hirdetés

FELFEDEZŐ

A kifutók csillogásán túl – 10 szörnyű tény a modellipar sötét oldaláról

Ingyenmunka, szexuális kizsákmányolás, drogfüggőség – csak néhány dolog, amiről a trendi divatlapokban nem esik szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. március 31.

hirdetés

Milliók áldoznak vagyonokat arra a diétáktól a plasztikai műtétekig, hogy a manökenekre hasonlítsanak, és az árnyoldalakról legfeljebb annyit tudnak, hogy számos modellnek vannak táplálkozási zavarai.

A Listverse most tíz pontban próbálja ezt az illúziót lerombolni.

1. Kiskorúak egyedül

Sok esetben a modellek 13 évesen kezdik pályafutásokat. Készült egy dokumentumfilm egy Nadja nevű kislányról, akit egy modell-toborzón választottak ki Szibériában. Egyedül utazott Japánba, ahol hazudnia kellett koráról, mert 15 év volt az alsó korhatár. Így vállalt fotózást erős sminkkel mindenféle provokatív pózokban. De esete nem egyedi: a modellek, legyenek bár kiskorúak, rendszeresen ki vannak szolgáltatva a ruhatervezőknek, a fotósoknak és az újságíróknak, és munkajogi előírások is alig-alig védik őket.

2. Szegénység és adósság

hirdetés

Csupán a leghíresebb topmodelleknek jut luxusélet. Többségük, különösen a kezdők, rendszerint egy ügynökségük tulajdonában lévő zsúfolt lakásban tengődik, és a lakásbérletért nemegyszer a piaci ár ötszörösért is elkérik. A pályájuk elején lévőknek még az utazási költségeket is maguknak kell fizetniük. A megélhetésükért kölcsönt vesznek fel az ügynökségtől leendő gázsijukra, így aztán bekerülnek egy olyan adósság-ciklusba, amiből nehezen tudnak kimászni.

3. Ingyen munka az ismertségért

Mivel a közösségi médiának fontos szerepe van manapság a marketingben, sok modellnek készülő lány tesz fel magáról fotókat az Instagramra. Ma már vannak olyan ügynökségek, mint például Glossier, amelyik közvetlenül itt kerek modelleket. Ezekért a fotókért azonban a lányok nem kaptak egy fillért sem, cserébe az esetleges ismertségért.insta

4. Szexuális visszaélések

A divatvilág egyik legnagyobb botránya volt, amikor kiderült, hogy Dov Charney, az American Apparel alapítója szexuálisan zaklatta a modelleket és női alkalmazottait a fotózások közben. Állítólag meztelen és félmeztelen fotókra kényszerítette őket, és meggyőzte őket, hogy akkor kapnak munkát, ha lefekszenek vele. Végül le kellett mondania cége vezetéséről. Persze nem az ő az egyetlen, nem véletlenül jelentette ki a botrány kitörése után, hogy az ilyen viselkedés normálisnak számít az iparágban. És itt ismét visszatér a kiskorú lányok problémája, akik a karrier érdekében idősebbeknek mutatják magukat. Ez vezetett tragédiához az orosz Ruszlana Korsunova esetében, aki 14 évesen érkezett New Yorkba, és húszévesen végzett magával.

5. Kötelező műtétek

Dél-Koreában szokássá vált a modellek körében, hogy műtéti úton változtassák meg szemük „mandula” formáját, mert ezzel „nyugatiasabbnak” néznek ki. De Nyugaton is egyre nagyobb divatja van a születési adottságok megváltoztatásának. Manapság a legmenőbb modellek közé számítanak a Jenner-nővérek, Kendall és Kylie, akik nem is titkolják, hogy plasztikázták őket.mandula

6. Mi lesz holnap a divat?

A divat állandóan változik, és a modellnek alkalmazkodnia kell a trendhez. Mostanában az androgin fazon fut, de a mostani sztárok néhány éve aligha találtak volna maguknak munkát.

7. Drogfüggőség

Sztereotípiának számít, hogy a modellek kokaint szippantanak, hogy vékonyak maradjanak. Sajnos ez nem áll távol az igazságtól. A divatbemutatókhoz szinte mindig hozzátartoznak a vad after-party-k, amelyek csillogásának nem tudnak a tizenéves modellek ellenállni. Nem véletlen, hogy a drogdílerek mindig ott ólálkodnak a Fashion Week-ek rendezvényei körül, mert vagyont kereshetnek a modelleken. Kayley Chabot, Calvin Klein modellje 13 évesen kezdte karrierjét. Az ügynökség szerint 6 cm-t kellett volna fogynia a csípőjéből. Tizenhét évesen fel kellett adnia a pályát, mert anorexiás és drogfüggő lett.drog

8. Modell-ígéretből szexrabszolgaság

Sok nő, akik modellek szeretnének lenni, könnyű prédák azoknak, akik szex-rabszolgákra vadásznak. Miamiben megtörtént, hogy egy volt rendőr on-line hirdetett modell-castingot. Amikor a nők megérkeztek a megadott címre, leütötték, majd kamera előtt megerőszakolták őket. Az ügy bűnöseit végül letartóztatták, de a hasonló csalások nagyon gyakoriak

.

9. Minden centiméter számít

Ha egy modellen egy árnyalatnyit is szorít a nadrág, már a munkájába kerülhet. Elvárják tőlük, hogy minden körülmények között tartsák a szerződésben lefektetett méreteket. Akár több, akár kevesebb, repül. Ez árt a hírnevének, nem hivatkozhat referenciaként a divattervezőjére. E nyomás vezeti oda a modelleket, hogy mindenféle őrültségeket találnak ki súlyuk megtartására a hashajtótól a hánytatásig, vagy a vattagolyók evéséig. Túlságosan nagy a kínálat modellekből, ezért senki nem ülhet egy pillanatig sem a babérjain.

10. Kiöregedés

Mivel a divatipar nagyon fiatal lányokkal dolgozik, hamar eljön az idő, amikor a modell már „túl öreg” lesz. Viszont azok, akik mindent erre tettek fel, és a modellkedés miatt feladták tanulmányaikat, a huszas évek közepére ott állnak megfürödve, mert máshoz nem értenek. E kor felett ugyanis maximum „klasszikus” divatbemutatókra van esélyük, sokszor nevetséges összegekért.öreg


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

Mellkasán kívül dobog a szíve egy 11 éves orosz kislánynak

A Cantrell-pentalógiával született Virsaviyát állítása szerint ez egyáltalán semmiben nem akadályozza.
Fotó: Northfoto/mediadrumworld.com/@legendari_love - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Egymillió emberből csak egy születik Cantrell-pentalógiával, vagyis egy olyan rendkívül ritka szindrómával, amikor a szív nem a mellkasüregben, hanem azon kívül helyezkedik el. Így született a Floridában élő ma már 11 éves Virsaviya Borun-Goncharova is, akit állítása szerint szinte semmiben nem akadályoz állapota, írja a Mirror.

A Cantrell-pentalógia akkor alakul ki, amikor a terhesség alatt nem megfelelően fejlődnek a bordák és a hasfal. Az ilyen rendellenességgel született kisbabák az esetek túlnyomó részében röviddel a szülés után meghalnak.

Nem úgy Virsaviya, aki mára már egy igazi kamaszlány lett.

Pedig neki sem volt sok esélye a túlélésre: anyukájával már a terhesség alatt közölték, hogy már az is csoda lenne, ha a gyerek egyáltalán élve születne.

A csecsemő végül életben maradt, és azóta is mindenki a csodájára jár. Mivel a kislány szíve a mellkasán kívül helyezkedik el, folyamatosan látható, ahogy dobog. Ezt szereti nézni a gyerek testvére, Ervin is, aki gyakran nővére szívén pihentetni az arcát vagy kezét.

A kislány anyukája, Dari még 2015-ben költözött Oroszországból Amerikába egy műtét miatt. A kislány szívében található lyukat kellett megszüntetni, amivel lehetővé tették volna, hogy még könnyebb legyen az élete. Erre végül nem került sor a tüdő artériáit befolyásoló magas vérnyomás miatt, ráadásul 2020 elején Virsaviya kórházba került véroxigénszintjének csökkenése következtében.

Az anyuka elmondta, hogy bár a kislány csak nevet az állapotán, valójában nem olyan egyszerű az élete. Mivel a gyerek szíve tulajdonképpen a bőre alatt dobog, szinte minden szokatlan helyzet komoly megterhelést jelent számára. Ettől függetlenül a kislány nem adja fel, és ugyanúgy énekel és táncol a barátaival, mint a többi gyerek. Ilyenkor azonban mindig a közelben kell lennie az otthoni oxigén koncentrátornak, ha netán elszédülne vagy rosszul lenne.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

Egy elásott láb miatt hívta ki a rendőrséget egy angol nő, de kiderült, hogy az nem az, aminek látszik

A zsaruk rendőrkutyákkal mentek ki a helyszínre, ahol aztán meglepő dolgot találtak.
Fotó: Northumbria Police/Facebook - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Meglepő dologra lett figyelmes egy nő még kedden délután az angliai Gatesheadben, amikor a kutyáját sétáltatta: egy lábujjat vélt felfedezni a földbe ásva - számolt be róla a BBC.

A nő nagyon megijedt, azt hitte, talán egy holttest egy része kandikál ki a sárból, ezért készített egy fényképet és elküldte a rendőrségnek.

A helyi egyenruhások rendőrkutyákkal mentek ki a helyszínre, és igencsak meglepődtek, amikor rájöttek, hogy a lábujj valójában egy krumpli, amely mellett egy gomba nőtt ki a földből.

A rendőrök jót nevettek ezen, de a kapitányság Facebook-oldalán azt írták, becsülik a bejelentő nő éberségét, és arra kérik a lakosságot, hogy tegyenek hasonlóan, ha sejtésük szerint emberi maradványokra bukkantak, hiszen sosem lehet tudni. Ha pedig kiderül, hogy egy zöldséget találtak, a rendőrkutyák hálásak lesznek a jutalomfalatért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Felmondott az iskolában, és inkább az OnlyFans-en vetkőzik korábbi fizetése sokszorosáért egy négygyerekes amerikai tanárnő

Dollár százezreket keres a 33 éves egykori tanárnő. Egycsapásra elmúltak a család anyagi gondjai.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Korábban hat évig sajátos nevelési igényű gyerekeket oktatott, de inkább felmondott, és egy erotikus közösségi oldalon vetkőzik egy arizonai tanárnő azért, hogy támogatni tudja a családját, írja a Daily Star.

Courtney Tillia még a koronavírus-járvány első hulláma alatt döntött úgy, hogy felhagy tanári karrierjével, és a pénz miatt inkább az OnlyFansen próbál érvényesülni. A fizetős közösségi oldalon a 33 éves szexi tanárnő ma már iskolai fizetésének négyszeresét keresi meg havonta, és elmondása szerint egyáltalán nem szégyelli, hogy szexmunkás lett belőle.

Az Instagramon már több mint 160 ezer követővel rendelkező Tillia szerint a járvány kifejezetten jól jön az erotikus oldal dolgozóinak, mert a karantén miatt az emberek nem mennek sehova, hanem otthon ülnek és interneteznek. Míg korábban csak szűkösen jött ki fizetéséből és családja anyagi nehézségekkel küzdött, az erotikus oldalnak köszönhetően ma már mindent meg tud adni a hozzátartozóinak, amire csak szükségük van.

Pedig nem volt egyszerű a váltás: eleinte férje egyáltalán nem rajongott az ötletért, hogy a nő testéből éljenek a jövőben. De végül belátta, hogy nekik és négy közös gyereküknek is könnyebb lehet, ha minden a tervek szerint alakul.

A pénzen túl Courtney élvezi is a munkáját. Reményei szerint az ő története arra ösztönzi majd a többi nőt, hogy bátran kifejezzék szexualitásukat. A négygyerekes egykori tanárnő élete teljesen megváltozott, amióta erotikus modell lett, és elmondása szerint jobban élvezi az életet, mint valaha, egyáltalán nem bánta meg döntését.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Puszta kezével fojtotta meg a kutyáival végző farkast egy orosz gazda

A fenevad két kutyáját is megölte, és egy lóra is rátámadott. Az Észak-Oroszországban élő férfi attól tartott, hogyha nem állítja meg, akkor többeknek is ártani fog.
Illusztráció: christels/Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Megdöbbentő felvételek számoltak be arról, hogy egy farkas megtámadott egy farmert Észak-Oroszországban - írja a Ladbible.

A felvételen jól látszódik, hogy a férfi és a farkas a hóban harcba keveredett, majd a férfi többször is megütötte a farkast, végül pedig puszta kezével fojtotta meg.

Az egyik jelentés így szól az esetről:

"A gazdának nem volt ideje felvenni a puskáját, és puszta kézzel fojtotta meg az állatot."

A farkas már két kutyáját is megölte a gazdának, és egy lovát is megtámadta, így a férfi attól tartott, hogy több jószága is ilyen sorsa jutna a farkas miatt.

Viszont az ügy nem marad kivizsgálatlanul, Galina Dzyuba, regionális főállatorvos elmondása szerint teszteket csinálnak, hogy megtudják, a farkas veszett volt-e. Ki szeretnék deríteni a támadás pontos okát, hogy azért történt-e, mert a farkasnak nem volt elég élelme, vagy mert éppen beteg volt.

hirdetés
A helyiek szerint az ilyen esetek, hogy haszonállatokra támadnak a farkasok, egyre gyakoribbak, hiszen az emberek a környező erdőket elégetik, pusztítják, és így a farkasok elveszítik a szokásos zsákmányukat.

Azóta a farmer is megszólalt az ügyben a Life.ru-nak, ahol elmondta, hogy ő maga hívta oda magához az állatot és került vele összetűzésbe.

Az orosz gazda attól félt, hogyha nem teszi ezt meg, akkor az állat másokat is megtámadhat:

"Ha nem teszem meg, valakit elkapott volna, megölt volna".

A küzdelem során a fenevad kicsit megharapta Krivosheev kezét, de egy bot segítségével sikerült visszavernie a férfinek a farkas támadását.

Borisz Krivosheev, a zsidó autonóm régió Novotroitskoe falujának lakója továbbá így nyilatkozott a farkassal való harcával kapcsolatban:

"Az első este két kutyát biztosan megölt, többeket megharapott, egy lovat is. Egy őrt elkezdett üldözni...Én is ott őrködök, a második éjszaka is eljött a farkas, megláttam, és azt mondtam neki: 'Gyere ide.' Odafutott."

A férfi az amur.info-nak elmondta, hogy már elég régóta vadászik, így nem fél a vadállatoktól. Krivosheev szerint inkább az emberektől kell félni, és nem az állatoktól.

Forrás: 24.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: