FELFEDEZŐ

Megugrott az öngyilkos nők száma Japánban, elsősorban az egyedülálló anyák érzik reménytelennek helyzetüket

Az elveszített munkahelyek és a bevételkiesés sok családot egyenesen az éhezés szélére sodort Japánban, van, aki az öngyilkosságban látja az egyetlen megoldást, csak ne lássa gyerekeit éhezni.

Link másolása

Míg a férfiak körében csökkent a járvány alatt az öngyilkosok száma Japánban, addig a nők esetében ez a szám megugrott - az okait elsősorban a munkaerőpiacon kell keresni - írja a Guardian.

A japán öngyilkossági rátára meglepően hatott a vírushelyzet. Míg korábban az ázsiai országban kiugróan magas volt az öngyilkosságok száma - 2014-ben például átlagosan napi 70 ember vetett önkezűleg véget az életének -, addig tavaly májusban optimista és meglepő statisztikák láttak napvilágot: az akkori adatok szerint ötödjével csökkent az öngyilkosok száma. Ez főleg annak volt köszönhető, hogy a vírushelyzet miatt ismét közelebb kerültek egymáshoz a családok, abbamaradt a folyamatos munka és a rohanás, ráadásul az iskolák is zárva tartottak, amely sok gyerek lelki egészségének jót tett.

Egy évvel később azonban megmutatkozott, hogy ugyan a számok valóban kedvezőnek tűnhetnek,

van egy csoport, akik esetében mégis megugrott az öngyilkossági kedv: a japán nők, azon belül is azok, akik egyedül nevelik gyermekeiket.

A lap megszólaltatott egy Ayako Sato nevű nőt, aki negyvenes évei végét tapossa, válását követően egyedül neveli két középiskolás gyermekét. A járvány előtt egy óvodában dolgozott, amely azonban a pandémia miatt bezárt, azt követően nem talált munkát. Az első hónapokban ugyan spórolással, de kihúzták valahogy, ám azt követően Sato már egy-egy étkezést kihagyott, hogy gyerekeinek jusson elég ennivaló.

"Eljutottam arra a pontra, amikor azt gondoltam: a gyerekek jobban járnának anyagilag, ha én halott lennék."

Az édesanya a szuicid gondolatoktól lelkileg teljesen kikészült. Semmiképp sem akarta, hogy az iskolát otthagyva dolgozni menjen a két gyerek, a feszültség miatt naponta sírt, amelyet gyerekei is nagyon nehezen viseltek. A nőnek végül hosszú hónapok után sikerült egy félállást szereznie egy irodában, most már sokkal bizakodóbb a jövővel kapcsolatban, sőt, úgy gondolja, hogy ő még a szerencsésebbek közé tartozik.

Sok japán nőnek ugyanis nincs ekkora szerencséje, és végső elkeseredésükben az öngyilkossághoz nyúlnak:

2020-ban 14,5 százalékkal nőtt meg Japánban az öngyilkos nők száma, míg a férfiaké 1 százalékkal csökkent.

Ennek oka, hogy ugyan az utóbbi években megnőtt Japánban a dolgozó nők száma, továbbra is elsősorban az olyan, nem rendszeres és általában alulfizetett munkákat végzik, mint amilyen a vendéglátás, szórakoztatóipar vagy kiskereskedelem - olyan szakmák, amelyek a vírus miatt éppen lehúzták a rolót.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: