FELFEDEZŐ

Mit lehet tudni Putyin felnőtt lányairól, akiket az Egyesült Államok szankcionált?

Az orosz elnök csak Mariját és Jekatyerinát ismeri el saját gyerekeként, de egyikük sem viseli apjuk vezetéknevét.

Link másolása

Az Egyesült Államok szerdán újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben. A legnagyobb orosz bankok és az orosz külügyminiszter felesége és lánya mellett Vlagyimir Putyin két felnőtt lányát is szankcionálták. Az intézkedés értelmében Jekatyerina Tyihonova és Marija Voroncova nem veheti igénybe az amerikai pénzügyi rendszert, az Amerikában lévő vagyonukat pedig befagyasztják.

De ki is Jekatyerina Tyihonova és Marija Voroncova? A Guardian segítségével összeszedtük, mit lehet róluk tudni.

Az orosz elnök szigorúan védi a magánéletét, így szinte alig lehet tudni valamit róla.

Bár úgy tudni, több kapcsolatából is született gyereke, hivatalosan csak a volt feleségével, Ljudmila Putyinával közös lányait ismeri el sajátjaként.

Putyin 1983-ban nősült meg, két év múlva született meg idősebbik lánya, Marija Putyina, rá egy évre pedig Jekatyerina Putyina. Azonban egyikük sem viseli a családnevét, Marija a Voroncova, Jekatyerina pedig a Tyihonova vezetéknevet használja, ami az anyai nagymamája családneve.

A fiatalabbik lány, a most 35 éves Jekatyerina Drezdában jött világra, amikor Putyin a KGB kémjeként Németországban dolgozott. A Szentpétervári Állami Egyetemen diplomázott, a Moszkvai Állami Egyetemen pedig mesterfokozatot szerzett fizikából és matematikából, jelenleg is ott dolgozik. Nagy rajongója a japán kultúrának és az akrobatikus rock’n’rollnak is, amit versenyszerűen űzött. 2013-ban a svájci világbajnokságon ötödik lett táncpartnerével. A táncversenyeken készült felvételek és a Moszkvai Állami Egyetem weboldalán található képek összehasonlításával állapították meg először (2015-ben), hogy ő Putyin lánya.

Jekatyerina Kirill Shamalovhoz ment feleségül, aki Putyin egyik közeli bizalmasának, Nyikolaj Shamalovnak, a Rosszija Bank társtulajdonosának a kisebbik fia. A háromnapos esküvőt 2013-ban az Igora luxus síparadicsomban tartották.

Alig két évvel a házasságkötés után Shamalov Oroszország egyik legfiatalabb milliárdosa lett a Forbes szerint. Egy Reuters-nyomozás kiderítette, hogy a házaspárnak több mint 2 milliárd dollár (700 milliárd forint) értékű vállalati tulajdona volt, valamint egy 4 millió font (1,8 milliárd forint) értékű tengerparti villával is rendelkeztek a franciaországi Biarritzben. A nyolc hálószobás Alta Mira villába tavaly Putyin-ellenes tüntetők törtek be, akik ezzel a szöveggel posztoltak egy videót: "Ezt a házat a Putyin és az orosz maffia által lopott pénzből építették".

Jekatyerina évekig dolgozott különböző beosztásokban a Moszkvai Állami Egyetemen. 2020-ban egy újonnan létesített mesterséges intelligenciával és intellektuális rendszerekkel foglalkozó intézet élére nevezték ki.

Putyin korábban úgy jellemezte az Innopraktika központot, mint a "mesterséges intelligencia technológia fejlesztését célzó nemzeti stratégia egyik legfontosabb eszköze". Jekatyerina hivatalos tanácsadói között több olyan ember is van, akik Putyin belső köréhez tartoznak, például két volt KGB-tiszt.

Putyin idősebb lánya, a 36 éves Marija Voroncova az orvosi pályát választotta: gyermek endokrinológus lett, a hormonok szervezetre gyakorolt hatásait tanulmányozza. 2019-ben az orosz állami tévének adott interjújában egy 500 millió font (229 milliárd forint) értékű orvosi vállalat terveiről beszélt, amelynek célja a rákgyógyítás lenne.

2013-ban összeházasodott az Oroszországban született, holland Jorrit Faassennel, akivel Amszterdamban, egy luxus apartmanház egyik penthouse lakásában éltek. Miután 2014-ben az oroszbarát erők Ukrajna felett lelőtték az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó maláj utasszállítót, a pár szomszédai közül néhányan követelték, hogy Voroncovát utasítsák ki Hollandiából.

Most, az ukrajnai háború kapcsán az amszterdamiak arra kérték őt, hogy győzze meg apját az invázió leállításáról.

Egy táblát helyeztek ki a házaspár tulajdonában lévő birtokon, amire ezt írták: "Kevesebb mint 2000 kilométerre a békés földterületedtől apád egy szabad országot és népét tizedeli. Úgy tűnik, az öregedet nehezen lehet elérni, nyilvánvalóan még a hóhérai sem tudják őt megállítani. De mint azt mind tudjuk, az apa és lánya közötti kapcsolat egy más történet". Marija egyébként most Moszkvában él egy penthouse lakásban az amerikai nagykövetség épületével szemben.

Putyin szinte soha nem nyilatkozott a lányairól, ha mégis, akkor is szűkszavúan. 2015-ben az éves sajtótájékoztatóján cáfolta azt a híresztelést, miszerint Marija és Jekatyerina elhagyta az országot.

"Oroszországban élnek. Nem is tanultak máshol, csak Oroszországban. Büszke vagyok rájuk. Továbbra is tanulnak és dolgoznak, három európai nyelvet beszélnek folyékonyan. Sosem voltak sztárgyerekek, soha nem élvezték, ha reflektorfénybe kerültek. Csak élik a saját életüket"

- mondta akkor az orosz elnök, aki azt is hangsúlyozta, hogy senkivel nem beszél a családjáról.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk