hirdetés

FELFEDEZŐ

Így néz ki a naplemente különböző bolygókról nézve

Nem csak egyféle napnyugta van a világon, ezt bizonyítja a NASA szimulációja is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 25.

hirdetés

Bár azt hihetnénk, a naplemente mindenhol ugyanolyan, a NASA által készített szimuláció most megcáfolja mindezt. Az amerikai űrcég arról készített illusztrációt, mi is látható egyes bolygókról napnyugtakor - írja az IFL Science.

Geronimo Villaneuva, a Catholic University of America csillagásza jó ideje egy Uránusz-misszió megtervezésén dolgozik, a NASA jövőbeli lehetséges projektjei között ugyanis ott szerepel ez az utazás is. A professzor a bolygó légkörét tanulmányozta, azon belül is azt, hogyan szóródik szét a légkörben a napfény. Ekkor kért segítséget a NASA egyik videospecialistájától, James Tralie-től, akivel létrehoztak egy szimulációt az Uránuszról látható naplementéről.

A két tudós azonban úgy gondolta, miért álljanak meg itt? Így hoztak létre szimulációkat a Mars, a Vénusz, a Titán és a TRAPPIST-1e naplementéiről.

Mindezt két különböző nézetből: az egyikben úgy látható a jelenség, mintha a néző is a bolygón állna, a másikon halszem perspektívából lehet végignézni a naplementét.

A videókon jól látható, hogy a bolygók légkörétől függően nagyon eltérő módon látható a jelenség:

hirdetés

a Marson például egészen furcsa alakot vesz fel a fény, a Titánon (a Szaturnusz holdja) élénk sárga, az Uránuszon kék a naplemente.

Az elsőnél összehasonlításként beillesztették a Föld napnyugtáit különböző látási viszonyok mellett, ám senki ne kezdjen el szeme épségében kételkedni, mikor nem tűnik túl ismerősnek a látvány:

a képek nem olyanok, mintha szabad szemmel néznénk az eget, hanem mintha extraszéles látószögű lencsén keresztül tekintenénk fel rá.

Egyes szimulációk viszont nem biztos, hogy száz százalékosan lefedik a valóságot: a tudósok az eddigi ismereteik alapján igyekeztek a lehető legpontosabban illusztrálni a naplementéket, ám az egyre fejlődő űrtechnológia ellenére is rengeteg kérdőjel van még a bolygók légkörével kapcsolatban. A TRAPPIST-1e esetében tapógatóztak a homályban a legtöbbet, ugyanis a vörös törpecsillagról egyelőre nagyon keveset tudnak az űrkutatók, még abban sem biztosak, hogy egyáltalán rendelkezik-e légkörrel.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk