FELFEDEZŐ

Éljük tudatosabban a hétköznapokat!

A dohányzás káros hatásairól szinte naponta olvashatunk. Kevesen tudják azonban, hogy tudatos döntésekkel saját és környezetünk egészségén is javíthatunk, illetve csökkenthetjük az ártalmakat!

Link másolása

Köztudott egészségügyi kockázatai ellenére a dohányzás még mindig világszerte több mint 1 milliárd embert érint közvetlenül. A helyzet pedig itthon sem jobb: az Eurostat 2014-es felmérése szerint Magyarországon több mint 2 millióan dohányoznak – az uniós átlagnál többen vannak itthon azok, akik naponta rágyújtanak. A dohányzás ráadásul nemcsak magára a dohányzóra, hanem a másodlagos füstöt beszívók egészségére és a környezetére is negatív hatással van.

Tudatos döntésekkel azonban csökkenteni tudjuk ezeket az ártalmakat. Ahogy energiatakarékos eszközökkel, minél kevesebb műanyag csomagolást tartalmazó termékek választásával vagy a helyi termelőktől való vásárlással csökkenthetjük a környezeti ártalmakat, úgy a dohányzás esetében is van választásunk!

A legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni!

A legjobb megoldás természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni. Viszont ha dohányzunk, akkor saját magunk és szeretteink egészségéért is azzal tesszük a legtöbbet, ha véglegesen letesszük a cigarettát. A dohányzás abbahagyásával ugyanis csökken a megbetegedések valószínűsége, és kedvező élettani folyamatok indulnak el.

A cigaretta elhagyásával a környezetnek is segítünk!

Az utóbbi időben számos kutatás bizonyította azt is, hogy dohányzás – amellett, hogy a dohányzók és a passzív dohányosok szervezetét károsítja – a környezetre is rendkívül káros: az eldobált csikkek a talajt és a vizeket, a kifújt füst pedig a levegőt is szennyezi. Az eldobált cigarettacsikkek ugyanis nemcsak hogy elcsúfítják például a kirándulóhelyeket, parkokat, utcákat, de számos toxikus anyagot és műanyagot is tartalmaznak. Sőt, jelenleg ez a műanyagszennyezés egyik legelterjedtebb formája, az Anglia Ruskin Egyetem kutatása szerint ugyanis világszerte évente mintegy 4,5 ezer milliárd cigarettacsikket dobnak el az emberek.

Rengeteg káros anyagot iktathatunk ki

Toxikus anyagok nemcsak az eldobált csikkekben vannak jelen, hanem a dohányfüstben is. A füstben több mint 7000 vegyi anyag található, ezek közül 93-ról megállapította az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ezek után nem meglepő, hogy a tudomány mai állása szerint az égés, illetve az égés során keletkező füst a dohányzással kapcsolatos megbetegedések elsődleges okozója.

A füst pedig nemcsak a dohányzóknak okoz problémát, a cigaretta égése közben keletkező káros anyagok a környezetükben lévőkre, a passzív dohányosokra is hatással vannak. Beszédes adat, hogy kutatások szerint a vegyi anyagok maradványai 2 hónappal azután is megtalálhatóak voltak olyan ingatlanokban, ahonnan dohányos költözött ki, egy kaszinóban pedig a dohányzási tilalom bevezetése után fél évvel is kimutathatóak voltak.

Közös érdekünk az ártalomcsökkentés

Ezektől a negatív hatásoktól – ahogyan már említettük – úgy tudjuk a leginkább megkímélni magunkat és a környezetünkben lévőket, ha egyáltalán nem dohányzunk. Ha már dohányzunk, akkor fontos, hogy minél előbb abbahagyjuk.

Azon felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, ma már tájékozódhatnak számos, a cigarettánál potenciálisan kevésbé káros alternatíva felől, amelyek közé tartoznak a különböző füstmentes technológiák. A füstmentes technológiákban közös, hogy égés és füst nélkül működnek. Ha nincs égés és füst, kevesebb káros és potenciálisan káros anyag szabadulhat fel, így alacsonyabb lehet a káros anyagoknak való kitettség, mint a hagyományos dohánytermékek esetében Ezeknek a füstmentes technológiáknak a hatása azonban teljesen eltérő lehet, még a hasonló elven működő technológiákon belül is nagy eltérések lehetnek. Füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta és a kémiai reakcióval működő vagy a dohányhevítéses technológia. Ez utóbbi olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy dohány- és nikotinpára szabaduljon fel, de még nem történik égés. Az elektronikus cigaretták és a kémiai reakcióval működő technológiák dohány helyett nikotintartalmú folyadék vagy nikotinsó felhasználásával állítanak elő nikotinpárát.

Azonban fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk egyelőre nem ismert, másrészt így is jut nikotin a szervezetbe, ami egy függőséget okozó anyag, és többek között fejfájást, szédülést okozhat. Tehát a dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölése továbbra is kizárólag úgy érthető el, ha teljesen abbahagyjuk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztását.

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: