FELFEDEZŐ

Gyermekkorunk popsztárjai, akik csak tátogtak

Milli Vanilliék esetét sokan ismerik, de nem csak ők „tátikáztak”. Hosszú a sor a Spice Girlstől Paula Abdulig.
Forrás: Tó-retró blog - szmo.hu
2021. november 03.


Link másolása

A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Tinikori lányszobám faláról nem hiányzott a jóképű Milli Vanilli duó posztere sem, a szexi hangon elsuttogott Girl You Know It's True számot pedig rongyosra hallgattam magnókazettán. Fogalmam sem volt, hogy a slágert nem is Robert Pilatus és Fab Morvan énekli, hanem egy John Davis nevű énekes. De úgy tűnik, hogy nemcsak én voltam sikeresen átejtve úgy harminc évvel ezelőtt, hanem a szakma is, hiszen a duó 1990-ben még Grammy díjat is nyert a dallal, sőt ők voltak az egyetlenek, akik az MTV Music Award-on nem élőben, hanem playback-ről tátoghattak.

Tehát a fiúk valójában semmilyen hangot nem adtak ki soha egyetlen koncerten vagy lemezfelvételen sem. Köszönhetően Frank Farian német dalszerző és producer cselszövésének, aki bizony nem átallott a csinos fiúk mögé ehhez illő jó énekeseket szerződtetni, mint például a fent említett Davis vagy Brad Howell, illetve Ray Horton.

Sőt előfordult olyan lemezfelvétel is, amikor egy tucat ember hangját keverték egybe a siker reményében.

Ebből is látható, hogy a lányszíveket megdobogtató duó inkább a színpadi összképet javította, mintsem a zenei hangzást.

Mikor ez az egész ügy kiderült, óriási botrány lett, és a Milli Vanilli csillagának leáldozott, hiába próbáltak például a dalokat eredetileg jegyző énekesek még egy bőrt lehúzni a projektről, és Real Milli Vanilli néven lemezt kiadni, a rajongóknak hiányoztak a sármos arcok. A baj egyébként a kirakat fiúkat is elérte, olyannyira, hogy ehhez kapcsolják Rob 1998-as halálát is. Azt, hogy egyszerű túladagolás vagy öngyilkosság történhetett-e, máig vitatják.

De térjünk vissza a producerre, Frank Farianre, akinek a karrierjét szintén megtépázta az eset. Vajon hogyan juthatott eszébe az, hogy egy énekelni nem tudó, de igencsak tetszetős popduóval vág neki a zenepiacnak? Az ötlet nem volt újszerű, hiszen ő volt az, aki a Boney M-nél hasonló svindlibe keveredett, de akkor a botrány elmaradt.

A 70-es évek egyik legsikeresebb diszkócsapatában ugyanis a frontember, Bobby Farrell hangja szintén nem tetszett a producernek, így úgy döntött, hogy inkább ő felénekli a dalokat.

A különös hangcsere végül csak akkor derült ki, amikor a Boney M feloszlott, és Bobby Farrell megpróbált önállóan, a saját hangján érvényesülni. Ha belehallgatunk Farrell később kiadott dalaiba, nem is lepődünk meg a Farian döntésén. Mindenesetre, amit a 70-es években a producer simán megtehetett a Boney M-mel, azt már a 80-as évek végén nem ismételhette meg gond nélkül a Milli Vanillivel.

De nem ő volt az egyetlen zenei mogul a XX. század végén, akinek a tevékenységét ilyesfajta botrányok tarkították. Szintén a 90-es évek egyik ikonikus sztárja volt Paula Abdul, akiről hasonló pletykák keringtek. A sztori ott kezdődött, hogy

Paula soha nem adott élő koncertet és még a New Kids On The Blockkal közös turnéját is lemondta arra hivatkozva, hogy nem tud egyszerre táncolni és énekelni, nincs meg hozzá a fizikai állóképessége.

A rosszmájúk szerint Abdul kiválóan táncolt, viszont annál rosszabbul énekelt. Ezután jött egy újabb botrány a Forever Your Girl album megjelenésével, hiszen a produkcióban közreműködő háttérénekes, Yvette Marine több millió dolláros pert indított az énekesnő és a lemezt kiadó Virgin Records ellen.

Yvette azt állította, hogy a lemezen az ő hangját és Abdul hangját olyannyira összekeverték elektronikusan, hogy az már félrevezette a közönséget. A pert egyébként Yvett Marine elvesztette, de Abdul továbbra sem szólalt meg élőben a koncerteken.

Úgy tűnik, hogy a 90-es évek a zenei csalásokról szóltak.

Ki gondolná, hogy bizony az egyik leghíresebb Spice Girls tag, Victoria Beckham is inkább csak népszerű volt, mintsem jó énekes. Pár évvel ezelőtt ő maga ismerte el, hogy a koncerteken a legtöbbször az ő mikrofonját kikapcsolták, hogy nehogy elrontsa az összhangzást.

Arról azonban nem tudni, hogy a Spice Girls albumokon az egyébként igen csekély számú szólója kinek a hangján szólalhatott meg anno. Az biztos, hogy a producerek nemigen szerették Posh Spice-t, mivel énekelni kevésbé tudott, és az egyénisége sem volt elég őrült a hírnévhez.

Ezt némiképpen tompította szerelmi élete az egyik leghíresebb angol focistával, hiszen ez is nagyon jó muníciót adott a bulvármédiának. Akkor még senki sem sejtette, hogy David Beckham feleségeként a 2020-as évekre ő lesz az egyetlen a sikeres lánycsapatból, aki még mindig megjelenik a címlapokon.

Ma már a XXI. században nem igazán lepődünk meg azon, ha egy hivatalos klipben vagy lemezen az előadó valamilyen feljavított űrbéli hangon szólal meg, hiszen számítógéppel a leghamisabb dallamból is tökéleteset lehet varázsolni. De pár évtizeddel korábban senki sem gondolta, hogy az agyonsztárolt popikonok egy része még fürdőszobai zuhanyénekesnek sem menne el....

Szerintetek megbocsátható, ha egy popsztár csak a külseje és a mozgása miatt lesz híres, de nem tud énekelni? Írjátok meg kommentben!

Ha a múlt században imádtál a Balatonnál nyaralni vagy szeretnéd tudni, hogyan nyaraltak a szüleid, neked írták a Tó-retró blogot. Ha pedig szeretnél visszaemlékezni a 70-es és 80-as évekre és vannak fotóid, amiket szívesen megosztanál, csatlakozz a Retró Insta csoporthoz!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk