/felfedezo/mellrakdiagnozis-utan-muugro-vilagbajnoksagra/
hirdetés

FELFEDEZŐ

Mellrákdiagnózis után műugró világbajnokságra

Linder Erzsébetet mellrákkal diagnosztizálták. Az állapota javulásában az is segítette, hogy mindenképpen újra versenyezni akart, visszatérni a műugró deszkára.

Link másolása

hirdetés

„Fogok én még valaha ugrani?” – ezt kérdezte Linder Erzsébet televíziós rendező és műugró kezelőorvosától, mikor megtudta, hogy áttétes mellrákot diagnosztizáltak nála. A mellrák súlyos, és a magyar nők között sajnos igen gyakori betegség:

Magyarországon 2018-ban több mint 9000 új emlőrákos esetet regisztráltak. Minden nyolcadik-kilencedik nőt érint az emlőrák az élete valamelyik szakaszában.

A mellrák több típusa is jól gyógyítható, ha időben felfedezik a daganatot. Erzsébetnek épp egy olyan betegséggel van dolga, ami elkíséri egész életében, de a megfelelő kezelésekkel az állapota, életminősége sokat javulhatott.

Erzsébet az átlagemberhez képest lényegesen egészségesebb életet élt mindig is, hiszen sportoló. A sport még fiatalon az élete része lett, úszással kezdte, majd műugrásra váltott. Nagyon hamar eredményes lett, dobogós helyezéseket ért el, ifjúsági Európa-bajnokságon lett döntős. Majdnem az olimpiára is kijutott – fájó pont maradt, hogy ez kimaradt az életéből, valahogy szerette volna ezt az élményt pótolni.

„Amikor férjhez mentem, gyerekem született, abbahagytam a versenyzést. Ahogy kicsit nagyobb lett a lányom, és beindultak a masters versenyek, újrakezdtem a műugrást, és a Masters Európa-bajnokságot megnyertem. Következő évben a világbajnokságon szereztem ezüstérmet. Ez mind visszaigazolás volt számomra, hogy túl korán abbahagytam a versenyzést, és jól esett, hogy többet is ki tudtam hozni magamból” – meséli Erzsébet a sportmúltjáról.

A budapesti világbajnokság miatt visszatért az uszodába - hogy aztán egy váratlan felfedezés jó időre ki is szakítsa onnan

2017-ben Magyarország rendezte a vizes világbajnokságot, a masters számokban is, ehhez épült fel a Duna Aréna. Erzsébet akkor már évek óta épp nem versenyzett egy korábbi gerincproblémája miatt, de miután társai lecsalogatták az uszodába, hogy nézzen körül, újra belelkesedett:

hirdetés
„Elkapott a gépszíj, és eldöntöttem, hogy elindulok a világbajnokságon, hazai közönség előtt. Már a verseny időszakában éreztem egy csomót a mellemben, ezért ahogy vége lett a világbajnokságnak, elmentem mammográfiás szűrővizsgálatra."

Nem volt könnyű időponthoz jutnia, inkább másik helyre is elment, de a végére akart járni a dolognak.

Akkor még nem gondolt rosszra, korábban is voltak már cisztái, feltételezte, hogy talán ez is egy ilyen eset. Egy halvány sejtés mégis azt mondatta vele, hogy lehet ez komolyabb probléma is, utána kell járni. A mellultrahang vizsgálat után már megmondták neki, hogy nagy valószínűséggel sajnos rosszindulatú daganata van, aminek már a nyirokcsomóban is kialakult áttétje.

NÉZD MEG AZ ERZSÉBETTEL KÉSZÜLT BESZÉLGETÉST:

„Mikor először meghallottam a diagnózist, azt gondoltam, hogy ez nem lehet, ez nem velem történik. Aztán ahogy csinálták a vizsgálatokat tovább és a szövettani vizsgálat is igazolta a daganatot, még akkor is volt bennem egy erős tagadás – egy másik orvos szakvéleményét is kikértem.”

„De végül felfogtam, hogy ez nagyon is velem történik, ez az én életem, ezt kaptam – és itt előjött a sportolói énem: ez egy feladat, mit kell tennem azért, hogy meggyógyuljak? Abban biztos voltam, hogy nem lehet még így vége.”
Mindent bevetni a javulás érdekében – nem is eredménytelenül

A kezelőorvosától megkérdezte: „Fogok-e még valaha ugrani?” – „Azon leszünk” – hangzott az őszinte válasz. És Erzsébet a maga részéről mindent elkövetett, hogy a cél, hogy újra sportolhasson, elérhető legyen.

Kemoterápiás kezelés és biológiai kezelés szerepelt a menüben, és tervben volt egy műtét is – de a daganat ránőtt a mellizomra, ezért első körben a méretét akarták csökkenteni. Ez a terv azonban felborult, mert Erzsébet olyan jól reagált a kezelésekre, hogy a daganat eltűnt, nem volt szükség műtétre, csak sugárkezelésre.

„A mai napig járok biológiai kezelésekre, de már van három negatív PET CT-m, ami azt jelenti, hogy nincs sehol sem áttét, sem daganat. A biológiai kezelésekre egyelőre rendszeresen szükség van, ezzel lehet szinten tartani az állapotomat.”

Amellett, hogy eljárt az előírt kezelésekre, igyekezett egészségesen táplálkozni, utánajárt, milyen diéta segíti az ő daganattípusából való gyógyulást, meditált, és információkat gyűjtött – például az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen rendezvényein.

Az ilyen eseményeken ismerte fel Erzsébet, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy egy daganatos beteg a sorstársaival is találkozhat, szembesülhet vele, hogy másoknak is vannak hasonló problémái, és nemcsak az orvosokkal, szakemberekkel beszélget a betegségéről.

Erzsébet 3 tanácsa mellrákkal küzdő sorstársaknak

1. Teljes életet érdemes élni

A diagnózis sokkoló lehet, de könnyebben élheted mindennapjaidat, ha nem az jár folyton a fejedben, hogy beteg vagy. Ehhez az kell, hogy – a lehetőségekhez képest – teljes életet élj. Ha fizikailag bírod, dolgozz továbbra is, töltsd meg a napjaidat elfoglaltságokkal, találd meg azokat a dolgokat, amelyekről nem kell lemondanod a betegséged ellenére sem.

2. Minden eset egyedi – a tiéd is az

Ezért ne vedd szóról-szóra magadra az általános tanácsokat, ne gondold, hogy ha másnál valami nem hozott javulást, akkor nálad sem fog. És ha úgy érzed, hogy valami nem pont úgy működik, ahogy kellene, kérj akár másik orvosi szakvéleményt is, mert lehet, hogy lesz megoldás számodra.

3. Mentálisan feltöltődni

Milyen gyakran hallhatod azt nehéz helyzetben: „Nincs semmi baj.” Miközben ez három negatív szó. Mennyivel jobb az helyette: „Minden rendben van.” Ez nem azt jelenti, hogy hárítanod kellene a betegséget, sokkal inkább azt, hogy meg kell tanulni elfogadni, együtt élni vele. „Minden fejben dől el” – ez is egy gyakran hallott mondás, és való igaz, hogy fejben nagyon sokat tehetsz a szervezetedért, hogy javuljon az állapotod. Meg kell találnod a megfelelő feltöltődést, kikapcsolódást – lehet az akár jóga vagy meditáció, vagy éppen egy erdei séta is.

Őszintén beszélni a betegségről – de nem azért, hogy sajnálják

Elhatározta, hogy amennyire lehet, normális életet fog élni, nem akart változtatni a megszokott rutinokon. Továbbra is munkába járt, nem akart betegszabadságra menni, ameddig csak lehetett, szeretett volna tovább dolgozni. Sokan segítették ebben – a lánya bár külföldön él, amikor csak megoldható volt, hazautazott hozzá a kezelésekre; a kollégái, akik szívesen fuvarozták, ha épp nem tudott vezetni, sőt, akár ölben is lehozták az emeletről, amikor a lába ödémásodása miatt nehezen tudott járni.

„Sosem titkoltam a betegségem. Úgy voltam vele, hogy én ettől még ugyanaz az ember vagyok. Jól esett, hogy a kollégák nem kivételeztek velem, de segítőkészek voltak, nem kezdtek el sajnálkozni, mert az viszont nagyon rossz lett volna”

– emlékszik vissza Erzsébet.

A legnehezebbnek azt találta, hogy kiiktassa a fejéből azt a tudatot, hogy rákos: „Már ez a hárombetűs szó is kiveri mindenkinél a biztosítékot. Nálam is. Tudatában vagyok, hogy ez a helyzet, már nem tagadom, de nem akartam minden nap úgy tekinteni magamra, hogy én egy rákos beteg vagyok.”

Most már három és fél éve jár rendszeresen biológiai kezelésekre, ami ugyan terhet jelent, mert minden mást ehhez kell igazítani, pontosan tudja, hogy ez segíti hozzá, hogy a daganatmentes állapotát megőrizhesse. Úgy kezeli, hogy olyan ez, mint ahogy a cukorbetegeknek inzulininjekcióra van szükségük, neki pedig ez a speciális kezelés kell.

„Visszakaptam az életemet”

2018-ban még nem jöhetett szóba, hogy újra sportolni kezdjen, de kitűzte maga elé célként, hogy a 2019-es dél-koreai világbajnokságra mindenképpen szeretne eljutni. „Folyton kérdezgettem az orvosomat, hogy állunk, milyenek a leletek, mehetek-e már ugrani. Mikor végre kimondta a bűvös szót, hogy na jó, ha úgy gondolja, hogy szeretne, akkor most már felmehet a deszkára, és ugorhat, akkor én már délután a Margitszigeten voltam az uszodában. És olyan boldog voltam, azt éreztem, hogy visszakaptam az életemet.”

Dél-Koreában végül ott volt Erzsébet a világbajnokságon, és egy ötödik helyet szerzett – amiért egy érem is járt. Ezt az érmet mutatta fel pár héttel később az előadásán, amit az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen rendezvényén tartott, több száz nő előtt. Nemcsak a tapsviharból tudta leszűrni, hogy sokakat megérintett a története, hanem abból is, hogy milyen sokan odamentek hozzá személyesen is a programot követő lánchídi sétán, vagy keresték meg e-mailben.

„Volt, aki azt mondta, hogy neki kevésbé súlyos a daganatos betegsége, és most erőt kapott, hogy van esély, ha ilyen nehéz helyzetből is fel lehet állni, mint az enyém”

– idézi fel Erzsébet.

Önvizsgálat, rendszeres szűrés – életet menthet

Hogy mi a legfőbb tanulság, amit másoknak is továbbadna? Hogy figyelni kell magunkra, testünk jelzéseire, a nőknek fiatal kortól kezdve rendszeres önvizsgálatot kell végezniük havonta, hogy időben észre vegyék a legkisebb elváltozásokat is a mellükben. Ha pedig találnának egy csomót a mellükben, akkor el kell menniük kivizsgáltatni, hogy ha valóban daganatról lenne szó, akkor időben megkaphassák a megfelelő kezelést – mert az időben történő cselekvés, a megfelelő terápia, a megfelelő szakemberekkel életet menthet. Ahogy Erzsébet fogalmaz:

„Sokkal jobb egy negatív lelet egy szűrővizsgálat után, ami előtt ugyan izgulunk, és talán ódzkodva megyünk el, mint egy későn felfedezett daganat esetében egy áttétes diagnózis, amikor már esetleg nem lehet segíteni.”

Fotók: Linder Erzsébet saját képei, Markovics Z. Kristóf

A cikk megjelenését a Novartis Zrt. támogatta

P3 szám: HU2105207329 Lezárás dátuma: 2021.05.20.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk