hirdetés

FELFEDEZŐ

A fűben, földön fetreng a gyerek? Erősebb lesz az immunrendszere, mint akik betonon nőnek fel egy új kutatás szerint

A megfigyeléshez játszótereket alakítottak át: a beton helyett füvön játszottak a gyerekek.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. október 15.

hirdetés

Sokkal jobb, erősebb immunrendszer alakul ki azoknál a gyerekeknél, akik kiskorukban sokat játzanak a természetben - derül ki egy új finn kutatásból.

A kutatók azt figyelték meg, miként változik a gyerekek immunrendszere, ha a betonjátszóterek helyett természetesebb közegben játszanak. Ehhez négy óvoda játszóterét újították fel, hogy elég növény, fű és föld legyen a gyerekek számára.

A betont felváltotta a föld és a füvesítés, a fémjátékok helyett fából készült mászókák és játékok voltak, és helyet kaptak a növényládák is a játszótéren, amelyekben palánták nőttek.

Egy hónapon keresztül figyelték a 3-5 éves gyermekeket, akik naponta legalább másfél órát töltöttek el a területen játékkal és egyéb tevékenykedéssel.

hirdetés

A kísérlet első napján és az utolsón vettek különféle mintákat - köztük vért és székletet - a gyerekektől, azokat vizsgálták meg. Emellett még hat másik intézmény gyermekeit is vizsgálták: egy "hagyományos" oviéit, ahol napközben nem sok lehetőségük van természetközelben lenni, mivel lebetonozott játszótéren tudnak csak játszani; illetve három olyan óvodát, ahol napi rendszerességgel kiviszik a gyerekeket a közeli erdőbe játszani.

Arra jutottak, hogy a zöld környezetben játszó gyerekek bőr- és a bél-mikrobiótája sokszínűbb lett, és az immunrendszer erősödésének is több jelét tapasztalták.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk