hirdetés

Miért csinálják szándékosan hibásra a térképeket?

Vannak olyan térképek, amiket direkt rosszul, hibásan készítettek el. De miért?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. május 06.

hirdetés

Ismeritek az anekdotát, amely szerint 40 éve még nem vásárolhattál egyetlen pontos térképet sem a szocialista országokban?

És hogy Moszkvában a térkép alapján a Tretyakov utcát keresve semmit nem találhattál? És azt, hogy simán el lehetett tévedni az egykori NDK területén?

Nos, ez nem teljesen legenda. Most, a GPS-használat, a műholdak és drónok korában érhetetlennek tűnhet, de

a tudatos vagy nem szándékos térképhamisítás valóban évezredek óta létező jelenség.

Célja például, hogy bizonyos államok magukat a többinél fontosabbnak tüntessék fel, vagy hogy katonai objektumokat, gyakorlóterületeket, titkos helyeket rejtsenek el a világ szeme elől. De akár az is, hogy a szándékosan hagyott hibákkal kiszúrhassák, ha valaki lenyúlja egy kiadó térképét.

hirdetés

Sőt, a térképek "hamisítása" fakadhatott abból is, hogy a térkép készítőjének nem volt elegendő információja a területről, kezdetlegesek és/vagy megbízhatatlanok voltak a mérőeszközök. Vagy abból, hogy a gömb alakú Föld egyes földrészeit vagy országait lehetetlen bármiféle torzítás nélkül síkban ábrázolni.

Mi vagyunk a világ közepe!

Tudtad, hogy a Kr. e. 6. században a babilóniaiak úgy rajzolták meg a világ térképét, hogy világ középpontjába saját magukat helyezték? Minden más terület körülöttük található. Az alábbi képeken az agyagtáblába rajzolt és a tábla alapján rekonstruált térkép látható.

"És így győződtek meg róla uram, hogy a Föld banán alakú!"

"Bámulatos, hol tart már a tudomány." Te is jókat jókat röhögtél ezen, amikor a Gyalog galoppot nézted? Hát, az a helyzet, hogy ez annyira nem is vicces. Azt már az ókori görögök is tudhatták, hogy Földünk nem lapos, hanem gömb alakú.

Ám később, a középkorban többek között a Szentírásra (hibásan) hivatkozva egyházi személyek azt állították, hogy a Föld lapos, és azt a tudományos tényt sem voltak hajlandók elfogadni, hogy a Föld kering a Nap körül. A heliocentrikus világképért, a kopernikuszi tanítás terjesztéséért Galileo Galieli olasz tudóst meghurcolta az inkvizíció, és arra kényszerítette, hogy vonja vissza tanait.

A Lapos Föld elmélet azonban ma is él (itthon is több ezer híve van ennek a ma már városi legendának számító elméletnek).

A kezdetleges mérőeszközök és az információk hiányának köszönhető torzítás

Ptolemaiosz Krisztus után 150 évvel keletkezett világtérképének rekonstrukciója izgalmas darab. Mivel a megfelelő technológia híján nem rendelkezett elegendő, pontos adatmennyiséggel a különböző világrészekről, mai szemmel meglehetősen torz a Föld ábrázolása.

"Sinae", vagyis Kína a kép jobb szélén látható, a túlméretezett "Taprobane", vagyis Srí Lanka szigete mögött. Az amerikai kontinens (a hivatalos felfedezés előtt járunk) hiányzik, Afrika déli része a homályba vész, nem látjuk a Skandináv-félszigetet sem.

A Mercator-térkép alapján készült világtérkép torzításai

Gerardus Mercator flamand földrajztudós az 16. században fejlesztette ki a hengeres vetületet, amellyel síkban ábrázolta a Föld domború felületét. Egyrészt könnyebbé vált az ábrázolás, másrészt pontatlan, mivel az Egyenlítőtől távolodva a földrészek egyre nagyobbak, és nem a valós méretüket érzékeljük. Síkban lehetetlen pontos képet alkotni a gömb alakú Földről.

"A térképkészítőknek választaniuk kell, hogy az egyik dimenzió hiánya miatt a földrészek területi kiterjedését vagy a földrészek egymáshoz viszonyított távolságát torzítják" - írja az Origo. "A Geradus Mercator által 1569-ben rajzolt térképet a hajósok navigációjának megkönnyítése végett készítette, ezért nála a földrészek távolsága helyes, azok nagysága viszont nagyon nem. A másik oka a torz világképnek az XVI. században erősen domináns eurocentrikus (illetve Észak-Amerika kolonizálása után Északi-félteke centrikus) attitűd: a Mercator térképet úgy torzították, hogy az egyenlítőtől északra lévő területeket egyszerűen megnyújtották a déli féltekén lévők kárára. 1974-ben jelentette meg Arno Peters az általa helyes arányúnak tartott térképet (a mellékelt képen is az van), ami bizonyos szempontokból tényleg jobb, mint az eredeti volt, de a sík-térbeli torzulások miatt ez sem tökéletes."

"És akkor most jól átverjük azokat, akik lemásolják a mi térképünket. De ezzel mi is nagyon megszívjuk."

Az Amusingplanet márciusban számolt be egy érdekes esetről. Az 1930-as években New York állam térképén egyszer csak feltűnt egy Agloe nevű település, egy amúgy lakatlan területen. A térképet a General Drafting adta ki.

A település valójában térképészeti csapda volt!

Az eldugott, de kamu helyek bejelölésének célja az, hogy ezek segítségével le lehessen leplezni azokat, akik nem adnak ki saját (nagy munkával előállított) térképet, csak lemásolják és a saját nevükön jelentetik meg másokét. Agloe kamu város később a Rand McNally által kiadott térképen szerepelt is. A General Drafting azt hitte, most sikerült elkapniuk a konkurens céget.

Csakhogy homokszem került a gépezetbe.

A helyszínen, ott, ahol az elvileg nem létező Agloe település szerepelt, egy épület állt, rajta Agloe General Store felirattal. Egy ember ugyanis a közeli Roscoe városka környékén kívánt boltot nyitni, a 206-os út mentén. És a térképén volt egy Agloe nevű hely. Hát oda települt a boltocskájával. Az üzlet nyilván tönkrement, mert a kutya sem járt arra. De a történet igen tanulságos példája annak, hogyan működnek az önmagukat beteljesítő jóslatok.

Dezinformáció az ellenség megtévesztésére

"A keletnémet területekre utazó nyugatiaknak sokszor kellett szembesülniük azzal a ténnyel, hogy az általuk beszerzett térképek az egykori NDK-ról gyakran pontatlanok vagy egyszerűen hibásak voltak" - írja a Tudtad.com. Létezett olyan térkép, amely a fallal körülvett Nyugat-Berlin helyét fehér folttal jelölte.

"A fehér foltok, a rosszul bejelölt utak, a nem létező kereszteződések vagy a magassági vonalak megtévesztő árnyékolása nem a véletlen művei voltak. A keletnémet térképészek megbízóinak célja az volt, hogy az ország saját lakosait és a látogatókat egyaránt tudatosan félrevezessék. A nyugatnémet határterületekre vezető utakat csak pontatlanul jelölték, hogy a tájékozódást minél inkább megnehezítsék ezeken a vidékeken. A térképészeti hivatalok az államtól kapták a megbízást arra, hogy álcázzák a katonai objektumokat, megtévesszék a potenciális kémeket, és egész katonai gyakorlóterepeket tüntessenek el a térképekről."

A szocialista táborban máshol is szkás volt térképeket hamisítani, a Szovjetúnióban például egész városok tűntek el a térképekről...


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk