Lékelés közben robbant fel egy dinnye Szegeden
Eddig azt hittük, hogy a dinnye nem veszélyes növény, pedig de. Noha nem csíp, szúr, vagy mérgez, viszont robban, ha úgy alakul. Ez történt a Délmagyar egyik olvasójának konyhájában is. A lap azt írja: a jelenség előfordulhat,
a sok rázkódástól és pakolástól a túlérett görögdinnye belseje elfolyósodhat, felvágáskor pedig mindent beborít a piros lé.
A vásárló arról számolt be, hogy az egyik szupermarketben vásárolt görögdinnyét, amellyel pórul járt.
„Amikor fel szerettem volna vágni, nagy robajjal kilőtt a leve, a konyhámban a kávéfőző és a konyhaszekrény is dinnyés lett. Beledobtam a mosogatóba, melyből elviselhetetlen bűz áradt. A blokkot természetesen kidobtam, így nem tudtam visszavinni. A húst már régóta nem a szupermarketben veszem, mostantól talán a gyümölcsöt sem" – írta a pórul járt panaszos.
Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke az esettel kapcsolatban elmondta: akadhat olyan időjárási körülmények, amikor ha a gazdák nem készültek fel megfelelő növényvédelemmel, egy szállítmányban pár dinnye belseje lefolyósodhat. Ez a folyamat hamar végbemegy a gyümölcsben, válogatáskor ezt még nem feltétlenül lehet észrevenni – magyarázta a medgyesegyházi szakember. Hozzátette: nem a munkaerőhiány okozza a dinnyék robbanását. Ebben az ágazatban is kevés a kézi munkaerő, de a görögdinnye emiatt nem fog a földeken maradni, mert maximum pár napot késik a betakarítás.
Egy dinnyetermesztő is megszólalt a mégsem olyan rejtélyes ügyben. Herédi Szilveszternének családja termel dinnyét Medgyesegyházán. Elmagyarázta: mire a dinnye konténerbe, kamionba kerül, ahol szállítás közben nyomódik, belül lédús lesz.
" Melegben elvékonyodik a héja, és a világos végénél összegyűlik a sok lé. Ott elkezd sisteregni, hab képződik ott, ekkor robbanhat a dinnye" – magyarázta az árus, és hozzátette: ha halljuk a sziszegő hangot, ki kell vinni a dinnyét olyan helyre, ahol nem okoz kárt a lakásban.