/felfedezo/duhos-gyilkos-balnak-tamadnak-hajokra-a-pireniusi-felsziget-partjainal-egyelore-nem-tudni-miert/
hirdetés

FELFEDEZŐ

Dühös gyilkos bálnák támadnak hajókra a Pireneusi-félsziget partjainál – egyelőre nem tudni, miért

A nevükkel ellentétben ez egyáltalán nem jellemző a tengeri emlősökre.
hirdetés

A tudósokat is meglepte, hogy gyilkos bálnák egy csoportja összehangoltan megtámadott több vitorlás hajót Spanyolország és Portugália partjainál. Több hajó megrongálódott, legalább egy ember pedig meg is sérült a támadásokban - írja a The Sun című brit lap.

A jelentések szerint két csónak is elvesztette kormánylapátjának egy részét a cetek támadása miatt. Pete Green, a Halcyon Yachts ügyvezető igazgatója azt mondta a The Guardian című lapnak, hogy egy hajót az Egyesült Királyságba kellett szállítani, amikor egy bálna legalább 15-ször ütötte meg az oldalát.

Az eset A Coruña közelében történt, de hasonló eseményről számoltak be augusztus végén az északnyugati részen fekvő Vigo közelében, amikor a tengerészek riasztották a parti őrséget, hogy hajójukat gyilkos bálnák „támadják”. Eddigre azonban már több alkalommal jelentettek hasonlót a partok közeléből.

Július 29-én gyilkos bálnák egy csoportja több mint egy órán keresztül döngölte egy hajó testét, 180 fokkal megpörgették azt, majd tönkretették a motort és eltörték a kormányt, miközben hangos fütyüléssel kommunikáltak.

Az egyik hajón tartózkodó, Victoria Morris úgy nyilatkozott, hogy a támadás "teljesen összehangoltnak" tűnt. Kutatók egy csoportja szerint lehet, hogy csupán arról van szó, hogy az egyébként is kíváncsi természetű gyilkos bálnák kapcsolatba akartak lépni a csónakkal. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy az ilyesféle erőszakosság általában távol áll tőlük.

hirdetés

Nem világos tehát, hogy miért történnek ezek a támadások, de vannak tudósok, akik szerint a veszélyeztetett populáció stresszreakciói is lehetnek. A gyilkos bálnák egyébként nevükkel ellentétben emberre nem veszélyesek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk