hirdetés

Egy nap alatt 25 szívrohamot kapott a "csodababa", de mindet túlélte

A kis Theo eddigi életének nagy részét kórházban töltötte, és rengetegszer kellett megmenteni őt a halál torkából - de mindig sikerült.

Link másolása

hirdetés

Theo Fry még csak 19 hónapos, de eddigi rövidke élete során már rengeteg megpróbáltatás érte. Már nyolc naposan küzdenie kellett azért, hogy éljen. A szülei azt vették észre rajta, hogy nagyon álmosan tűnt, aztán kék, majd szürke színűvé vált a teste. Az orvosok akkor nem tudták, mi a baja pontosan, csak azt, hogy súlyos.

Ezután viszon kiderült, hogy a kis Theo-nál alig több mint egyhetesen szívelegtelenséget diagnosztizáltak, és ha nem műtik meg, azonnal meghal.

"Sokkot kaptam. Ez volt a legijesztőbb idegesség, amit valaha éreztem"

- emlékezett vissza a kisfiú édesanyja, Fauve Syers a Mirrornak adott interjúban.

Theónak az egekben volt a szívverése és a vérnyomása sem volt normális. Kiderült, hogy a szívén két lyuk is keletkezett, az egyik aortaíve pedig megrepedt, ezért a szíve nem tudott elég vért pumpálni a szervezetébe.

hirdetés

Bár az orvosoknak sikerült stabilizálni az állapotát, négy nappal később a kicsi átesett első nyitott szívműtétjén, amely közben egy szívrohama is volt.

"Az orvosok azt mondták, ha aznap nem hívtuk volna a mentőket, Theo másnap már nem ébredt volna fel"

- mondta el az édesapa, Steven Fry.

Daily Mirror on Twitter

'Miracle' baby boy who survived 25 heart attacks in one day https://t.co/FLXeVoyvsp

Theo a következő három hónapot is kórházban töltötte, ez idő alatt még egyszer leállt a szíve és egy vérmérgezést is túlélt. 2017 júliusában hazaengedték, de miután több hónapig szívritmuszavarokkal küzdött, ismét kórházba került.

Eredetileg csak egy 24 órás megfigyelésre akarták bent tartani, végül hat hónapig maradt ott.

Három nappal karácsony előtt a kisfiúnak ismét egy komoly szívrohama volt. Tizenkét percig állt a szíve, az orvosok alig tudták visszahozni. A karácsonyt az intenzívosztályon töltötte, úgy, hogy minden egyes lélegzetvételért meg kellett küzdenie. Ezután még két szívrohamot vészelt át, majd jött az a horrorisztikus éjszaka, amikor tényleg csak egy hajszálon múlt az élete: 24 óra alatt 25 szívrohama volt.

"Nagyon ijesztő volt. Egymás után jöttek a szívmegállások. Tudtam, hogy többet már nem bír ki. Minden egyes alkalommal, amikor megtörtént, a nővérek riasztották a sürgősségieket. Theo miatt nyomták meg a legtöbbször a riasztógombot az éjszaka során az intenzívosztályon - többször, mint amire valaha is emlékeznek. Néztem, ahogy az orvosok az életéért küzdenek minden egyes mellkaskompresszióval, és közben arra gondoltam, 'Ó istenem, kérlek add, hogy ne ez legyen az utolsó lélegzetvétele'"

- mesélte az anya.

A szülők tíz órán keresztül várakoztak, amíg az operáció tartott - úgy, hogy nem is tudhatták, túléli-e a fiuk a komoly beavatkozást. Végül azonban megnyugodhattak, a gyerek ugyanis csodával határos módon minden szívrohamát és a műtétet is átvészelte, sőt ezután gyorsan felépült. Két nap múlva már kiengedték az intenzívosztályról, nem sokkal később pedig már haza is mehetett.

Most, egy évvel később Theo egészsége még mindig nem 100 százalékos, mégis élvezi az életet.

"Mindenki, aki látja, azt mondja, hogy milyen boldog. Hihetetetlen mindaz, amin keresztülment. Annyira erős"

- mondta az édesanyja.

A kisfiút műtő orvos szerint nagyon ritka és szokatlan, hogy valakinek egymás után ennyi szívrohama legyen. Az Egyesült Királyságban nem is volt még erre példa az orvosok szerint. Azóta Theót csodababának tartják.

A szülők az elmúlt évben igyekeztek meghálálni a Theo életét többször is megmentő orvosok és a kórház munkáját. A Healing Little Hearts (Kis Szívek Gyógyítása) nevű alapítványnak gyűjtöttek pénzt, amely a szegény országokat támogatja abban, hogy elvégezhessék az életmentő műtéteken a gyerekeken. Eddig 100 kis betegeket sikerült megmenteniük az adományok segítségével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
„Együtt élünk a legjobb barátnőmmel, a férjeinkkel, és együtt neveljük a gyerekeinket - ez eddig a legjobb évem!”
A két barátnő két baráthoz ment férjhez, majd a gyerekeikkel összeköltöztek, és roppant jól érzik magukat!

Link másolása

hirdetés

Madison és Curstin barátnők, akik 13 éves koruk óra sülve-főve együtt voltak, sőt, ahogy az sok barátnőnél szokás, megfogadták, hogy sosem hagyják el egymást, bármi is történjék. Ilyenkor persze nem szokott semmi különleges történni, családjuk lesz, gyerekeik, és ez már elég ahhoz, hogy lazuljon a kamaszkori barátság. Náluk azonban nem így történt - írta meg a Mirror.

Szintén még kamaszként ismerkedtek meg két sráccal, Zach-kel és Carterrel, akik szintén jó barátok voltak. Össze is jött a két pár, máig együtt vannak, össze is házasodtak, gyerekeik lettek.

De a szokatlan rész a mesében most jön: pár hét különbséggel adott életet a két nő a gyerekeiknek, Curstinnek egy fia lett, Cade, Madison pedig ikreket szült, Jenningset és Evie-t.

hirdetés
Majd tavaly év elején meghozták azt a döntést, hogy a két család összeköltözik. Az apropó az volt, hogy Zach, aki katona volt, leszerelt, és úgy gondolták, hogy a visszailleszkedés így könnyebben fog menni. Először arra gondoltak, csak ideiglenesen költözik egybe a két család, de aztán annyira bejött nekik, hogy úgy döntöttek, együtt is maradnak.

"Együtt neveljük a gyerekeinket mint egy nagy család. A babáinknak jobb gyerekkora lesz így, mint amilyen nekünk volt. A legjobb barátok vagyunk, akik valószínűleg a legjobb barátokat nevelik. Ez volt az eddigi legboldogabb évem - mondta Madison egy TikTok-videóban.

@thetwinpletfamily toxic is so 2010 #dobetter #twinplets #unconditionallove #MyPlayoffPicks #fypシ #4lifers #fyp #bff #mombestfriend #familyischosen #doingbetter #foryou ♬ Pope Is a Rockstar - Sales

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
Türkmenisztán elnöke elrendelte, hogy oltsák el a „Pokol Kapujában” évtizedek óta égő tüzet
Az égő krátert máig rejtélyek övezik, az elnök már 2010-ben is utasítást adott a tűz eloltására.

Link másolása

hirdetés

Türkmenisztán elnöke elrendelte, hogy zárják be az országban található "Pokol Kapuját", és "találjanak megoldást" a hatalmas sivatagi gázkráterben évtizedek óta égő tűz eloltására - írja a BBC.

Gurbanguli Berdimuhamedov elnök a döntést környezetvédelmi és egészségügyi okokkal magyarázta, valamint a gázkitermelésbe is bekapcsolnák a jelenleg turistaattrakcióként funkcionáló területet a jövőben. "Értékes természeti erőforrásokat veszítünk el, amelyekből jelentős hasznot tudnánk termelni, és népünk jólétének javítására fordítani" - mondta az elnök.

Berdimuhamedov 2010-ben egyszer már elrendelte a tűz eloltását. 2013-ban aztán mégis inkább természetvédelmi területté nyilvánította.

Sokak szerint a tűz úgy keletkezett, hogy 1971-ben egy szovjet fúrási művelet során a fúrótorony alatt beomlott a föld, és a helyén egy körülbelül 70 méter átmérőjű és 20 méter körüli mélységű kráter maradt. A mérgező gázkibocsátás megelőzése érdekében a geológusok úgy döntöttek, hogy a földgázt meggyújtják. Azt remélték, hogy a tűz néhány napon belül elemészti a barlangban található összes földgázt, majd kialszik. A földgáz azonban még mindig ég, lassan 50 éve folyamatosan, így a helyiek elnevezték a barlang maradványát "a Pokol Kapujának".

George Kourounis kanadai felfedező, aki 2013-ban leereszkedett a kráter mélyébe és megvizsgálta azt, arra jutott, valójában nem lehet tudni, hogyan keletkezett. A helyi türkmén geológusok szerint ugyan a hatalmas kráter az 1960-as években alakult ki, de csak az 1980-as években kezdett el égni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Nagyon valószínűtlen, hogy két perc után is ezen a gépen leszel – a világ legrövidebb menetrend szerinti repülőútja
A naponta kétszer-háromszor induló járatra nyolc utas fér fel, a repülőjegyért pedig átlagosan 15 fontot (6-7 ezer forintot) kérnek el.

Link másolása

hirdetés

Nyolc utas zsúfolódik be egy Volkswagen-lakókocsi méretű kabinba. A motorzaj fülsiketítő. WC-re nem lehet elmenni. Mégis van valami különleges a Loganair LM711-es járatában, amire maximum két perc után rá is jössz. Ez ugyanis a világ legrövidebb, menetrendszerinti repülőútja, amelyről a CNN számolt be.

A Skócia északi részén fekvő Orkney-szigetcsoport szélén elhelyezkedő Westray szigetet a még kintebb lévő Papa Westray szigettel összekötő járat a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legrövidebb menetrend szerinti légi járata. Ami nem is csoda hiszen a mindössze 2,7 kilométeres távolságot kevesebb idő alatt éri el, mint amennyi idő alatt a legtöbb utasszállító az utazómagasságot.

Ha jó napot fogunk ki, kedvező széllel és könnyű poggyászokkal mindössze 53 másodpercig tart az út – ez egyben az eddigi rekord is.

A járatot leginkább a mintegy nyolcvan fős helyi lakosság használja. Nyáron turisták, főleg kirándulók és a repülés szerelmesei is megfordulnak a gépen. A naponta kétszer-háromszor induló járatra nyolc utas fér fel, a repülőjegyért pedig átlagosan 15 fontot (6-7 ezer forintot) kérnek el.

A legjobban azok járnak, akiknek sikerül az első sorba ülniük – innen ugyanis a pilótát közvetlen közelről figyelhetjük vezetés közben. Nem választhatjuk azonban meg, hogy hova ülünk. A biztonság érdekében a kiosztás a súly egyenletes eloszlásán alapul a repülőgépen.

Videó: A repülőút

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Befagyott hattyúkhoz riasztották a madármentőket, videó is készült a kiszabadulásukról
Bár nem volt egyszerű, a két madár végül szerencsésen ki tudott menekülni a szorult helyzetből.

Link másolása

hirdetés

A téli hideg miatt elkezdett befagyni Kistokajon a tó. Két hattyú azonban a jég fogságába esett. A szorult helyzetüket látók a madármentőket hívták segítségül.

A Madármentő Állomás Mályi - Bird Rescue közösségi oldalán számoltak be az esetről. Mint írják:

"Befagyott hattyúkhoz riasztottak minket Kistokajból. Ma érkezett a hívás, hogy a kistokaji tavon látnak két hattyút, amik nem mozdulnak és lehet, hogy belefagytak a tóba.

Kimentünk és ezeket a képsorokat készítettük" - áll a bejegyzésben. A feltöltött videó alapján azonban szerencsére jó vége lett a történetnek.

Bár nem volt egyszerű, de megérte a madarak küzdelme, saját erőből ki tudtak menekülni szorult helyzetükből.

VIDEÓ: A hattyúk megmeneküléséről

hirdetés

Az egyik kommentelő megírta, hogy a kiérkező madármentők elmondták, hogyan lehet hasonló helyzetben segíteni:

"ilyenkor köréjük kell dobálni ágakat vagy kavicsokat, hogy megtudjuk, tudnak-e mozdulni".

Mályi Természetvédelmi Egyesület mentési és tanácsadási céllal működik. Az állomás Miskolc vonzáskörzetében, 30-40 km körzetben tud rászoruló madarakon vagy vad kisemlősökön segíteni, vagy a megfelelő helyre továbbjuttatni. Sérült madár bejelentése: 06 30 689 2727

Mályi Természetvédelmi Egyesület Számlaszáma: 11600006-00000000-63004951

Bővebb információk ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: