hogy közösségként élhessünk a barátainkkal” - meséli a jógatanár Charlotte.

A nő még hozzátette: számára ez nagyszerű, hiszen mindig nyugodt lehet, amíg Ffion vagy James vigyáz a gyerekekre. Azt is tudja, hogy játszhatnak a kertben, és nem kell figyelnie rájuk.

„Nagyon jól sikerült. Nem élünk egymás hegyén-hátán, mivel vannak külön lakóterületeink, de sosem vagyunk egyedül" - mondja.

A családoknak van saját zöldségágyásuk is, ahol cukkinit, kelkáposztát, póréhagymát, céklát, tököt és egyéb élelmiszereket termesztenek. Emellett csirkét is tartanak és tojást fogyasztanak. Charlotte reméli, hogy bővítheti közösségét, ha még több földet tud vásárolni:

„Jó lenne, ha többen csatlakoznának hozzánk. Szívesen találnék valahol egy helyet kicsit közelebb a tengerhez, de ugyanakkor nehéz is lenne elhagyni ezt a környéket, mivel már most ragaszkodom hozzá.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk