hirdetés

FELFEDEZŐ

Kiderült: ezért nem érti a kutyád pontosan, amit mondasz neki

Néha olyan, mintha négylábú barátaink pontosan tudnák, miről beszélünk. Egy magyar kutatás most bebizonyította, ez sajnos csak szerintünk van így.
Fotó: Pexels/Pixabay - szmo.hu
2020. december 09.

hirdetés

Azt képzelhetjük, a kutyánk mindig odafigyel a mondandónkra, és meg is érti azt - ebben azonban sajnos tévedünk, írja a CNN.

Hiába rendelkeznek ugyanis az emberhez hasonló hallással, a kutyák nem értik az apróbb különbséget az egyes hangok között. Ez pedig elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy megkülönböztessék a szavakat - derült ki az ELTE kutatásából.

A tudósok a családi kedvencek agyi aktivitását mérték a fejükre erősített elektródákkal.

Mint kiderült, a kutyák minden esetben felismerik az olyan parancsszavakat, mint a “sit” (azaz ülj!). Ezeket könnyen elkülönítik a teljesen más hangalakkal rendelkező, jelentés nélküli szavaktól (például: “bep”.)

Ha azonban például a “sut” szót hallották, az állatok azt a “sit” parancstól már nem voltak képesek megkülönböztetni - számolt be róla Magyari Lilla kutató.

hirdetés

Mivel az emberi nyelvben számos szó nagyon hasonló hangalakkal rendelkezik, levonható a következtetés, hogy négylábú barátaink sajnos nem értik a beszédünket - legalábbis úgy nem, ahogyan egy másik ember tudná értelmezni.

„A kutyák nincsenek tisztában vele, hogy az emberi beszédben minden nüansznyi különbség módosíthatja a szavak jelentését. Nem véletlen, hogy egy átlagos kutya az élete során csak néhány parancsszót tanul meg” - mondja Magyari.

Kiderült ugyanakkor az is, hogy a kutyák odafigyelnek az emberi beszédre, a parancsszavakat pedig még akkor is felismerik, ha azok ismeretlenektől, esetleg hangszóróból jönnek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk