FELFEDEZŐ

Hajmeresztő repülési rekordot döntött Besenyei Péter tanítványa

Dario Costa alagút-átrepüléssel írta be magát a rekordok könyvébe.

Link másolása

Szeptember 4. csodás nap volt a műrepülés és a rekorddöntés számára: ezzel minden bizonnyal Dario Costa is egyetért. A Red Bull Air Race olasz származású profi pilótája egy lélegzetelállító mutatványt hajtott végre, ami könnyedén az életébe kerülhetett volna.

A Törökországban található Çatalca alagútban mintegy 245 km/órás sebességgel döntötte meg az alagútrepülés világrekordját.

Felkészülését mentora, a legendás magyar műrepülőbajnok, Besenyei Péter segítette.

A 41 éves Dario Costa volt annak idején az első olasz pilóta, aki nemcsak kvalifikálni, de győzedelmeskedni is tudott a Red Bull Air Race-en. Több mint két évtizednyi tapasztalattal, 5000 óra levegőben töltött idővel a háta mögött, most egy példátlan kihívás elé állította magát. A Çatalca-alagút átrepülésének egy évig tartó előkészületét a feladat összetettsége miatt egy 40 főből álló stáb segítette, melynek oszlopos tagja a magyar repülés koronázatlan királya.

Az olasz pilóta mentora nem más, mint Besenyei Péter. A magyar műrepülő legenda az alábbiakat nyilatkozta tanítványa kihívása kapcsán:

Egy alagútban repülni közel sem normális szituáció. A fontos, hogy mi jár az ember fejében közben. Mert a földtől egy méter magasan egyenesen repülni és követni a középvonalat még nem olyan nehéz, amennyiben egy kifutópálya felett vagy. De egy sötét alagútból kijönni a fényre, majd vissza egy másik sötét alagútba, már más. Emellett számolni kell a repülést befolyásoló léghullámokkal és néhány bukkanóval is. Fejben nehéz, mert tudod, hogy ha hibázol, akkor a fal keményen visszaüt.

A helyszínül szolgáló, 2020 márciusában átadott korszerű duplaalagút Isztambul mellett, az észak-marmarai autópályán található. Mondani se kell, hogy gépkocsiforgalomra és nem repülőgépekre tervezték. Dario Costa törökországi idő szerint szeptember 4-én 6:43-kor szállt fel az első alagútban, majd 245 km/órás sebességgel suhant végig mindkettőn, mindössze alig egy méter magassággal a talaj felett.

A Guinness-rekordok könyvben a leghosszabb alagút, melyen repülőgéppel repültek át, 1,61 kilométeres volt – most a Çatalca-alagút 2,26 kilométeres távjával sikerült megduplázni az eredményt. Az áthaladás mindössze 43,44 másodpercig tartott.

„Minden olyan gyorsan történt, viszont amikor kijöttem az első alagútból, a keresztszél miatt a gép kicsit jobbra vitt. Akkor számomra minden lelassult egy pillanatra. Reagáltam, igyekeztem a repülőgépet újra megfelelő irányba tenni mire átérek a második alagútba. Onnantól ismét felgyorsultak az események” – számolt be élményéről Dario Costa, aki a sikeres rekorddöntése és landolása közt egy ünnepi hurokrepülést is beiktatott.

Dario Costa lélegzetelállító alagútrepülése


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: