FELFEDEZŐ

„Féltem, hogy nem lehetek terhes” - Négy oltásellenes mesélte el, miért kérte végül mégis a vakcinát

A terhes nő, a termékenységét féltő fiatal, a tűiszonnyal élő nő és a súlyos beteg férfi is leküzdötte az oltással kapcsolatos félelmét.

Link másolása

A koronavírus omikron variánsa egyre jobban terjed világszerte, ráadásul a novemberben azonosított mutáció ellen már nem ad kellő védelmet a két oltás, írja a Mirror.

A brit bulvárlap kiemeli, hogy míg az oltáson néhány perc alatt át lehet esni, addig a koronavírus-fertőzésből felépülés ennél jóval több időt is igénybe vehet. Becslések szerint 1,3 millió ember szenved long-Covidban, vagyis még hónapokkal a betegséget követően is vannak tünetei, miközben az oltást követően a súlyos lefolyású betegség esélye 85 százalékkal csökken. Ennek ellenére még mindig sokan tartanak a vakcináktól.

A lap négy olyan emberrel beszélgetett, akik korábban különböző okok miatt vonakodtak az oltástól, végül mégis rájöttek, hogy a vakcinánál nincs jobb döntés.

„Aggódtam, hogy milyen hatással lesz a babára”

Rhian Thompson éppen akkor volt terhes tavaly, amikor elindult a tömeges oltás. A 32 éves nő eleinte habozott, hogy felvegye-e az oltást, végül azonban alapos utánajárást követően úgy döntött, hogy kéri a vakcinát. Kezdetben azért vonakodott az oltástól, mert nem értette, honnan tudhatják az orvosok, milyen hatása lesz a vadonatúj készítménynek a magzatra.

Rhian áprilsiban került volna sorra, de úgy érezte, hogy a közelgő nyár miatt megúszhatja a fertőzést: 3 éves lánya nem járt bölcsődébe, a munkáját pedig teljes egészében otthonról végezte. Végül egy terhes nőkre szakosodott immunológus tanácsai győzték meg. Rhian végül júniusban kapta meg az első dózist, a másodikat azért halasztották el, mert épp akkor indult meg a nála a szülés.

A nő azóta már a harmadik adagot is megkapta, ráadásul decemberben elkapta a koronavírust is. Ez azonban csak véletlenül derült ki egy rutin kórházi gyorsteszt során, mert tünetei egyáltalán nem voltak. A kisbabája el sem kapta a vírust.

„Féltem, hogy nem lehetek terhes”

Marianna Michael akkor kezdett az oltás mellékhatásain gondolkozni, amikor egy barátjával a vakcinák biztonságosságáról beszélgetett. A 28 éves nő később azon töprengett, hogy befolyásolhatja-e a vakcina a termékenységét.

Marianna ismerőse azt mondta, hogy „úgy halotta, később nagy baj lehet az oltásból”. A nő fejében ekkor szólalt meg a vészcsengő, hogy talán mégsem kellene felvenni a vakcinát, mert legkésőbb 35 éves korában szeretne szülni. Habár tisztában volt azzal, hogy mennyi téves információ kering az interneten a vakcinákról, mégsem tudta kiverni a fejéből a gondolatot.

Végül az győzte meg, hogy időközben a koronavírus miatt elveszette a nagymamáját és a munkája is megszűnt. Úgy döntött, hogy bízik a tudományban, ráadásul a jelen ebben a helyzetben sokkal fontosabb összességében, mint ami a jövőben várhat rá. Marianna azóta mindhárom oltást megkapta, és azt mondja, hogy ha a későbbiekben esetleg mégsem lehet majd gyereke, biztosan nem a vakcinákat hibáztatja majd emiatt.

„Rettegek az injekciós tűtől”

Christine Emelone annyira fél az injekcióktól, hogy inkább majdnem lemondott emiatt az oltásról. A 21 éves sheffieldi nőt végül az édesanyja beszélte rá a vakcinára.

Az extrém tripanofóbiában, vagyis tűiszonyban szenvedő nő mindig ájulásközeli állapotba kerül, ha injekció vár rá. Felgyorsul a pulzusa, amikor pedig meglátja a tűt, néha el is ájul, máskor pedig csak iszonyú fejfájás jön rá.

Christine már akkor rettegni kezdett az oltástól, amikor a barátai elmesélték a mellékhatásokat. A fiatal nő nem tudott másra gondolni, mint az éles tűre és vérre, ettől pedig félelem, pánik és szorongás tört rá. Végül az ápolóként dolgozó anyukája vezette rá, hogy minden ellenérzését tegye félre, és essen túl az injekciókon, mivel sokkal rosszabb dolgok várhatnak rá a kórházban, ha elkapja a vírust és állapota súlyosra fordul. Az oltással pedig nemcsak saját magát, hanem a szeretteit is óvhatja.

„Az oltás óta újra teljes életet élhetek”

Sam Perkinsnél két éve diagnosztizáltak motoneuron betegséget (MND). A férfi eleinte emiatt tétovázott a koronavírus elleni védőoltás felvételével. Ugyanakkor tisztában volt azzal is, hogy állapota miatt a vírus szinte biztosan végezne vele.

Emiatt a többségnél is szigorúbb szabályok és bezártság mellett élte az életét, miközben egyre csak az oltás biztonságossága körül forogtak a gondolatai. Félt attól, hogy vajon milyen hatással lehet amúgy is komplikált egészségi állapotára a vakcina. A férfit végül orvosai győzték meg, hogy az oltás még mindig a kisebb kockázat, mintha valóban elkapja a Covid-19-et.

Sam Perkins azóta megkapta mindhárom oltást, a mellékhatások pedig teljesen elkerülték. A férfi a lapnak elmondta, hogy azóta újra járhat koncertekre és meccsekre, vagyis a vakcinának hála ismét kinyílt a világ előtte és jelentősen javult az életminősége.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Ennyit kérhetnek Gyurcsányék az Apró-villáért
Egy ingatlanszakértő szerint ilyen prémiumkategóriájú, egyedileg számon tartott villa nem sok van a piacon és a lehetséges vevők köre is igen szűk.

Link másolása

Gyurcsány Ferenc a Partizánban beszélt arról, hogy hamarosan eladhatják feleségével az egykor Dobrev Klára nagyapjának, Apró Antalnak a tulajdonában álló villát.

"Az Apró-villát eladjuk majd egy éven belül, mert hárman maradtunk. Klára, Marci meg én. Klára ráadásul az idejének a nagy részét Brüsszelben tölti, ott kóválygunk abban a hatalmas nagy villában. Mi a csudát csinálunk mi ott?" - fogalmazott a DK elnöke.

A Blikk arról ír, hogy a 420 négyzetméter összterületű épületkomplexum földszintjén egy 102 négyzetméteres, kétszobás, az első emeletén egy 220 négyzetméteres négyszobás és egy 159 négyzetméteres két egész és három félszobás lakás is helyet kapott. Emellett a tulajdoni lap nyilvántart egy 22 négyzetméteres garázst is. Tartozik hozzá uszoda, szolárium, szauna valamint belső lift.

A lap szerint nem kizárt, hogy a Szemlőhegy utcai ingatlan tervezett eladása összefüggésben állhat a Gyurcsány Ferenc által 2020-ban feltűntetett 225 millió forintos összeggel, amely 2022-re 446 millióra nőtt, s amely „lakásvásárlás foglaló és előleg” jogcímen szerepel. Tehát lehetséges, hogy valaki már két éve bejelentkezett a villáért.

"Egyáltalán nem alaptalan a feltételezés, hogy egy potenciális vevő közel félmilliárdos összeggel biztosítná be vételi szándékát. Ugyanis ilyen prémiumkategóriájú, egyedileg számon tartott villa nem sok van a piacon és a lehetséges vevők köre is igen szűk" - mondta a Blikknek Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője.

"Egy hasonló kategóriájú, hatalmasnak számító, 1422 négyzetméteres telken álló, 420 négyzetméteres össz-lakóterületű, új építésű, energiatakarékos megoldásokkal felszerelt II. kerületi villa jelenlegi kínálati ára 500 millió-1 milliárd forint között alakul"

- tette hozzá.

Kérdés, hogy ha eladják a villát, hova költöznek Gyurcsányék. A Blikk cikkében hozzáteszi, a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozata szerint az Apró-villa mellett egy egy pápai, ötven négyzetméteres társasházi lakással, illetve egy kötcsei ingatlannal rendelkezik a feleségével. Utóbbi egy több mint 3000 négyzetméteres telken lévő, 267 négyzetméteres családi ház.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
„Félre az útból!” – üvöltött rá III. Károly királyi testőre egy kislányra – videó
A gyerek rémülten szaladt el. Sokak szerint az őr egy kissé túljátszotta a szerepét.
Fotó: octavioalmanza16/TikTok - szmo.hu
2022. szeptember 28.


Link másolása

Vírusként terjed a TikTokon egy videó, ahol az látható, amint a királyi gárda egy tagja kivont karddal kilép egy kapualjból. Eközben az útjában egy kislány álldogál céltalanul, ahogyan azt általában a gyerekek teszik - írja a LadBible.

Az őr rá akarja venni a lányt, hogy arrébb menjen, és ne kelljen miatta megtörnie a lépést, ezért rákiált: “Félre az útból!”, mire a kislány riadtan elszalad.

A videót több mint 3,4 millió alkalommal nézték meg, és nem meglepő módon megosztotta a nézőket. Sokan úgy vélték, hogy az őr egy kissé túljátszotta a szerepét.

@octavioalmanza16 #bukinghampalace #london #londontown ♬ original sound - Octavio Almanza Cana

Egy kommentelő feltette a kérdést: "Valóban meg kellett ijesztenie a kicsit? Vajon sejtette, hogy épp mellette fog elhaladni az őr?” Egy másik hozzászóló megjegyezte: "Mindegy, mi a munkájuk. Ez aljas és szükségtelen volt.”

Megint mások azonban együttéreztek az őrrel, azzal érvelve, hogy ő egyszerűen csak a munkáját végezte.

“Az emberek szerint majd azt mondja neki: ‘Ne haragudj, kedveském, arrébb mennél kicsit?'” - kérdezte egy kommentelő, míg egy másik hozzátette: "A szülőknek meg kellett volna mondaniuk a gyereknek, hogy álljon félre. Nem nagy titok, hogy a királyi gárdisták félelmetesek és kiabálnak.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Megszólalt a szakításról az ukrán menekült nő, aki miatt egy brit férfi elhagyta a családját
Szofija Karkadim szerint a párja úgy bánt vele, mint egy kutyával, szerencsejátékokra herdálta el a pénzt, és nem gondoskodott a megélhetésükről.

Link másolása

Nincstelenné vált és összetört a szíve annak az ukrán menekültnek, akivel szakított brit párja. Mint arról korábban is írtunk, Szofija Karkadim az orosz-ukrán háború elől menekült az Egyesült Királyságba, ahol egy pár befogadta az otthonába. A lány azonban felkeltette a kétgyerekes apa érdeklődését, tíz nappal később pedig együtt költöztek el a család bradfordi házából.

Az újdonsült pár élete azonban nem alakult túl fényesen: Tony Garnett elveszítette a munkáját, mivel a korábban jól jövedelmező biztonsági cége a botránya miatt nem kapott megbízásokat, így tönkrement. Szofija pedig nem tud munkát vállalni Nagy-Britanniában, így meglehetősen szűkösen éltek, Tony-nak a családjától is kölcsön kellett kérnie. A pár aztán adománygyűjtésbe kezdett ukrán árvák megsegítésére, és azt tervezték, hogy Ukrajnába utaznak, hogy maguk osszák szét az összejött pénzt.

Azonban ez és a közös jövőjük fuccsba ment, miután a férfi szakított barátnőjével. Elmondása szerint Szofija egyre erőszakosabb lett, ráadásul komoly alkoholproblémákkal is küzd.

A helyzet múlt szombat fajult el igazán, amikor Tony 30. születésnapját ünnepelték. Az időnként agresszív dühkitöréseket produkáló Szofija felkapott egy kést, és két másik ukrán menekült jelenlétében többször a falba vágta. A férfi ekkor kihívta a rendőrséget, mivel komolyan aggódott a saját biztonságáért, röviddel később pedig kiadta a lány útját.

Garnett azt mondta, mindent megtett a kapcsolatért, és azért, hogy az ukrán nő az országban maradhasson. Egy ponton túl azonban nem tolerálhatta tovább az egyre erőszakosabb Szofiját. A férfi most már úgy látja, hibát követett el, amikor négy és fél hónapja a lányt választotta családja helyett. Hiába volt fülig szerelmes Szofijába, szerinte a nőnek van egy olyan oldala, amit képtelenség elviselni.

Most Szofija is megszólalt a szakításról. A Sun brit bulvárlapnak nyilatkozva azt mondta: "az ukrán nők erősek, Vlagyimir Putyin se tesz tönkre minket, és Tony Garnett se fog tönkretenni engem". Elmondta, hogy voltak olyan napok, amikor a férfi otthon ült és online szerencsejátékozott, miközben ő ételt vásárolt, főzött, takarított, mosott és fizette a számlákat a még megmaradt pénzéből. Ezért is döbbent meg, amikor párja azt mondta neki, hogy többé már nem látja szívesen a lakásukban.

„Összetört a szívem. Teljesen elhittem ezt az egész szarságot. Ő egy hazug ember. Ő volt az, aki elkezdett közeledni felém, amikor még csak két napja laktam nála és Lornánál. Addig nem feküdtünk le, amíg nem költöztünk el, nem tettem volna meg. Ő viszont megfogta a kezemet, megölelt, amikor egyedül voltunk. Ő kezdte az egészet, nem én szakítottam szét őt és Lornát. A kapcsolatuk már jóval azelőtt tönkrement, hogy én bejöttem a képbe”

- mondta a 22 éves nő.

Elmondása szerint Tony úgy bánt vele, mint egy kutyával, és szerencsejátékokra herdálta el a pénzét, amikor összeköltöztek. Ő azonban hiába könyörgött neki, hogy hagyja abba, a férfi erre nem volt hajlandó, mert élvezte.

„Tényleg szerettem őt, azt gondoltam, hogy életünk végéig együtt leszünk, családot alapítunk... De ő megváltozott. Szerintem eluralkodott rajta a nyomás. Az édesanyja sem állt vele szóba azok után, amit a feleségével tett. Pontosan tudta, hogy ha kidob engem, nem lesz pénzem, nem tudok hová menni, és nincsenek barátaim ebben az országban. Hosszú és nehéz út áll előttem, újra kell építenem az életemet. De amikor ez sikerül, örülni fogok, hogy ő már nem része az életemnek”

- mondta Szofija.

A Sun megkereste Tony Garnettet is, a férfi azonban nem akart nyilatkozni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Maguk termesztik az ennivalót és együtt nevelik a gyerekeiket – kommunát alapított egy ír pár
Fenntartható közösséget akartak létrehozni a nyugodtabb élet megteremtése érdekében egy csaknem egyhektáros földterületen.

Link másolása

Saját kommunát alapított egy házaspár Írországban, és a barátaikat is meghívták, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A tagok saját termesztésű alapanyagokból készült ételeket esznek és segítenek egymásnak a gyereknevelésben – írja a Mirror.

Charlotte Knee-Zaska azért vett földet és fogadott be egy családot, hogy fenntartható közösséget alapítson a nyugodtabb élet megteremtése érdekében. Férjével, Max-szel együtt 2017 augusztusában csaknem egy hektár földet vásároltak Offalyban, hogy dublini otthonukból odaköltözzenek lányukkal, az ötéves Izával együtt.

A házaspár két ház építésébe kezdett, hogy családokat fogadhassanak a közösségükbe és megtanuljanak fenntarthatóan együtt élni. Két évet töltöttek azzal, hogy felújítsanak egy, a már a telken lévő nyaralót, majd azt saját lakóterületekkel bővítsék, hogy egy másik család csatlakozhasson hozzájuk.

2021 áprilisában barátaik, James Smith zenei producer és Ffion Thomas holisztikus terapeuta is csatlakoztak, lányukkal, Connie-val együtt. Ma a két család közösségként él – saját termesztésű vagy bio élelmiszereket esznek, és női menedéket hoztak létre otthonukból.

„Mivel gyerekként rengeteget mozogtam, mindig is szerettem volna egy ennek megfelelő otthont. Amikor elköltöztünk, eleinte ijesztő volt, hogy nem volt fűtésünk, a kert pedig tele volt sárral és törmelékkel. Lassan, sokat spórolva felépítettük az otthonokat, hogy közösségként élhessünk a barátainkkal” - meséli a jógatanár Charlotte.

A nő még hozzátette: számára ez nagyszerű, hiszen mindig nyugodt lehet, amíg Ffion vagy James vigyáz a gyerekekre. Azt is tudja, hogy játszhatnak a kertben, és nem kell figyelnie rájuk.

„Nagyon jól sikerült. Nem élünk egymás hegyén-hátán, mivel vannak külön lakóterületeink, de sosem vagyunk egyedül" - mondja.

A családoknak van saját zöldségágyásuk is, ahol cukkinit, kelkáposztát, póréhagymát, céklát, tököt és egyéb élelmiszereket termesztenek. Emellett csirkét is tartanak és tojást fogyasztanak. Charlotte reméli, hogy bővítheti közösségét, ha még több földet tud vásárolni:

„Jó lenne, ha többen csatlakoznának hozzánk. Szívesen találnék valahol egy helyet kicsit közelebb a tengerhez, de ugyanakkor nehéz is lenne elhagyni ezt a környéket, mivel már most ragaszkodom hozzá.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk