hirdetés

"Ne vedd le az átvérzett gézt, duplázd meg" – 10 egyszerű ismeret, amely életmentő lehet

Néha nem is gondoljuk, hogy milyen hétköznapi apróságokon múlhat az életünk, vagy úszhatunk meg komoly katasztrófákat.

Link másolása

hirdetés

A Reddit felhasználói összegyűjtötték ezzel kapcsolatos saját tapasztalataikat, amelyekből a Daily Mail válogatta ki a leghasznosabbakat.

1. Ne vedd le az átvérzett gézt, duplázd meg

A legtöbben tudják, hogy ha valaki erősen vérzik, szorító kötést kell tenni a sebre. Ugyancsak közismert, hogy jó a vérző testrészt a szív fölé emelni, hogy lassítsuk a véráramlást. De ha a kötés átvérzik, nem szabad levenni, hogy frisset tegyünk rá, hanem egy második szorító kötést kell a tetejére tenni – tanácsolja a Harvard Medical School. Továbbá nem szabad levenni ezt a kötést, amíg orvos nem látja, akkor sem, ha eláll a vérzés.

2. A kihűlés halálosan fáradttá tesz – szó szerint

hirdetés

Amikor valaki annyira fázik, hogy reszket tőle, félő, hogy kihűlés fenyegeti. Ha az illető még remeg, azt jelenti, hogy testének hőmérséklete még nem süllyedt a veszélyes 35 Celsius fok alá. De ha azt látjuk, hogy már nem remeg, ellenben teljesen kimerült és hamarosan elalszik, akkor nagy baj van. Ha ezt látjuk, minél előbb be kell vinni olyan helyre, ahol felmelegedhet, és ezzel meg is mentjük az életét.

3. Az álló tornádó feléd tart

A tornádók ritkán állnak egy helyben, még akkor is, ha úgy látszanak. A Tornado Projects hívja fel a figyelmet arra, hogy ha egy tornádót állni látunk, az lehet, hogy éppen felénk tart. Tehát ne bízzunk abban, hogy jó helyen állunk és távolból szemléljük. Igyekezzünk ilyenkor bejutni egy szilárd épületbe. Ha ez nem lehetséges, tartsuk távol magunkat autóktól és fáktól, feküdjünk le arccal a földre és védjük fejünket a karunkkal.

4. A „kísértetházban” szénmonoxid lehet

Az egyik Redditor kísértetélményéről számolt be egy házban. Olyan volt, mintha látott, hallott volna valakit, vagy érezte volna a jelenlétét. Ilyenkor a legjobb egy szénmonoxid-detektort elővenni. Ugyanis a hallucinációt ez a halálos gáz is okozhatja.

5. Egy kocsi ablakát a szélén törjük be

Ha be kell törni egy kocsi ablakát, például azért, mert iszonyú hőség van, és bent ül egy kisgyerek vagy egy állat, ne az üveg közepét próbáljuk betörni, hanem a széleit, mert azok a leggyengébb pontjai és könnyebben engednek. És lehetőleg a beszorulttól lehető legmesszebbi ablakot törjük be, hogy a szilánkok nem sértsék meg.

6. Hogyan állapítsuk meg a vakbélgyulladást?

Ha fáj a hasunk jobboldalon az alsó felén, nyomjuk meg a baloldalon, hogy ott is hasonlóképpen fáj-e. Ha a jobboldalon jobban fáj, azonnal hívjunk orvost.

7. Ha túl messzire húzódott vissza az apály, fussunk!

Ha tengerparton vakációzunk, és azt látjuk, hogy a víz messzebb húzódott vissza, mint szokott, azonnal meneküljünk, mert ez a szökőár jele. Sokszor előfordult már, hogy a fürdőzők addig szemlélték döbbenten a hullámok hűlt helyét, míg belehaltak.

8. Ha elsodor egy áramlat, ússzunk a parttal párhuzamosan

Szörnyű érzés, ha az embert a tengerben magával ragadja egy áramlat és veszedelmesen távolítja a parttól. Ilyenkor nem szabad az árral szemben, a part felé úszni. Vagy segítséget kell kérni, vagy pedig a parttal párhuzamosan szelni a hullámokat, mert így ki lehet kerülni az áramlatból.

9. Tűz esetén a legjobb a föld közelében lenni

Ha egy égő épületben vagyunk, és nem tudunk könnyen kijutni onnan, vessük magunkat a földre. A tűz füstje ugyanis felül száll, és magasabban nehéz lesz lélegezni.

10. Hogyan húzzuk ki magunkat a jeges vízből?

Ha beszakad alattunk a jég, ne pánikoljunk. Testünk automatikusan reagál, 1-3 percen keresztül sokkos állapotba kerül. A legjobb ezt nyugodtan kivárni. Aztán ragadjunk meg egy szilárd jégdarabot, tegyük rá a karjainkat. Húzzuk fel a lábunkat, hogy testünk vízszintes legyen, így könnyebb kimászni. Ha ez sikerült, ne álljunk fel és ne induljunk el, hanem görgessük a testünket addig, amíg szilárdabb talajt nem találunk. Ha ugyanis felállunk, súlyunk kisebb területre koncentrálódik, és a jég újra betörhet alattunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

A Magyar Nemzet feljelentette a Netflixet egy nembináris bölény miatt

A lap szerint korhatárral kéne vetíteni a mesét, ugyanakkor az NMHH hatásköre nem terjed ki a Netflixre.

Link másolása

hirdetés

A Netflix Ridley Jones című meséjében szerepel egy nem bináris bölény, Fred, ő verte ki a biztosítékot a kormányközeli Magyar Nemzet napilapnál. A lap úgy látja, hogy a médiatörvény szerint korhatáros besorolást kellett volna kapnia a mesének, ez viszont nem történt meg, így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordultak - írja a Média1.

A mesében ráadásul van egy másik szereplő, akinek két apja van.

Az ügy kapcsán kiderült, hogy az NMHH hatásköre nem terjed ki a Netflixre, ugyanis az Hollandiában van bejegyezve, ők pedig csak Magyarországon bejegyzett médiaszolgáltatók felett gyakorolhatnak hatalmat.

Így tehetetlenek a Fredet bemutató mese ellen, pedig a magyar pedofilellenesnek szánt, de az LMBTQ-közösséget is korlátozó törvény nevében léphetnének az ügyben – amennyiben a Netflix Magyarországon lenne bejegyezve.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

Ételmérgezés miatt nem vett részt a saját esküvőjén a vőlegény, ezért a menyasszony egy tablettel felszerelt manökennel táncolt

Christine-t sokan csodálták a pozitív hozzáállásáért, és hogy így is emlékezetessé tette a lagzit.
Fotó: TheVictorianYoungsville/TikTok - szmo.hu
2021. november 28.


Link másolása

hirdetés

Egy iPaddel ellátott próbabával táncolt egy amerikai menyasszony, miután a vőlegény ételmérgezés miatt nem tudott részt venni az esküvőn - írja az iheartintelligence.

“Amikor a vőlegény hirtelen megbetegszik és kórházba kerül az esküvő napján” - ezzel címmel tették közzé videón is a különös pillanatot, ami az észak-karolinai esküvői helyszín TikTokján közel 900 ezer megtekintést ért el.

A felvételen látható, ahogyan Christine Karmire egyedül táncol vőlegénye, Gannon nélkül. A nő nemcsak a menyasszonytáncot hajtotta végre egyedül, maga vágta fel az esküvői tortát is és fotózkodott vele. Szerencsére a vendégek is örömmel vettek részt a játékban, és többszáz szelfit készítettek a “vőlegénnyel”.

Gannon most már sokkal jobban van, míg menyasszonyát sokan dicsérték “a lehető legjobb hozzáállásért” ebben a kényes helyzetben.

hirdetés
“Tetszett, ahogy alkalmazkodtak a körülményekhez, és végig vidámak voltak” - írta egy kommentelő, míg egy másik hozzátette: “A menyasszony fantasztikusan viselkedett, én biztos végigbőgtem volna.”

Maga a vőlegény is megszólalt a kommentek közt, aki mindössze 2 órával az esemény előtt került kórházba, és még aznap ki is engedték, de már éppen csak beugrani tudott az esküvőjére, hogy hazamenjen a feleségével.

“Ez volt a harmadik esküvői próbálkozásunk a covid alatt, így már nem akartuk halasztani. Szerettem volna, ha legalább Christine jól érzi magát a vendégekkel. Boldogságban élünk már 8 éve, és még sok jó áll előttünk. Most közel 56 órát aludtam, rengeteg üzenetem érkezett, amire válaszolnom kell, de boldog vagyok és egészséges!” - írta Gannon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Élete legszebb időszakát élte meg egy brit család, miközben az édesapát rákkal kezelték

Amikor Tim rádöbbent, hogy az élete véget fog érni, mindent kihozott belőle, amit tudott - írja felesége, Hilary.
Fotó: Pexels/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. november 28.


Link másolása

hirdetés

A rákbetegség a családban igazi átok, de ha másképp tekintünk rá, adhat csodálatos dolgokat is - írja a Metro nevű brit lapban Hilary Morgan, akinek férje, Tim 2 éve hunyt el.

Amikor a férfit 2015-ben négyes stádiumú bélrákkal diagnosztizálták, eldöntötte, hogy mindent megtesz a hátralévő idejében, amit addig elmulasztott. A diagnózis előtt a férfi már egy éve minden nap indokolatlanul fáradt volt. Mint utóbb kiderült, a vérszegénység következtében, ám ezt akkor könnyű volt a gyereknevelésre és a munkára fogni.

“A gyermekeink, Molly és William ekkor még csak 10 és 6 évesek voltak. Több forrásból hallottuk, hogy ilyenkor az őszinteség a legjobb megoldás, így mi is elmondtuk nekik, mi történik. Tim azt fájlalta volna a legjobban, ha közös emlékek nélkül hagyja őket” - írja a feleség.

Miután Tim daganatát eltávolították, megkezdték a kemoterápiát, ám ez sajnos nem bizonyult eredményesnek. A férfi azonban több, kísérleti fázisban lévő terápiás módszert is kipróbált. Ezek közt volt, ami olyan eredményesnek bizonyult, hogy 9 hónapra remisszióba került (azaz a szervezetében nem volt betegségre utaló jel).

Tim ez idő alatt a biciklijén edzett, és még a 90 kilométeres, hegyvidéki Dartmoor Demon versenyen is részt vett, ezzel több mint 270 ezer fontot gyűjtve az angol Rákkutatási Intézet (ICR) részére.

“A kezelések ellenére leginkább az maradt meg ebből az időszakból, hogy az otthonunk mindig tele volt nevetéssel és energiával. Tim folyton az ebédlőasztalnál ült, és a képtelen történeteivel szórakoztatta a gyerekeket. Zseniálisan utánozott másokat” - emlékszik vissza Hilary.

hirdetés

A férfi 45. születésnapjára, a saját kérésére óriási bulit rendeztek:

“Megkérdeztem, kit hívjak el, mire azt válaszolta: mindenkit! Olyan volt, mint esküvőt szervezni. Sátrat építtettem, pincéreket és fúvós zenekart fogadtam fel a közel 150 fős bulira. Tim is meglepetéssel készült: egyszercsak előrehívott, megjelentek a tanúk az esküvőnkről, és újra megerősítettük a házasságkötéskor tett fogadalmunkat. Megható, boldog és egyszerre szomorú pillanat volt, mivel a rák addigra már visszatért.”

A férfinek ekkor alkalma nyílt tesztelni egy immunerápiás módszert, amivel Spanyolországban folytattak kísérleteket. A család Barcelonába költözött: egy lakást béreltek a belvárosban, és élvezték a mediterrán őszt. Egy időre a gyerekeket is kivették az iskolából, akik így a szüleikkel lehettek.

A szer összesen 14 hónapig volt hatékony, ám ekkor a betegség ismét visszatért. Újra kemoterápiával próbálkoztak, ami azonban már nem bizonyult hatásosnak.

“Végül már nem tehettünk mást, otthon ápoltuk a férjemet. A gyerekeknek volt a legnehezebb, hiszen már 5 éve húzódott a betegség, és joggal hihették, hogy apa úgyis meggyógyul. Tim is nehezen törődött bele: mindig is fitt volt és erős. Még Barcelonában is futni járt a hegyekbe a kezelés alatt, hiába óvták ettől az orvosok. Bizonyította, hogy még mindig életben van.”

Tim végül 2019 novemberében, 48 éves korában hunyt el. A család óriási temetést tartott, amin több mint 300 fő jelent meg.

A most 16 éves Molly és 12 éves William még mindig küzd a gyásszal, ahogyan az édesanya is. A család ugyanakkor Tim örökségének tekinti, hogy soha nem szabad feladni.

“Furcsán hangzik, de hálás vagyok mindazért, amit Tim kezelése adott a családunknak. Éppen ezért támogatom a mai napig a rákkutatást. A férjem történetéből megtanultam, hogy minden egyes nap életben vagyunk, amíg el nem jön a halál. Elüthet a busz, amikor átmész az utcán, de egészen addig minden pillanatban élsz. Ez nincs másképp egy krónikus betegség esetében sem” - mondta Hilary.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

Egy új-zélandi képviselő biciklivel ment be a kórházba, miután megindult nála a szülés

A baba és a politikus is jól vannak.
Fotó: Julie Anne Genter/Facebook - szmo.hu
2021. november 28.


Link másolása

hirdetés

Julie Anne Genter, egy új-zélandi zöldpárti parlamenti képviselő a Facebook-oldalán számolt be a hírről, hogy biciklivel ment szülni - szúrta ki a Telex.

Nagy újság! Ma hajnali 3 óra 4 perckor üdvözölhettük családunk legújabb tagját. Őszintén: nem terveztem, hogy biciklizzek vajúdás közben, de így alakult. A fájások nem voltak olyan vészesek, amikor hajnali kettőkor elindultam a kórházba, de 2-3 percenként követték már egymást és erősödtek, mire 10 perccel később megérkeztünk

- írja Julie a posztban.

A szülés végül nagyon gyorsan és komplikációk nélkül lezajlott, a baba ép és egészséges. Julie egyébként pártjának közlekedési ügyekért felelős szóvivője, továbbá közösségi oldalán rengeteg a biciklis poszt, kedveli ezt a sportot. Előző szülésekor, 2018-ban is biciklivel ment kórházba, így nem is ez volt az első eset.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: