FELFEDEZŐ

Jönnek a Geminidák: szikrázó fénypompának lehetünk tanúi vasárnap este

A meteorraj idén is elkápráztatja az eget kémlelőket.

Link másolása

Nem kizárólag augusztus a hullócsillagok hónapja.

December 13-ról 14-re virradó éjszaka akár több tucat hullócsillaggal is találkozhatunk óránként. Bolygónk ugyanis esztendőnként mindig azonos időszakban áthalad egy olyan poráramlaton, amely az év legerősebb csillaghullását eredményezi. Ez a Geminida meteorraj.

A törmelékfelhőt alkotó porszemek 35 km/másodperces sebességgel lépnek majd be a Föld légkörébe, amellyel a Geminidák egy közepes sebességű rajnak számít. Ez azt eredményezi, hogy könnyebb észrevenni őket, mint gyorsabban haladó társaikat. Nem illannak el olyan gyorsan, ráadásul keményebb anyaguknak köszönhetően élesebb fénycsíkot adnak.

A pompás jelenséget már vasárnap este 6 órától is látni lehet majd, mérsékelten fényszennyezett égen is, városi környezetben. Óránként akár egy tucatot is összeszámolhatunk a fénycsóvákból, de vidéki környezetben, zavartalan égboltnál akár ennek a többszörösét is.

Származását tekintve ez a meteorraj azért különleges, mert mindössze a 19. század második felében fedezték fel, amíg a többi nagy meteorrajról évezredekre visszamenőleg vannak feljegyzéseink. “Ez azért van, mert ez a törmelékfelhő nem keresztezte addig a Föld pályáját. Ezt a poráramot a Jupiter forgatta be a Föld útjába, amely 100-200 év múlva el is hagyja földünk pályáját és kikerül látóterünkből” - mondta Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének munkatársa.

Nevét onnan kapta, hogy az Ikrek, vagyis a Gemini csillagkép felől érkezik. Szülőégitestje a (3200) Phaethon nevezetű kisbolygó, amely egy meglehetősen nagy méretű, 6 km átmérőjű földközeli aszteroida. Ez a kisbolygó nagyon erősen megközelíti a Napot, amely hatalmas forróságot jelent a felszínén.

“Akár a 750 fokot is elérheti napos oldala, amely a forgás következtében hirtelen le is hűl, amint elfordul a Naptól. Ez a hőtágulási folyamat eredményezi a kisebb, nagyon apró darabok leválását. Ez a meteorraj keletkezését tekintve egy egészen más mechanizmust jelent, mint az összes többi amit ismerünk.”

A kisbolygóból kiszabaduló kis szemcsék alkotják a porfelhőt, amelyek belépve a légkörünkbe felizzanak. Ezek a Föld légkörében elégő porszemek a hullócsillagok.

“A porszemek nagyjából 100 km magasan izzanak fel, méretük a porszemtől nagyjából egy gyufafej méretéig terjed, és 90 km magasan el is égnek légkörünkben” - mesélte Sárneczky Krisztián.

Ideális esetben, vagyis fényszennyezéstől mentes, derült helyen akár 50-60 hullócsillagot is összeszámolhatunk óránként.

A legtöbb éjfél környékén érkezik majd és mivel az égbolt bármely részén feltűnhetnek, akár az ablakból kinézve is gyönyörködhetünk vasárnap éjjel a látványban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: