Nem túl bonyolult, és minden falat meghálája: pásztorpite krumpliban
Sosem készítettem még Pásztorpitét ezelőtt. Azt viszont tudtam, hogy nem burgonyában készítik, így mikor megláttam a videót, tudtam, hogy én így fogom elkészíteni! Azért lett két kis formában sült is, mivel több lett a töltelék, mint ami a burgonyákba belefért. Na és a burgonyapüréből is sütöttem szép kis rózsákat. Nekem nem volt itthon Worcester szószom , de ettől függetlenül finom lett.
burgonyához:
4-5 nagy burgonya
ízlés szerint só
2-3 evőkanál vaj
1-2 dl tej
töltelékhez:
1-2 evőkanál olívaolaj (ha nincs napraforgó olaj is jó)
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
250 g darált hús (sertés vagy marha)
2 evőkanál liszt
2,4 dl húsleves
1,2 dl víz
2 teáskanál Worcester szósz
180 g mexikói zöldségkeverék
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
1/2 teáskanál szárított kakukkfű
1/2 teáskanál szárított oregánó
Elkészítés
A burgonyákat nagyon alaposan megmossuk, leszárítjuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben héjában 30-45 perc alatt puhára sütjük. Érdemes egy-egy vágást ejteni a burgonyán, nehogy felrobbanjon sütés közben. Amikor megsült, kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni. Amikor már biztonságosan meg tudjuk fogni, akkor elkészítjük a burgonyapürét és kis burgonyatálalókat.
A képen látható módon levágunk a burgonyából egy kis kalapot. Egy villával vagy kiskanállal óvatosan kikaparjuk a burgonya belsejét, de úgy, hogy maradjon a szélén is, különben nem tudjuk megtölteni. A héjat még rajtahagyjuk, fogyasztáskor eldönthetjük, hogy leszedjük vagy elfogyasztjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a most még üres burgonyákat elrendezzük rajta.
A püréhez a burgonyát összetörjük, a vajjal jól kikeverjük. Ízesítjük sóval, majd apránként hozzáöntjük a tejet. Krémes állagot kell kapnunk, de vigyázzunk ne legyen folyós. Egy csillagcsöves habzsákba töltjük és félretesszük.
A vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, majd kockákra vágjuk. Az olajat egy lábasban felhevítjük, beletesszük a vöröshagymát és 2 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, kicsit még pároljuk, majd beletesszük a húst. Kb. 3 percig sütjük, míg szépen kifehéredik. Lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a lisztet, összekeverjük, felöntjük a húslevessel és a vízzel. Visszatesszük a tűzre. Beletesszük a zöldségkeveréket, fűszerezzük a Worcester szósszal, sóval, borssal, kakukkfűvel és oregánóval. Addig főzzük, míg szépen besűrűsödik.
Most hogy minden elkészült, összeállítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A burgonyákba beletöltjük a tölteléket. Ami kimaradt, azt kis szufléformába töltjük. A burgonyapüréből szép kis sapkát nyomunk a töltelék tetejére. Ha marad ki püré, akkor a sütőpapírral kis rózsákat nyomunk.
A tepsit betesszük az előmelegített sütőbe és 20-30 perc alatt megsütjük. Kicsit piruljon meg. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd még melegen elfogyasztjuk.
Jó étvágyat!