FELFEDEZŐ

Hazaárulónak bélyegezték a kínai vloggert, aki felvételeket osztott meg a háborúról

„Nincs többé szükséged erre a kínai útlevélre, már elfelejtetted, melyik országból származol!” – írták neki többek közt.
Fotó: Wang Jixian - szmo.hu
2022. március 20.


Link másolása

Először csak a szüleit akarta tájékoztatni a helyzetéről Wang Jixian, amikor videózni kezdett az ukránok által megszállt Odesszában - írja a CNN.

A 36 éves férfi nap mint nap beszámolt a helyzetéről egy videómegosztón - például, hogy a közelében lévő boltok még nyitva tartanak. Ahogy azonban a napok teltek, egyre több, az inváziót támogató és Oroszországot dicsőítő poszttal találkozott a kínai közösségi médiában, ezért eldöntötte, hogy visszavág.

"Először nagyon bedühödtem. Aztán viszont arra gondoltam, hogy felveszek nekik videókat, és ezekben elmondom nekik, milyen a helyzet valójában" - mondta a CNN-nek.

Wang napi videói a YouTube-on és a kínai WeChat üzenetküldő alkalmazáson is gyorsan terjednek. A férfi jelenleg a kevés kínai hang egyike, aki felszólal a háború ellen, egyúttal bepillantást enged a háború sújtotta Ukrajnába – ez pedig éles kontraszt a kínai állami médiával szemben, amely az orosz narratívát népszerűsíti.

Egy sokak által megtekintett videóban Wang feltartja kínai útlevelét, és azt mondja: "Ezek az ukrán őrök nem nácik, hanem programozók, borbélyok, egyszerű emberek.”

Az egykori pekingi programozó a legtöbb videóját este forgatja, robbanások és szirénák zajával a háttérben. Más klipek pillanatfelvételek a mindennapi életről – csendes utcákkal, az épületekre tűzött és a falakra festett ukrán zászlókkal.

Amint elkezdtek Wang videóira felfigyelni, a kritikai száma is emelkedett, és a kommentekben sokan “hazaárulónak” nevezték.

„Nincs többé szükséged erre a kínai útlevélre, már elfelejtetted, melyik országból származol!” – olvasható például egy kommentben. "Az ország hivatalos álláspontja az összes kínai ember álláspontja kell, hogy legyen.”

Kína az orosz-ukrán háborúban semleges álláspontot képvisel, nem ítéli el Oroszországot, Hszi Csin-ping kínai elnök pedig pénteken kijelentette, mindkét ország felelőssége a béke biztosítása.

"Nem értem, hogyan árultam volna el az országot" - mondta Wang, aki elmondása szerint nem érti sem Kína, sem Oroszország álláspontját – csak annyit tud, hogy "a város minden nap tűz alatt van, sokan meghaltak”.

Az idegenek online megjegyzései nem zavarják – csak akkor, ha olyan emberektől származnak, akik fontosak neki, például a kínai nagykövetség egyik munkatársától, akit előző észak-macedóniai lakhelyéről ismert. Az alkalmazott nemrég megkereste Wangot, és azt sugalmazta, hogy fizetnek neki a videói közzétételéért. Megkérdezte: "Ki küldött téged?"

Amikor Wang azt felelte, hogy nem pénzért tudósít, a munkatárs azt válaszolta: "A jelenlegi viselkedésed nincs összhangban a nemzeti érdekekkel. Meg akarom szakítani veled a kapcsolatot, tiltsuk le egymást.” "Emiatt nagyon fájt a szívem" - fűzte hozzá Wang.

A férfi videóira a kínai cenzorok is lecsaptak: míg az összes videója fent maradt a YouTube-on, ami Kínában le van tiltva, mindössze 80 százalékuk maradt fent a WeChaten, és kevesebb, mint 20 százalék a Douyinon. Wang nem tudja, milyen szabályokat szegett meg, de annyira kiborult, hogy március 7-ei videójában fekete ragasztószalagot tett a szájára X alakban.

A férfi kínai közösségi médiafiókjait azóta letiltották, így nem tudta felvenni a kapcsolatot a családjával.„Számtalan” üzenetet kapott, amelyben próbáltak nyomást gyakorolni rá, hogy hagyja abba a posztolást, de nem áll szándékában ezt tenni.

"Szeretnék hangot adni az ukrajnai embereknek, a szomszédaimnak, a hősöknek. Mert az én szememben ők mind hősök" - mondta.

Amikor éppen nem forgat videókat, Wang önkéntes segítséget nyújt a lakosok mobiltelefonjainak megjavításában és szállást ad a menekülőknek.

“Ha elmennék, életem végéig bánnám" - mondja. "Nem érdekem és semmi kedvem elhagyni az országot, amíg a háború Ukrajna győzelmével véget nem ér."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk