/felfedezo/nagy-arat-fizetnek-a-nyomott-orru-kiskutyak-a-cukisagert/
hirdetés

FELFEDEZŐ

Nagy árat fizetnek a nyomott orrú kiskutyák a cukiságért

A tenyésztés során durván eltorzították az anatómiájukat, ezért sokuknak minden egyes lélegzetvétel küzdelmes. Nincs elég hely a szájukban a fogaiknak, gyakoriak náluk a szembetegségek is.
Haiman Éva - szmo.hu
2020. augusztus 31.

hirdetés

A mopsz, az angol és francia bulldog, a boston terrier vagy a shih-tzu sokak szerint a leghelyesebb kutyafajták a kis nyomott orrukkal. Az akaratuk ellenére kialakított vonzó külsőért azonban

a tenyésztés során olyan durván eltorzították ezeknek a kutyáknak az anatómiáját, hogy legtöbbjük számára minden egyes lélegzetvétel küzdelmes, nincs elég hely a szájukban a fogaiknak, gyakoriak náluk a szembetegségek, és nem tudnak természetes módon szülni sem.

A hollandok már be is tiltották legtöbbjük tenyésztését.

Manapság egyre divatosabbak a nyomott orrú fajták és azok keverékei. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségének összeállítása szerint Magyarországon például évek óta a francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta, de egyre több az angol bulldog, a mopsz, a shih-tzu, vagy a japán és a King Charles spánielt is.

Nemzetközi adatok szerint azonban a leendő gazdik legalább 75 százalékának fogalma sincs arról, hogy a rövid arckoponyával rendelkező fajtáknak számtalan egészségügyi problémával kell megküzdeniük. A babaszerű arc, a nagy kerek szemek és a tömpe orr kialakítása érdekében a szelektív tenyésztés ugyanis a külső megjelenést helyezte előtérbe az egészségügyi szempontokkal szemben. Ezért ezeknél a fajtáknak sok szempontból annyira eltorzult az anatómiája, hogy legtöbbjük számára életük kezdetétől fogva minden egyes lélegzetvétel küzdelmes, az egyéb problémákról nem is beszélve.

hirdetés

A gondosgazdik.hu oldalon összeszedték a leggyakrabban előforduló egészségügyi problémákat: az arckoponya torzulása miatt gyakori a fogak torlódása, amelyek hosszú távon komoly fogászati problémákhoz vezetnek. Szinte minden kutyának beszűkültek az orrnyílásai, az orrjáratai, rendellenes méretű vagy alakú a lágyszájpadja, légcsőszűkülete van. Nem csoda, hogy állandó légvételi problémákkal küzdenek és horkolnak ezek a kutyák.

Az ilyen állatok esetében a szakértők még kölyökkorban vizsgálatokat és korrigáló műtéteket javasolnak. A tömpe orrú kutyafajtáknál gyakoriak a szemet érintő problémák is: a könnyezés, emiatt az orr-redő gyulladás, de a szemsérülések is, az eltorzult test miatt a kanok nem tudnak fedezni, a szukák pedig természetes módon szülni.

Az utóbbi években

egyre több országban egyre több szervezet indított figyelemfelhívó kampányt azért, hogy a leendő gazdák lehetőleg más fajtákat válasszanak.

Minél nagyobb ugyanis irántuk a kereslet, annál több szaporító „gyárt” ilyen kiskutyákat, tovább rontva ezzel az egyébként is drámai helyzeten. A világon elsőként Hollandiában be is tiltották a tömpe/nyomott orrú kutyafajták tenyésztését, mert valójában 2014 óta nem lenne szabad túl rövid orrú kutyákat tenyészteni az országban, de az önkorlátozásra irányuló felhívás nem hozott eredményt. Milo Laureij, az állatok jólétéért és jogaiért szót emelő szervezet, a Dier & Recht munkatársa úgy fogalmazott, hogy a túl rövid orrú kutyafajták a divattrend szülöttei, életminőségük az eltúlzott mértékű arányaik miatt az elmúlt évtizedekben fokozatosan egészségtelen irányba tolódott el, ezért is üdvözlendő ez a lépés. A törvény előírja, hogy csak olyan fajták tenyészthetők, amelyeknél a pofa hossza minimum a fej egyharmad részével megegyező hosszúságú. A szigor miatt Hollandiában nem tenyészthető többé mopsz, angol- és francia bulldog sem, valamint további 19 rövid orrú fajta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk