?> /felfedezo/koronavirus-meddig-tart-a-gyogyulas-es-elkaphatjuk-e-ujra-a-betegseget/ Koronavírus: meddig tart a gyógyulás, és elkaphatjuk-e újra a betegséget? | szmo.hu
hirdetés

FELFEDEZŐ

Koronavírus: meddig tart a gyógyulás, és elkaphatjuk-e újra a betegséget?

A fertőzöttek jelentős része néhány hét alatt meggyógyul, de akadhatnak olyanok is, akiknek ez hónapokba telhet.

Link másolása

hirdetés

Bár az új típusú koronavírus csak rövid ideje jelent meg, vannak arra utaló jelek, hogy a gyógyulás sokaknak egészen hosszú időbe is telhet, írja a BBC. A gyógyulás a jelenlegi ismeretek alapján leginkább attól függ, mennyire betegedtünk le. Néhányan egészen gyorsan túllesznek a víruson, míg másoknak akár tartós problémákat is okozhat.

Az életkor, a nem és a meglévő alapbetegségek ugyancsak befolyásolhatják a koronavírus által okozott betegség lefolyását. Ráadásul minél invazívabb és hosszabb kezelést kap egy-egy páciens, annál inkább elnyúlhat a felépülés is.

Enyhe tünetek esetén

A legtöbb fertőzöttnél csak enyhe tünetek - többnyire láz és köhögés - alakulnak ki. Ehhez társulhat még egyénenként izomfájdalom, általános levertség, fáradtság, fej- és torokfájás is. A köhögés kezdetben száraz, majd az elpusztult tüdősejtek miatt később nyálkás lesz.

Az ilyen tüneteket ágyban fekvéssel, sok folyadékkal, esetenként pedig paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókkal lehet a leggyorsabban átvészelni.

hirdetés

Ugyan a láz kevesebb, mint egy hét alatt megszűnik, a köhögés huzamosabb ideig is megmaradhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai adatok elemzésével arra jutott, hogy az enyhe lefolyású betegség nagyjából két hét alatt elmúlik.

Súlyosabb tünetek esetén

Néhány esetben ennél súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, jellemzően a fertőzést követő 7-10. nap után. A folyamat gyorsan megy végbe, a légzés hirtelen nehézkessé válik, miközben a tüdő begyullad. Ilyenkor az immunrendszer válaszolni próbál a vírus támadására, valójában azonban túlreagálja a helyzetet, amitől egyéb károsodások alakulnak ki.

Ilyen tünetek esetén akadnak olyanok, akik már kórházi oxigénkezelésre szorulnak. A légszomj érzése jóval tovább is elhúzódhat. Az eddigi tapasztalatok alapján egy ilyen lefolyás esetén 2-8 hét a teljes gyógyulás időtartama, melynek időszaka alatt a beteg végig nagyon fáradtnak érzi magát.

Intenzív osztályra kerülés esetén

A WHO statisztikái szerint minden huszadik fertőzött kerül intenzív osztályra, ami a beteg szedálását és a lélegeztetőgépre kapcsolást jelenti. Az intenzív ellátás lényegesen hosszabb időt vesz igénybe. Miután a betegről úgy ítélik meg, hogy javult az állapota, átkerül a kórházban egy általános kórterembe, ahol tovább folytatják az ápolást.

Egyes szakemberek szerint az ilyen súlyos lefolyású betegség utáni teljes felépülés 12-18 hónapot is igénybe vehet.

A hosszú kórházi kezelés jelentős izomtömeg-veszteséget okozhat, ettől a páciensek alaposan legyengülnek. Egyeseknek akár fizioterápiás kezelésre is szükségük lehet, hogy képesek legyenek újra járni.

A szakemberek kiemelik, hogy nehéz általánosan megjósolni egy ilyen komoly kezelés után a felépülés várható időtartamát. Akadnak olyan betegek, akik egészen rövid ideig szorulnak csak mesterséges lélegeztetésre, míg mások akár heteken keresztül is csak a berendezéssel képesek komplikációktól mentesen oxigénhez jutni.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

20 babája született egy év alatt egy milliárdos házaspárnak béranya segítségével

Az orosz nő 23 évesen már összesen 21 gyerek édesanyja, de legszívesebben meg sem állna 100-ig.

Link másolása

hirdetés

Alig egy év alatt 21 fősre bővült egy milliárdos házaspár családja, akik azonban ennyinél sem állnának meg, 100 gyereket szeretnének.

Galip Öztürk török milliárdos, a Metro Holding cégcsoport alapítója, aki főleg a turizmusban, a közlekedésben és a pénzügyben érdekelt cégeivel, mindig is nagy családról álmodott, az anyagiak pedig nem is jelentenek akadályt ehhez. Éppen ezért nem is csoda, hogy első feleségétől 8 gyermeke született. Szerencséjére azonban a válása után is talált egy olyan nőt, aki hasonlóan gondolkodik, mint ő. Grúziában találkozott a nála 33 évvel fiatalabb Kristinával, akinek már szintén volt egy gyereke előző kapcsolatából.

Tavaly márciusban született meg első közös gyerekük a férjével béranya segítségével. 2020 során még 19 babájuk lett így, mindegyikükért több mint 3 millió forintnak megfelelő összeget fizettek a béranyáknak. A legidősebb gyerekük 14 hónapos, a legkisebb pedig csak négy hónapos.

Az óriáscsalád egy háromszintes villában lakik, a 23 éves anya elmondása szerint hetente átlagosan körülbelül 5-6 ezer dollárt (1,4-1,7 millió forint) költenek csak a gyerekek ellátásához szükséges alapeszközökre. Minden héten 20 nagy csomag pelenka és 53 csomag tápszer fogy el, a gyerekek körüli teendőkben pedig 16 bentlakásos dadus segít az orosz származású Kristinának.

A fiatal nő a Sunnak azt mondta, kicsit sem unalmasak a napjai, hiszen ennyi gyerekkel rengeteg dolga van. Állítása szerint ugyanazt csinálja nap mint nap, mint bármelyik anya, és ugyanúgy szereti 6 éves kislányát, mint a béranya révén világra hozott gyermekeit.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
FELFEDEZŐ

Trump azt hiheti, hogy idén augusztustól újra elnök lesz

Egy most nyilvánosságra került felvételen arról beszél: a Republikánus Párt erősebb, mint valaha, és hamarosan el fogják hozni a fordulatot.

Link másolása

hirdetés

Donald Trump szerint a Republikánus Párt hamarabb fogja visszaszerezni a Képviselőházat, a Szenátust és a Fehér Házat, mint sokan gondolják – írja a 24.hu a Business Insider cikke alapján.

"A Republikánus Párt erősebb, mint valaha, és sokkal erősebb lesz, mint amilyen most” – üzente Trump az Országos Republikánus Szenátori Bizottság videójában, hozzátéve, hogy hamarosan el fogják hozni a fordulatot.

Nem tudni, hogy a most nyilvánosságra került felvétel mikor készült, mindenesetre a lap szerint Trump is hihet abban az összeesküvés-elméletben, miszerint augusztusban újra beiktatják, ez lehet az alapja a lelkesedésének.

A New York Times újságírója szerint Trump az utóbbi időben az elvesztett államok szavazatellenőrzésének a megszállottjává vált.

Az újbóli beiktatásról szóló elméletet a volt elnök több ismert támogatója is terjeszti, Mike Lindell, a MyPillow vezérigazgatója például nyíltan beszélt arról egy márciusi podcastben, hogy Trump visszatérhet augusztusban.

Videó: Trump üzenete a támogatóinak

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
FELFEDEZŐ

Az anyaság lélekpusztító, kiszipolyozó munka - szülők vallottak őszintén a gyerekvállalásról

„Ha visszamehetnél az időben, akkor is vállalnál gyereket?” - tette fel a kérdést az egyik felhasználó egy angol nyelvű fórumon. Rengeteg válasz érkezett.

Link másolása

hirdetés

Tabudöngető, de kétségkívül fontos kérdést tett fel egy felhasználó a Mumsnet nevű, angol nyelvű, szülőknek szóló fórumon, amire sok megdöbbentően őszinte válasz érkezett a gyermekvállalással kapcsolatban. A szülőknek címzett kérdés így hangzott:

"ha visszamehetnél az időben, akkor is vállalnál gyereket?"

A kérdező hozzátette: tudja, hogy a legtöbb szülő odavan a gyerekeiért, ám épp ezért számít tabunak egy ilyen kérdést feltenni, holott a jelenség körbejárása is sokat segíthet abban, hogy lebontsa a szülővé válás idealizálását és az irreális elvárásokat.

A kérdésre ennek megfelelően rengeteg olyan válasz jött, amelyben magától értetődően bizonygatják a felhasználók, hogy igen, a szülővé válás a világ legszuperebb dolga, és soha semmiért sem cserélnék el. Néhányan azonban árnyalják is a képet hozzátéve azonban, hogy nem mindig fenékig tejfel a helyzet:

"Az anyaságot/szülőséget egy hihetetlenül lélekpusztító, kiszipolyozó, nehéz munkának tartom, de el sem tudnám képzelni az életem a gyerekeim nélkül. Ezen az egyensúlyon valószínűleg nem változtatnék."

Érdekesebbek azonban azok a vélemények, amelyek megbánásról számolnak be.

"Nem, nem vállalnék, és gyűlölöm is magam emiatt, de minden nap egy küzdelem ez így"

- írja az egyik.

hirdetés

Egy másik bővebben is kifejti, miért vágyna inkább a gyerekmentes életre:

"Úgy érzem, hogy a gyerekvállalás megöregített. Ha gyereked van, felelősségteljes felnőtté kell válnod, az ő szükségleteiket a tiéd elé helyezned, az egész napod csak körülöttük forog, és nem lehetsz többé csak "te". Sosem csinálhatod úgy igazán azt, amit csak akarsz, mert mindig be kell vonnod őket is az egyenletbe. Ez óriási áldozat. Én és a férjem sosem kapálóztunk túlzottan, mégis lett egy gyerekünk, majd egy másik is. Rettentően hiányzik az a szabadság az életemből, amikor még nem kellett folyton tekintettel lennem valaki másra. Persze ez nem egy olyan óriási probléma... de azért mindig ott van. "Lehet, hogy másképp gondolnám, ha világ életemben szenvedélyesen szerettem volna gyerekeket, nem tudom.

De az biztos, hogy nem vagyok egy született anya - inkább egy olyan anya vagyok, akinek nagyon hiányzik a gyerekmentes élet."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
FELFEDEZŐ

Hatalmas tuba kavargott Budapest belvárosa felett kora délután

A felhőtölcsért a város több részéről is észlelték, több fénykép és videofelvétel is készült róla.

Link másolása

hirdetés

Nagyobb méretű tuba kavargott Budapest belvárosa felett kora délután - írja az Időkép. A felhőtölcsért a város több részéről is észlelték, fotók és videók és készültek róla.

 

Fotó: Időkép

 

Fotó: Időkép

hirdetés

 

Videó: Tuba a budai oldalon

 

Fotó: Időkép/Vajas

 

Fotó: Időkép/Nemes Attila

 

Fotó: Időkép/Nemes Attila

 

Fotó: Időkép/Bíró Renáta

 

Videó: Pasaréti tuba

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk