/felfedezo/eric-azangolna-moussambani-uszovilagkupa-budapest/
hirdetés

Ericet, az angolnát leúszta a focista, a gátutó és a vívó is a budapesti versenyen

Minden idők leglassabb olimpiai versenyzője magyar sportolókkal úszott a sztárfutamban a világkupán.
hirdetés

A legendás sportoló, Eric Moussambani Malonga egyenlítői-guineai úszó is eljött Budapestre az úszó világkupára. Pár napja megírtuk, hogyan hangolódott az eseményre, elment a Duna Arénába, és a Magyar ÚszóSzövetség Facebook-oldalára feltöltött képen mosolyogva, hüvelykujját feltartva pózolt a medence előtt.

Eric, az angolna a magyar parlamentben is járt, és Orbán Viktorral is találkozott.

A legenda a budapesti úszó világkupa "angolnafutamában" úszott magyar sportolókkal, és csupán az ötödik helyet tudta megszerezni. Ötven gyorson az első a vb-bronzérmes gátfutó Baji Balázs lett, második a Torghelle Sándor focista, a harmadik Veréb István birkózó.

A negyedik Somfai Péter vívó volt, utána Eric Moussambani ért be a célba, majd Berki Krisztián úszó és Liu Shaolin Sándor rövidpályás gyorskorcsolyázó, az első téli olimpiai magyar arany megszerzője.

VIDEÓ: Az angolnafutam:

hirdetés

Eric Moussambani sokakat meglepett, amikor a 2000-es olimpián 100 gyorson a vízbe vetette magát. De nem a gyorsaságával, éppen ellenkezőleg: döbbenetes lassúságával vívta ki a szurkolók és a tévék előtt ülő közönség rokonszenvét. Bár az alábbi videón Knézy Jenő kommentálása tovább fokozza az élményt, a sportriporter alig kap levegőt Eric teljesítményét látva.

Az afrikai úszó a táv vége felé már éppen hogy csak képes a víz felszínén maradni (Knézy nem kis megrökönyödésére). Eric, az angolna - ezt a becenevet kapta az olimpián - végül minden idők leglassabb idejével, 1:52-vel, de teljesítette a távot. Sőt, meg is nyerte a futamot, mivel két ellenfelét hibás rajt miatt kizárták, így minden idők leglassabb idejével nyerte az előfutamot.

Moussambani a minimális kvalifikációs követelmények teljesítése nélkül, olyan szabad kártyával nyert olimpiai részvételi jogot, mellyel a drága képzési lehetőségekkel nem rendelkező fejlődő országokat támogatják. Míg Pieter van den Hoogenband 48,30 másodperces idővel nyerte az aranyérmet, Moussambani több mint ennek kétszerese alatt (1:52,72) ért célba a szurkolók biztatása közepette.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk