FELFEDEZŐ

„Ha nem fekszel le velem, elküldöm a szüleidnek” – Mit sem sejtő nők intim fotóit adják-veszik az internetes csoportokban

Több tízezer férfi lehet érintett a magánjellegű képek csereberéjében csak az Egyesült Királyságban. A nők szinte tehetetlenek a gyűjtőtársadalommal szemben.

Link másolása

Egy véletlen folytán fedezte fel a BBC újságírója, hogy az interneten mit sem sejtő nők fotóival kereskednek. Az egyik ismerősének fényképét egyszerűen ellopták az Instagramról, majd a kép a Redditen kötött ki, ahol a kommentelők kiélték magukat a látványon. Pedig nem is meztelen fotó volt.

Ezután kezdett nyomozni a lap újságírója, és

több száz kamuprofilt talált, amiket ismeretlen tulajdonosaik az ellopott intim és kevésbé intim fényképek megosztására és kereskedelmére használnak.

Mindez természetesen a képen szereplők engedélye nélkül, jórészt a tudtukon kívül történik.

Az intim felvételeket nemcsak egy több ezer fős követőtáborral osztották meg, hanem a közösség tagjai az anonimitás álarca mögé bújva összefogtak, és kiderítették a fotókon szereplők személyazonosságát. Ezt nevezik doxolásnak, vagyis az interneten fellelhető valamennyi személyes adat összegyűjtését és közzétételét az illető akarata ellenére.

Miután napvilágot látnak a fotókon szereplő nők valós vagy online elérhetőségei, a csoport tagjai szabályosan lerohanják az interneten a célszemélyt, akit szexuális megjegyzésekkel, fenyegetésekkel, vagy pedig zsarolással tartanak sakkban.

Ez akár történhetne az internet egy teljesen eldugott bugyrában is, de valójában mindez szinte a szemünk előtt, az egyik legnagyobb közösségi oldalon zajlik, ebben az esetben a Magyarországon is egyre népszerűbb Redditen.

A magát „az internet kezdőlapjaként” meghatározó platformnak világszerte 50 millió, az Egyesült Királyságban 4 millió felhasználója van. A subredditek, vagyis a fórumok többsége ártalmatlan, de az oldalt története során többször is vádolták azzal, hogy kifogásolható tartalomnak is helyet biztosít. 2014-ben rengeteg hírességről töltöttek fel pikáns képeket a felületre, négy évvel később pedig egy olyan csoportot kellett felfüggeszteni, ahol deepfake technológiával készítettek hamis pornóvideókat közismert sztárok főszereplésével.

A botrányokat követően a Reddit szigorított szabályzatán, mely elsősorban a nyíltan szexuális tartalmak közlésének felülvizsgálatára vonatkozott.

Ennek ellenére az átlagemberekről készült magánjellegű fotók kereskedelme manapság szabályosan virágzik az oldalon a platform által bevezetett tiltások ellenére.

A lap újságírói a nyomozás során több tucat olyan csoportra bukkantak, ahol csak az Egyesült Királyság valamennyi szegeltéből származó nők fotóit osztogatják meg és tárgyalják ki. Csak a dél-ázsiai nőkről szóló közösségnek 20 ezres követőtábora volt. Az itt közkézen forgó felvételeken szerepeltek olyanok, akiket az újságírók személyesen ismertek, másokat pedig aktív közösségi jelenlétük miatt láttak már.

Úgy számolták, hogy ebben a csoportban nagyjából 15 ezer fényképet lehetett végignézni. Ezek közül ezret vizsgáltak meg alaposabban, melyek között 150 különböző nőről találtak erotikus tartalmú fotót.

A kommentek szinte kivétel nélkül szexuális tárgyként dehumanizálták a felvételeken szereplőket, aki közül a többségnek fogalma sem volt arról, hogy mi folyik a háta mögött.

A nyomozás során kapcsolatba léptek az egyik képen szereplő nővel, aki elmondta: ma már naponta kap zaklató, szexuális megjegyzésekkel teli üzeneteket, miután az Instagramról ellopott fotója bekerült az egyik ilyen csoportba.

De nemcsak a fotók nyilvános megosztása és pocskondiázása zajlik ezekben a fórumokban. Sokan kereskednek is a szaftosabb felvételekkel, amiket a mit sem sejtő nők partnerei készítettek, esetleg a fotón szereplők intim szelfijei is lehetnek. Még mélyebbre ásva akadnak olyan videók is, amiket szex közben, titokban készíthettek a nőkről, talán már eleve azzal a szándékkal, hogy piacra dobják ezeket.

Egy-egy ilyen tranzakció pedig épp úgy jön létre, mint a való életben egy piacon. Példaként hozzák fel egy orális szex közben megörökített nő fotója alatti párbeszédet. Az egyik kommentelő azt kérdezi, hogy van-e valakinek videója a fotón szereplő nőről. Válaszban írják meg neki, hogy a fenti képet is tartalmazó teljes mappát át tudják küldeni neki 5 fontért (2400 forint). Egy harmadik hozzászóló pedig a nő elérhetőségei iránt érdeklődik.

A cikkben az Ayesha álnevet használó nőről aktus közben, titokban készültek tavaly a felvételek. A nőt időnként azzal zsarolják az ismeretlenségbe burkolózó redditezők, hogy elküldik a szüleinek a fotókat, ha nem fekszik le velük.

Akadt olyan is, aki azzal fenyegette, hogy ha Ayesha nem egyezik bele a szexbe, akkor megkeresi és megerőszakolja.

A pakisztáni származású nő számára mindez azért különösen ijesztő, mert közösségükben a házasság előtti szex nem elfogadott.

Ayesha ezért egy idő után megszakította minden baráti kapcsolatát, elköltözött otthonról, végül pedig öngyilkosságot kísérelt meg. Ezután mesélte csak el szüleinek, hogy mi történt, akik mindketten depressziósak lettek. A nő azt mondja, végtelenül szégyelli magát a történtek miatt és különösen azt, hogy ilyen helyzetbe hozta a családját.

A megalázott nő többször felvette a kapcsolatot a Reddittel. Az egyik videót szinte azonnal törölték, míg egy másik eltávolítása négy hónapig húzódott. De hiába: addigra már mindenhol elterjedt a felvétel, ami néhány héttel később ismét előkerült a subredditben, amit egy Zippomad nevű felhasználó hozott létre és moderált. Az óvatlan zaklatót éppen a neve buktatta le végül.

A férfi egy másik fórumon nagy tételben vásárolta fel a különleges Zippo öngyújtókat. A lap riportere megbeszélt egy találkozót vele az öngyújtók miatt, itt derült ki, hogy a fórumgazda álneve őt fedi. A férfi egyébként egyetemet végzett és egy nagy cégnél dolgozik vezetői beosztásban. Vagyis egyáltalán nem olyan személy volt, akire előzetesen számítottak. A férfi röviddel később törölte dél-ázsiai nők fotói számára létrehozott subredditet.

Azzal védekezett, hogy a csoport célja valójában a nők „megbecsülése” volt,

de a rengeteg felhasználó miatt egy idő után lehetetlen volt moderálni a fórumot.

Az intim fotók adás-vétele mára olyan széles körben elterjedt, hogy a jelenség saját nevet kapott: collector culture, vagyis magyarul kb. gyűjtőtársadalom. Clare McGlynn, a Durhami Egyetem jogászprofesszora szerint a csoportba egyáltalán nem csak a perverzek tartoznak, ahhoz ugyanis túl sokan vannak. A szakértő szerint több tízezer ember is érintett lehet.

A professzor szerint a lényegi fotókereskedelem nem a nyilvános csoportokban, hanem privát beszélgetésekben, kislétszámú chatcsoportokban zajlik. Ugyanakkor helyenként ott is felbukkannak erre utaló jelek, ahol férfiak ezrei gyűlnek össze az interneten. Clare McGlynn úgy véli: rengetegen lesznek úgy a közösség befolyásos tagjai, hogy hatalmas gyűjteményt halmoznak fel az illegálisan megszerzett fényképekből. Ez egyúttal

szinte lehetetlenné teszi a fotók és videók gyökeres kiirtását, mivel ha valahonnan törlik is a fájlokat, rövid időn belül egy másik gyűjteményből valaki újra elérhetővé teszi.

A BBC hét nővel is beszélt, akik megpróbálták eltávolíttatni a Redditről a kompromittáló felvételeket. Kivétel nélkül mindannyian őgy érzik, hogy a vállalat nem ad kellő segítséget a hasonló esetekben. Négyük esetében soha nem szedték le a szóban forgó felvételeket, míg többeknek nyolc hónapot kellett várni a kifogásolt tartalom törlésére. A közösségi oldal azzal védekezik, hogy csak tavaly 88 ezer ilyen fotót távolított el, ami azt bizonyítja, hogy „rendkívül komolyan” veszik a problémát.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Egyetlen foga maradt egy férfinak, aki négy éve nem kap időpontot a fogorvoshoz Liverpoolban
George Glinos ezért egy idő után saját maga vette kezelésbe a fogait. Már tizenegyet ki is húzott.

Link másolása

Már tizenegy fogát húzta ki egy liverpooli férfi, aki évek óta nem kap időpontot az államilag finanszírozott fogorvoshoz, írja a Liverpool Echo. George Glinos körülbelül négy éve vette saját kezébe a fogászati kezelését, amióta hiába próbál bejutni a szakrendelésre.

Amikor eljön az idő, a férfi teletömi magát fájdalomcsillapítókkal, majd kihúzza egy fogóval. Előtte heteket vesz igénybe, hogy a beteg fogat kellően meglazítsa.

A 67 éves férfi egy fiolában gyűjti az eltávolított fogakat. Glinos minden hónap első napján felhív néhány fogászatot, de sehol nem akarnak új beteget fogadni. A férfi szerint a fogainak helyzete kihatással van az egész életére. Mostanra csak egyetlen foga maradt, de ha azt is elveszíti, akkorá már rágni is képtelen lesz, és maradnak a bébiételek.

George Glinos már most sincs könnyű helyzetben: a nem kellően alaposan megrágott ételek miatt gyakran fáj a hasa, lelassult az emésztése. A helyzet már csak azért is kilátástalan, mert az idős férfi nem engedheti meg magának, hogy magánegészségügyben dolgozó fogorvost keressen fel.

A brit egészségügy (NHS) senkinek sem javasolja az önkezelést. Ugyanakkor elismerik, hogy a koronavírus-járvány óta különösen az ország északnyugati részén gondok merültek fel az államilag finanszírozott fogászati kezelésekben. A környék fogorvosai elsősorban a sürgős eseteket tudják csak kezelni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
Többször szellentett élő adásban a BBC reggeli műsorának egyik vendége, a műsorvezetők röhögőgörcsöt kaptak
Talán még soha nem beszélgettek tévéműsorban olyan vidáman a rákról, mint csütörtök reggel a BBC-n.

Link másolása

Még a házigazdák is belepirultak, amikor a BBC reggeli műsorának egyik vendége többször is szellentett a csütörtöki élő adásban, írja a Daily Star. Naga Munchetty és Charlie Stayt

alig bírták visszafojtani a nevetést, amikor a stúdióban szüleivel vendégeskedő csodababa pukizni kezdett.

Heidi akkor jött világra, amikor anyukája és apukája is daganatos betegséggel küzdött. Röviddel a kislány fogantatása előtt az apukánál Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak, és azt mondták neki, hogy a kemoterápia befolyásolhatja a termékenységét. Nem sokkal később a felesége a terhesség 21. hetében tudta meg, hogy non-Hodgkin limfómája van. Szerencsére Jamesnél és Bethanynál is visszahúzódott a daganat, a kislány pedig teljesen egészségesen született.

Rögtön a beszélgetés kezdetén a kisbaba szellentett egyet, amin azonnal derültek a műsorvezetők, és egyúttal köszöntötték is a nézőket.

A kislány ezután sem hagyta abba az eregetést, és többször lehetett még hallani az összetéveszthetetlen hangokat a beszélgetés közben.

A két műsorvezető megjegyezte, hogy még soha nem beszélgettek röhögőgörcs közepette egy olyan komoly témáról, mint a rákbetegség. A szellentésáradatot a nézők is kiszúrták. A Twitteren valaki egyenesen szívmelengetőnek nevezte azt a néhány percet, amikor a szomorú téma közben a kisbaba tudtán kívül ellopta a show-t.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
„Mocskos vén fráter” – Használt női bugyival viccelték meg a nagypapát, de a nagymama találta meg
Valójában csak az unokája tréfálta meg az idős bácsit. Arra nem számított, hogy a nagymama veszi át a kínos küldeményt.

Link másolása

Videóra vették, ahogy a családja előtt szégyenül meg egy 70 éves brit nagypapa, írja a LADbible. A bácsi nevére ugyanis használt női bugyit kézbesített a posta. Hiába tagadta, hogy köze lenne a rendeléshez, a felesége nem hitt neki.

„Mocskos vén fráter” – mondja a videóban a felpaprikázott asszony Grahamnak, aki váltig állítja, hogy nem az övé a küldemény. Nála négy évvel idősebb felesége azonban nem tágít és azonnal magyarázatot követel a pikáns csomagra, amit egyértelműen a férje nevére címeztek.

A bácsi tanácstalanul forgatja a borítékot, és láthatóan nem ért semmit. Végül kiderül, hogy az egész jelenetet videózó unokájuk tréfálta meg Grahamet, amikor az ő nevére rendelte a soha nem létező szexi ruhadarabot. Az átverés hirdetésébe az interneten botlott bele, és úgy döntött, hogy megtréfálja nagypapáját.

Alex csak azt nem vette számításba, hogy a nagypapát megelőzve a nagymama kezébe jut először a csomag. Ekkor döntött úgy, hogy videóra veszi a kialakulóban lévő családi botrányt.

A valójában használt fehérneműt nem tartalmazó borítékon további kényes feliratok is olvashatók. Kiderül ugyanis, hogy a megrendelő kérésének megfelelően 48 órán át folyamatosan viselt bugyit rejt a csomagolás, és mivel ez már a heti második rendelés volt, a következőt ingyen kapja.

Graham és Carol már több mint ötven éve házasok. A férfi elmondása szerint ennyi idő alatt ki kellett volna derülnie, ha ehhez haosnló prverziói lennének. Az asszony szerint a tréfa végeredményben jól sült el. Bár először alaposan bepöccent, végül elolvasta a borítékban található levelet és ő is csak nevetett a tréfán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Testalkata miatt nem engedte felszállni a repülőgépre egyik brazil utasát a Qatar Airways
A légitársaság alkalmazottja szerint a plus size modellnek csak az első osztályon lett volna szabad utazni háromszor annyiért.

Link másolása

A pszichoterápia költségeinek megtérítésére kötelezte egy brazil bíróság a Qatar Airways-t, miután egy plus size modellt nem engedték felszállni egyik járatukra, írja a New York Post. Juliana Nehme még november 22-én szeretett volna a légitársaság Bejrútból Dohába tartó járatára felszállni, ám az egyik alkalmazott azt mondta neki, hogy a testalkata miatt csak a jóval drágább első osztályon utazhat.

A 38 éves modell az esetről videót is készített, amit 167 ezer követőjének posztolt az Instagramon. A videóból kiderül, hogy az odaúton nem volt semmi gond: az Air France-nál senki nem akadékoskodott a testalkatán. A visszaút azonban nem ment ennyire simán a katari légitársasággal. A modell azon is kiakadt, hogy a Qatar Airways nem térítette vissza a 1000 dolláros (378 ezer forint) repülőjegy árát, cserébe még a háromszor ennyibe kerülő business class jegy vásárlására is kötelezni akarták, hogy elférjen a nagyobb ülésekben.

Az influenszer végül nem szállt fel a gépre, hanem Libanonban maradt az anyukájával, így még a Sao Paoló-i csatlakozást is elbukták. Csak a nővére és az unokaöccse repült haza Brazíliába az eredetileg tervezettnek megfelelően.

Juliana Nehme a videóban azt mondja: szégyen, hogy egy ekkora cég hátrányosan megkülönbözteti az utasait. Juliana és anyukája végül ráfizetés nélkül egy másik géppel tértek haza, miután beszéltek a brazil nagykövettel. Az influenszer portugál nyelvű videóját itt lehet megnézni:

Az ügy végül bíróságig jutott. A bíró döntése értelmében a légitársaság köteles megtéríteni a modell pszichológiai kezelését, amire a történtek miatt van szüksége. Az ítélet szerint heti 78 dollárt (29 500 forint) fizet a Qatar Airways legalább egy évig, összesen 3718 dollár (1,4 millió forint) értékben, amit a felperes számlájára kell utalniuk.

Az influenszer ügyvédje a december 20-i döntést mérföldkőnek nevezte az előítéletek elleni küzdelemben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk