Grissini és spárga mártogatva
Elérkezett végre a nyár, ilyenkor egy könnyű vacsora egy pohár borral különösen jól tud esni. A következő recept - ami rögtön 4 recept, hiszen a grissini, a spárga és a mártogatósok receptjét is közlöm - tökéletes választás lehet. Elöljáróban annyit erről a remek fogásról, hogy előételként, sör- és borkorcsolyaként beszélgetésekhez kínálva 4-6 személynek elegendő.
Mivel a spárgának szezonja van, könnyen beszerezhető a friss- zsenge finomság. Gyorsan megvan, gyorsan elfogy.
a grissinihez (a bolti is szuper, ha nincs kedvünk magunk készíteni):
500 g liszt
25 g friss vagy 1 csomag (7 g) szárított élesztő
3 dl víz
3 evőkanél olívaolaj
1 teáskanál cukor
1,5 evőkanál só
a spárgához:
500 g zöldspárga
annyi szelet bacon, ahány spárgánk van
csipet só
a zöldfűszeres mártogatóshoz:
3 dl tejföl
1 csokor friss metélőhagyma
1 szál friss bazsalikom levelei
só, bors
a 3 borsos mártogatóshoz:
3 dl tejföl
zöld- piros és fekete szemes bors durvára törve
só
Elkészítés
A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést készítünk. A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük.
Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Hozzáadjuk az olívaolajat is.
Amikor már a liszt nagyjából felvette a folyadékokat, és nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle, és gyúrni kezdjük a tésztát. Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és legalább 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre.
A duplájára kelt tésztát lisztezett munkafelületen lazán átgyúrjuk, majd következik a gyurmázás: a tésztából kb. 20-25 cm hosszú kígyókat sodrunk. Fél centis vastagság az ideális, mert a sütés közben még duplájára dagadnak. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a grissiniket, és a forró sütőbe téve 10-15 perc alatt elkészülnek.
Na, szerintem ez a legmelósabb része az egész receptnek. Forraljunk egy széles lábasban annyi vizet, amennyi ellepi a spárgákat (kb. 3 cm mély vizet). A zöldspárga végeit levágjuk, ott ahol fás, de igyekezünk minél zsengébbet venni, ami most szerintem nem nehéz. Amikor felforrt a víz egy csipet só kíséretében beledobjuk a spárgákat a vízbe és 3 percig főzzük. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük és kihűtjük. Amikor kihűlt, szorosan körbetekerjük baconnal, majd forró serpenyőben, avagy grillrácson megsütjük minden oldalát, szép piros- ropogósra. Levesszük a tűzről, kivesszük a serpenyőből és lecsöpögtetjük róla a felesleges zsírt.
Mindkét mártogatós fajtánál a tejfölt jól kikeverjük a sóval. A zöldfűszereshez felaprítjuk a fűszereket, majd belekeverjük a tejfölbe. Kis tálban kínáljuk. A borsosnál a tejfölre szórjuk a borsokat, majd szintén kis tálban kínáljuk.
Ha tetszett, ajánld ismerőseidnek is!