FELFEDEZŐ

„Féltem, hogy nem lehetek terhes” - Négy oltásellenes mesélte el, miért kérte végül mégis a vakcinát

A terhes nő, a termékenységét féltő fiatal, a tűiszonnyal élő nő és a súlyos beteg férfi is leküzdötte az oltással kapcsolatos félelmét.

Link másolása

A koronavírus omikron variánsa egyre jobban terjed világszerte, ráadásul a novemberben azonosított mutáció ellen már nem ad kellő védelmet a két oltás, írja a Mirror.

A brit bulvárlap kiemeli, hogy míg az oltáson néhány perc alatt át lehet esni, addig a koronavírus-fertőzésből felépülés ennél jóval több időt is igénybe vehet. Becslések szerint 1,3 millió ember szenved long-Covidban, vagyis még hónapokkal a betegséget követően is vannak tünetei, miközben az oltást követően a súlyos lefolyású betegség esélye 85 százalékkal csökken. Ennek ellenére még mindig sokan tartanak a vakcináktól.

A lap négy olyan emberrel beszélgetett, akik korábban különböző okok miatt vonakodtak az oltástól, végül mégis rájöttek, hogy a vakcinánál nincs jobb döntés.

„Aggódtam, hogy milyen hatással lesz a babára”

Rhian Thompson éppen akkor volt terhes tavaly, amikor elindult a tömeges oltás. A 32 éves nő eleinte habozott, hogy felvegye-e az oltást, végül azonban alapos utánajárást követően úgy döntött, hogy kéri a vakcinát. Kezdetben azért vonakodott az oltástól, mert nem értette, honnan tudhatják az orvosok, milyen hatása lesz a vadonatúj készítménynek a magzatra.

Rhian áprilsiban került volna sorra, de úgy érezte, hogy a közelgő nyár miatt megúszhatja a fertőzést: 3 éves lánya nem járt bölcsődébe, a munkáját pedig teljes egészében otthonról végezte. Végül egy terhes nőkre szakosodott immunológus tanácsai győzték meg. Rhian végül júniusban kapta meg az első dózist, a másodikat azért halasztották el, mert épp akkor indult meg a nála a szülés.

A nő azóta már a harmadik adagot is megkapta, ráadásul decemberben elkapta a koronavírust is. Ez azonban csak véletlenül derült ki egy rutin kórházi gyorsteszt során, mert tünetei egyáltalán nem voltak. A kisbabája el sem kapta a vírust.

„Féltem, hogy nem lehetek terhes”

Marianna Michael akkor kezdett az oltás mellékhatásain gondolkozni, amikor egy barátjával a vakcinák biztonságosságáról beszélgetett. A 28 éves nő később azon töprengett, hogy befolyásolhatja-e a vakcina a termékenységét.

Marianna ismerőse azt mondta, hogy „úgy halotta, később nagy baj lehet az oltásból”. A nő fejében ekkor szólalt meg a vészcsengő, hogy talán mégsem kellene felvenni a vakcinát, mert legkésőbb 35 éves korában szeretne szülni. Habár tisztában volt azzal, hogy mennyi téves információ kering az interneten a vakcinákról, mégsem tudta kiverni a fejéből a gondolatot.

Végül az győzte meg, hogy időközben a koronavírus miatt elveszette a nagymamáját és a munkája is megszűnt. Úgy döntött, hogy bízik a tudományban, ráadásul a jelen ebben a helyzetben sokkal fontosabb összességében, mint ami a jövőben várhat rá. Marianna azóta mindhárom oltást megkapta, és azt mondja, hogy ha a későbbiekben esetleg mégsem lehet majd gyereke, biztosan nem a vakcinákat hibáztatja majd emiatt.

„Rettegek az injekciós tűtől”

Christine Emelone annyira fél az injekcióktól, hogy inkább majdnem lemondott emiatt az oltásról. A 21 éves sheffieldi nőt végül az édesanyja beszélte rá a vakcinára.

Az extrém tripanofóbiában, vagyis tűiszonyban szenvedő nő mindig ájulásközeli állapotba kerül, ha injekció vár rá. Felgyorsul a pulzusa, amikor pedig meglátja a tűt, néha el is ájul, máskor pedig csak iszonyú fejfájás jön rá.

Christine már akkor rettegni kezdett az oltástól, amikor a barátai elmesélték a mellékhatásokat. A fiatal nő nem tudott másra gondolni, mint az éles tűre és vérre, ettől pedig félelem, pánik és szorongás tört rá. Végül az ápolóként dolgozó anyukája vezette rá, hogy minden ellenérzését tegye félre, és essen túl az injekciókon, mivel sokkal rosszabb dolgok várhatnak rá a kórházban, ha elkapja a vírust és állapota súlyosra fordul. Az oltással pedig nemcsak saját magát, hanem a szeretteit is óvhatja.

„Az oltás óta újra teljes életet élhetek”

Sam Perkinsnél két éve diagnosztizáltak motoneuron betegséget (MND). A férfi eleinte emiatt tétovázott a koronavírus elleni védőoltás felvételével. Ugyanakkor tisztában volt azzal is, hogy állapota miatt a vírus szinte biztosan végezne vele.

Emiatt a többségnél is szigorúbb szabályok és bezártság mellett élte az életét, miközben egyre csak az oltás biztonságossága körül forogtak a gondolatai. Félt attól, hogy vajon milyen hatással lehet amúgy is komplikált egészségi állapotára a vakcina. A férfit végül orvosai győzték meg, hogy az oltás még mindig a kisebb kockázat, mintha valóban elkapja a Covid-19-et.

Sam Perkins azóta megkapta mindhárom oltást, a mellékhatások pedig teljesen elkerülték. A férfi a lapnak elmondta, hogy azóta újra járhat koncertekre és meccsekre, vagyis a vakcinának hála ismét kinyílt a világ előtte és jelentősen javult az életminősége.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: