FELFEDEZŐ

Ezért ne oszd meg senkivel a fülhallgatód, rúzsod vagy fogkémed - de egy közös popcornozás is veszélyes lehet

A különböző baktériumok, gombák és vírusok csúnya meglepetéseket okozhatnak.

Link másolása

Azt mondják, hogy aki megosztja holmiját mással, az gondoskodik, ugyanakkor néha jobb, ha ezt elkerüljük - például törölközők, piperecuccok és fogkefék esetében, amik könnyedén terjeszthetik a nem kívánt betegségeket generáló tényezőket az emberek között.

"Általánosságban elmondható, hogy jobb, ha nem osztunk meg semmi olyat, amit közvetlenül a testünkbe, a szervezetünkbe helyezhetünk"

- mondja Lisa Ackerley, higiénikus szakember.

"A bőr hatékony védőkorlát, de bármely karcolás vagy törés ebben a védőrendszerben sebezhetővé tesz minket a káros mikrobákkal szemben."

Bár nyilvánvalónak tűnik, hogy például betegen ne osztozkodjunk törölközőinken, van pár helyzet, ami nem ennyire evidens számunkra. A szakértők most feltárják, mely gyakran megosztott tárgyaink kapcsán lenne egészségesebb önzőbb viselkedésre váltanunk.

Egy vazelines tégely: ha a hideg időjárás kiszárította az ajkad, ne használd rá egy közös tégely vazelintartalmát.

"A száj körül sok baktérium van és a közös krémes edény kockázatos lehet"

- állítja Dr. Justine Hextall bőrgyógyász. Például a herpeszt okozó herpes simplex vírus nagyon fertőző és akár két órán keresztül túléli a bőrön. Ezért például rúzsokon és ajakbalzsamokon osztozkodni sem ajánlott.

"Ráadásul sok mikroba - beleértve a herpes simplex vírust is - átjuthat a nyálkahártyákon, például a száj, a szem és az orr esetében és fertőzést okozhat, ami néhány személynél akár az agy gyulladásához is vezethet"

- teszi hozzá Dr. Manal Mohammed, a Westminsteri Egyetem mikrobiológiai tanára.

Az ajakbalzsamok nagy problémája pedig, hogy repedezett bőrön használjuk őket, így szinte egyenes út vezet a fertőzésekhez.

Fülbe dugható fülhallgatók: A fülhallgató megosztása szintén rossz ötlet. Gyakran fülzsír marad rajtuk, ami szennyeződéseket és baktériumokat is hordozhat.

Egy 2008-as tanulmány szerint azok, akik rendszeresen használnak ilyen eszközt, több ezerszer több nem kívánatos "látogatóval" élhetnek együtt a szervezetükben.

A kutatók szerint "a bakteriális transzfer a használat során igenis növekszik, és annak esélye, hogy az emberek átadják egymásnak a fertőzéseiket, igen magas olyankor, ha megosztják a fülhallgatót". Ilyenkor a külső fül gyulladásának esélye is megnő.

Egyúttal úgy gondolják, hogy a fül egy részének elzárása meleggé és nedvessé teszi az adott területet, ami megkönnyíti a mikrobák elszaporodását. Ráadásul ha gyakran dugaszolunk oda valamit, elképzelhető, hogy a bőr is sérül és így könnyebben bejutnak alá a baktériumok, illetve felborulhat a természetesen ott tartózkodó mikrobák egyensúlya.

Leves és pattogatott kukorica: az élelmiszerek megosztása a mindennapi élet része; közös popcornt majszolunk filmnézés közben, közös nassolásban leljük örömünket vagy éppen megesszük porontyaink maradék ebédjét.

"Mielőtt megosztanánk az ételt, kérdezzük meg magunktól: 'Osztoznék ezzel az emberrel a nyálában is?' - mondja Dr. Mohammed. - "Amikor eszünk, a nyál cseppjei hozzáadódnak az ételhez, valamint evőeszközünkhöz, így előbb-utóbb a kezünkhöz is, amivel pedig megérinthetünk olyan felületeken a testünkön, amik pillanatok alatt fertőzéshez vezetnek."

"A nyál olyan vírusokat képes továbbítani, mint a megfázás és az influenza és baktériumokat, ami torokgyulladást okozhat. Ezeket kaphatják meg azok is, akik érintkezésbe kerülnek a nyállal - onnantól kezdve az immunrendszerükön múlik majd, hogy kialakul-e a fertőzés"

Levesek esetében ugyanakkor a hőmérséklet a kulcsa mindennek. Egy köhögő ember gőzölgő, forró leveséből például nyugodt szívvel ehetnénk, mivel a legtöbb baktérium nem fogja túlélni a hőt. Ám miután 37 Celsius alá süllyedt, tehát langyos lett egy étel hőmérséklete, már ajánlott kerülni az osztozkodást.

A pattogatott kukorica problémája abban rejlik, hogy az emberek számtalanszor a zacskóba helyezhetik a kezüket azután, hogy megérintették a szájukat és egyéb nyilvános helyeken fellelhető szennyezett felületeket.

"Mire a doboz aljára érsz, annyi erővel csókolózhattál is volna azzal az emberrel, aki megosztotta veled" - állítják a szakértők

Kanapé: ha egy hosszú nap után a kanapén pihengetünk, öntudatlanul megfertőződhetünk az influenza vírusával. A közelmúltban végzett - de még nem publikált - kutatás azt mutatja, hogy a kanapé szintén olyan elem lehet, amely könnyen terjesztheti a káros szennyeződéseket.

"Megállapítottuk, hogy az influenza vírus akár két vagy három napig életben tud maradni egy kanapén, és amikor rajta ülünk, olyan aeroszolokat hoz létre, amelyek szennyezik a ruháinkat és a kezeinket - ráadásul be is lélegezhetjük a vírust"- fejti ki Charles Gerba, a mikrobiológiai és környezeti tudományok professzora. Ő az úgynevezett nyomjelző vírusok, illetve a vírusokhoz kötődő vegyületek és azok mozgásának nyomon követése során megállapította, hogy amikor az emberek egy influenza cseppekkel borított kanapén ülnek, a vírus nagy eséllyel be fogja borítani őket.

"A legjobb az lenne, ha csak vinil- vagy bőr borítású kanapékon ülnénk - ezeket lehet a legkönnyebben fertőtleníteni. Egyébként bizonyos esetekben biztonságosabb a padlón ülni, mivel azt gyakrabban tisztítjuk."

Szerencsére egy felnőtt ember immunrendszere meglehetősen erőteljes erőd tud lenni az említett veszélyekkel szemben, ám nem árt óvatosnak lennünk. Például lehetőség szerint kerüljük a borotvák, a fogkrém, a mosogató kesztyűk, a sminkcuccok, a kézi törölközők, a hajkefék és manikűr felszerelések közös használatát is, gyermekeink szokásaira pedig ezen a téren még kiemeltebb figyelmet fordítsunk.

Forrás: DailyMirror

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: