/felfedezo/cuki-pandaikrek-szulettek-a-nyiregyhazi-allatparkban/
hirdetés

FELFEDEZŐ

Cuki pandaikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

A vörös macskamedve néven is ismert faj, igen ritkán szaporodik zárt tartási körülmények között, így a jelenleg 9 hetes ikerpár igazi szenzációnak számít.
hirdetés

A kölykök szüleikkel közös kifutóban élnek és már állatorvosi vizsgálaton is részt vettek, ahol a súlymérés ivarmeghatározás történt. A 2 egészséges nőstény utód 610 gramm és 720 gramm testtömegű jelenleg, és ivarérett korukban 4-6 kilogrammosok lesznek majd a vörös bundájú állatok.

A nyíregyházi kis panda tenyészpár 4 éve él együtt, Ting-ting Pozsonyból, míg Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, az Európai Fajmegőrzési Program keretében.

Fogságban nagyon nehezen szaporodnak, így hatalmas öröm és szakmai siker volt az ikerpár születése.

A kölykök szürke bundával látták meg a napvilágot és az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, a szemük is csukva volt. Ebben az időszakban az anyaállat szinte egész nap a kicsinyeivel volt, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őket.

A vörös bundás kölykök most már rekord gyorsasággal növekednek és már szüleik miniatűr másai. Egyre érdeklődőbbek a külvilág iránt is, így a szerencsésebb látogatók hamarosan megtekinthetik a ritka kis panda ikreket.

hirdetés

A vörös macskamedve (Ailurus fulgens) néven is ismert állatok, a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos, hosszú farkukat, fejpárnának vagy takarónak is használják.

A vörös macskamedvenév az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, ráadásul ugyanolyan jól másznak fára-félig behúzható karmaik segítségével, ill. nyalogatja magukat tisztára, mint a macska. Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.

A mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat.

A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan a napnak csupán az 56% töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Jelenleg alig 10.000 egyed él vadon, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése ill. az orvvadászat miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk