A somlói pezsgőbirtok, ahol sci-fit is forgathatnának
Mostanában az italválasztékra kicsit is odafigyelő vendéglátó-ipari egységekben egyre többször felbukkan a Kreinbacher név. Az idei Gourmet Fesztiválon jött velem szembe először, és nem is igazán értettem, hogy most akkor pezsgőről vagy borról beszélünk. Nemrég ellátogattunk a Kreinbacher Birtokra, hogy megnézzük, most akkor mi is ez a nagy hájp itt kérem.
Már az elején végighallgathattam a magyar pezsgőkészítés legkirályabb felvezető sztoriját. Pár jó barát kitalálta, hogy kellene oda a Somlóra valami szép kis birtokot építeni, ha már szeretik a bort, és építőiparban utaznak. Kása Zsolt építészként szeretett volna egy kicsit villantani a szakmának és kicsit ingergazdagabb dolgot felhúzni, mint az általa eddig épített Auchanok vagy egy Merci-gyár. Az épületek terveit Ekler Dezső álmodta meg, és Zsolték valósították meg, jó pár kivitelezőt feláldozva a tökéletesség oltárán. A pár év alatt felépített épületegyüttes annyira látványosra sikeredett, hogy a Kreinbacher Birtok legalább annyira érdekes építészeti, mint gasztronómiai szempontból.
Ahogy megérkeztünk és megláttam a birtokot, az első mondat, ami elhagyta a számat az volt, hogy "ez
A pezsgő- és a borkészítés épületeit egymástól elkülönítve húzták fel, mégis szinte összeérnek. Ahogy az ember jön fel a pincéből, egyre merészebb lesz az egész miliő. Már-már steampunk. A pezsgő palackozó melletti falon random körablakok szimbolizálják a pezsgőbuborékokat, és egyben engedik be a PONT elegendő napfényt. Itt jegyeztem meg, hogy akár egy sci-fit is lehetne is forgatni, amire a válasz természetesen az volt, hogy már érdeklődtek a helyszín felől.
Ahogy Zsolték körbevezetnek a birtokon, van egy olyan érzésem, hogy megvették az egész Somlót - közel 40 hektáron gazdálkodnak. Vízelvezető utakat építettek, rendbe hozták az egykori támfalakat, felújították a hegyoldalban lévő kápolnát és még egy csomó egyéb érkezett a Kreinbacher-csomagban. Na de miről is szól ez az egész? Elsősorban a pezsgőről!
A Champagne and Sparkling Wine World Championships pezsgőverseny egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a megmérettetésen kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből álló zsűri – a versenyt életre hívó Tom Stevenson, Essi Avellan és Dr. Tony Jordan - csakis a három specialista egyetértése esetén ítélt oda díjat.
Az ezüstérmes pezsgő
A szigorú ítészek a Kreinbacher Birtok mindhárom benevezett pezsgőjét éremmel jutalmazták. A Prestige Brut pezsgőt ezüstéremmel díjazták, míg az Extra Dry és a Brut Classic egy-egy bronzérmet érdemelt ki. „Óriási elismerés, hogy már a Kreinbacher Birtokon készített első pezsgő ilyen szép eredményt ért el, és hogy a legfontosabb szaktekintélyektől kaphattunk visszajelzést a munkánkról” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi és marketing vezetője.
A pezsgő nálunk még csak most bontogatja szárnyait a hatalmas magyar beidegződés alatt, miszerint ez az ital az ünnepi asztalra való. A jobb éttermek közül egyre többen kínálják már aperitifként, de még mindig messze vagyunk a reggeli francia pezsgőzésektől. Kreinbacher Józsefék azt a missziót tűzték ki maguk elé, hogy a tradicionális pezsgő igenis kapjon több figyelmet itthon is.
Az itteni pezsgőkészítés exkluzív kivitelezésében nagy szerepe volt egy igazi, Champagne-ból való szakembernek, Christian Forgetnek is, aki a Domaine Paul Bara pincemestere. Ő segített többek között berendezést, prést, tartályokat is választani amellett, hogy felügyeli a champagne-i színvonalat a birtokon.
Nem kezdek pezsgő elemzésekbe, mert hála istennek egyre szélesebb körben tör be a piacra ez a fiatal márka, és még csak egy 1200-es Lada árát sem kell érte kifizetni. Tehát könnyen hozzá juthat az ember fia, aki pezsgőkóstolásra adja a fejét. A birtokot ráadásul bárki bejárhatja szervezett birtoklátogatás keretében, sőt, itt még nem áll meg a tudomány, hiszen Kreinbacherék borbárt, éttermet és szállást is üzemeltetnek, amelyek úgyszintén brutálisan festenek belülről.
A környék is rengeteg programlehetőséget tartogat, ha esetleg érthetetlen módon nem akartok egész nap pezsgőt és bort kóstolni. Alap bakancslistás dolog, mindenkinek látnia/kóstolnia kell ezt a csodát mielőtt meghal, vagy refluxos lesz!
Ha te is szívesen belekóstolnál a Kreinbacher birtok látnivalóiba és nedűibe, nyomj egy lájkot!