Ezt teszi a mekis kaja a szervezetünkkel egy óra alatt – percről percre lebontották az emésztés folyamatát
Valószínűleg minden gyorsétterem kedvelő tisztában van azzal, hogy a McDonald's rendszeres fogyasztása nem tesz jót szervezetünknek. Most azonban lebontották, hogy egy óra alatt milyen károkat okoz egyetlen gyorséttermi menü a testünkben - írja a Sun.
Helen Bond dietetikus egy Big Mac, egy közepes sült krumpli és egy közepes epres turmix (összesen 1200 kalória) példáján keresztül mutatta be, hogy milyen folyamatok játszódnak le emésztésünkben.
Az egészségügyi szakember szerint az elfogyasztás utáni első néhány percben valószínűleg elégedettséget érzünk. 15 perc elteltével a vércukorszint válaszul megemelkedik, rost nélkül a szénhidrátok ezt hirtelen teszik. A vércukorszint-kiugrások hosszútávon egészségtelenek, és összefüggésbe hozhatóak az elhízással, a gyulladással és a cukorbetegséggel.
- mondja a dietetikus.
Helen szerint a gyomorégés és a savas reflux bárhol 20 perc és egy óra között kezdődhet a falás után, és akár két órán át is tarthat. Majd 30 perc után a rendkívül magas sótartalom miatt puffadás jelentkezhet.
- tette hozzá Helen Bond.
A kiadós menü után 50 perccel már éhesnek érezhetjük magunknak. A dietetikus ezt azzal magyarázza, hogy a cukor rost és fehérje nélkül nagyon gyorsan felszívódik, így már ekkor is lomhának és fáradtnak érezhetjük magunkat. Egy óra múlva viszont már biztosan elindítja a vércukorszintünk a válasz rekaciót, és étel után kezdünk el sóvárogni.
- mondta a szakember.
A gyoséttermi ételeknek számos negatív hatása van szervezetünkre, ugyanakkor rendszeres és hosszútávú fogyasztása egy szembetűnő problémát is mutatni fog: az elhízást.
- figyelmeztetett Helen Bond dietetikus.