Készíts otthon Marlenkát!
A reklámja alapján régi, ó-örmény recept. A hivatalos honlapon fent van a recept - az ó-örmény nagyik nagy bánatára - az én örömömre, ami alapján ki is próbáltam. Nem mondom, hogy nem kell hozzá sok idő, de amíg fő a krém, pihen a tészta lehet mással foglalkozni... Egy kicsi módosítást elkövettem itt- ott, így az én általam kipróbált és tapasztalt receptet osztom meg.
Javaslom a krémmel kezdeni az egészet, ugyanis 3 órán keresztül kell főzni a sűrített tejet. Semmi pánik! Csak akkor álljunk neki ennek a receptek, ha kipihentek vagyunk és ráérünk. A végeredmény megéri, de csak másnap élvezhetjük, ugyanis egy éjszakát pihen a hűtőben a kis drágaság.
a krémhez:
200 g margarin
4, 5 dl tej
1 zacskó vaníliás pudingpor
1 üveg sűrített tej (365 ml volt, amit én használtam)
4-5 evőkanál édes morzsa (a tésztalap széleit, amiket levágtam sütés után lereszeltem, daráltam és abból tettem bele)
egy marék darált törökmogyoró
5 evőkanál kristálycukor
a tésztához:
70 dkg liszt
10 dkg margarin
25 dkg cukor (fele- fele arányban tettem bele barnát- és fehércukrot)
2 egész tojás
2 evőkanál méz
2 teáskanál ecet
0,5 dl víz
1 teáskanál szódabikarbóna
2 marék dió
Elkészítés
A sűrített tejet feltettem főni egy lábosba, és annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje egészen. 3 órán keresztül főztem, közben pótolva a vizet, ami elpárolgott róla. Elkészítettem a pudingot, de csak 4 dl tejet használtam hozzá.
Amikor letelt a 3 óra a sűrített tejet üvegestől lehűtöttem, majd tálba öntve hozzáadtam a margarint és jól összekevertem, míg egynemű anyag nem lett belőle. Hozzákevertem a cukorral ledarált törökmogyorót, a pudingot és a "sütiszélmorzsát" is. Hideg helyre félretettem, hogy kenhető sűrűségű krémet kapjak, mire összeállítom a süteményt, ha szükséges lehet hozzá adni még édes morzsát, vagy darált kekszet is.
A margarint a cukorral és a mézzel kikevertem habosra. Az ecetet, szódabikarbónát és a vizet egy magas falú pohárba összeöntöttem, jól felpezsegett és ezt is hozzáadtam a margarinos masszához. A lábas fölé tettem, (amibe a krém főtt) és kevergetve addig főztem, amíg egy kicsit elkezdett barnulni. Ekkor levettem a meleg lábosról és tovább kevergetve hozzáadtam a lisztet. Az így kapott masszát jól kikevertem és betettem letakarva a hűtőbe kb. 10-15 percre (hogy könnyebb legyen nyújtani).
Amikor a tészta kihűlt 8 egyenlő részre osztottam és egyenként késhegynyi vékonyságúra nyújtottam. Egy félbehajtott A/4- es lap segítségével téglalap formájúra vágtam és előmelegített, sütőpapírral kibélelt tepsiben 3-4 perc alatt kisütöttem őket.
Mikor ez elkészült kisütöttem a megmaradt széleket is, amiket ledarálva 5 evőkanállal a krémhez adtam, a többit félretettem.
A diót ledaráltam és a darált "sütiszélmorzsához" adtam. (Ez megy a tetejére a kész süteménynek). Ezek után összeállítottam a süteményt: minden lapot megkentem krémmel, majd újabb lapot tettem rá, addig, amíg el nem fogytak a lapok. A tetejére és az oldalára körbe krém került, amit megszórtam, befedtem a diós morzsával.
Az egészet egy éjszakára - letakarva, hogy ki ne szárdjon - hűtőbe tettem és tálalás előtt olvasztott csoki csurgattam rá.
Ha szívesen nekiállnál, nyomj egy lájkot!