/felfedezo/cuki-bebiteknost-talaltak-delegyhazan-kiderult-hogy-egy-nagyra-novo-aligatorteknos/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

FELFEDEZŐ

Cuki bébiteknőst találtak Délegyházán, kiderült, hogy egy nagyra növő aligátorteknős

Felelőtlen állattartók engedhették szabadon az első példányokat Magyarországon, amelyek az őshonos teknőseinket veszélyeztethetik. Harapós teknősnek is nevezik, 34 kilóra is megnőhetnek.
hirdetés

Az aligátorteknősök lehetséges elszaporodására figyelmeztet Both Zoltán.

Magyarország egyetlen vadállatbefogóját nemrég cuki babateknős miatt keresték meg. Az állat Délegyházán sétált.

Both Zoltán azt írta az erről szóló Facebook-bejegyzésben, hogy mielőtt a teknőst visszaengedte volna a megtalálója a vízbe, lefényképezte, a nő fia utánanézett interneten, és kiderült, hogy ez nem mocsári teknős, hanem aligátorteknős.

"És most jön a lényeg! Ahhoz hogy egy ilyen kis lény kikeljen a tojásból kell egy anyuka és egy apuka is.

hirdetés

A hím 3-5, a nőstény 4-6 évesen éri el az ivarérettséget, ekkor körülbelül 22-25 centiméteres páncélhosszúságúak. A nőstény kis gödrökbe vagy üregekbe rak, méretétől függően körülbelül 5-25, ritkán több tojást is.

Tehát nem csak ez az egy pici kelt ki, hanem bizony a közelben ott vannak a testvérei és a szülei is!"

Both Zoltán leírta, hogy úgy gondolja, nem kidobott példány, hanem olyan, ami már itt, Magyarországon kelt ki, a szabadban.

Arra figyelmeztet, hogy felnőve az aligátorteknősök testtömege a hímek esetében akár 34 kiló is lehet. Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, ahol előfordul, harapós teknősnek is hívják.

Egy másik Facebook-posztban pedig azt is leírta Both Zoltán, hogy a célja nem a pánikkeltés volt, hanem sokkal inkább a felhívás, hogy figyeljünk jobban oda.

"Egy ilyen állat tartása engedélyhez kötött, és nem vásárolhatjuk meg csak úgy díszállat-kereskedésben.

Külföldi terrarisztikai börzéken a szomszédos országokban ugyan könnyen hozzá lehet jutni és még könnyebben behozni az országba (sajnos), de az elmúlt hónapokban a vírus miatt újra volt szigorú határellenőrzés, tehát véleményem szerint ez az opció is kilőve.

Marad az a lehetőség, hogy esetleg valaki kidobta vagy megszökött egy kerti tóból, de a környező kertekben az ott lakók tudomása szerint senki nem tart BEJELENTVE "harapós teknőst".

Éppen ezért feltételezem, hogy a környező tavakban élnek ennek a kis teknősnek a szülei is! Hangsúlyozom, hogy feltételezem!

Egy biztos, nem egy tojást tojik az aligátorteknős...

Nagyon kérek mindenkit, ha bárki a környéken, a vízparton napozó teknőst lát, próbálja lefényképezni és bejelenteni."

Az aligátorteknős

Magyarországon ez az állat nem őshonos, veszélyes állatnak számít, és csak engedéllyel tartható. Az aligátorteknős nagyon agresszívvé válhat, és igen gyorsan támadhat. Erős állkapcsa van, kifejezetten éles, csőrszerű szarukávákkal - a kisebb állatokat gond nélkül harapja ketté. A mellső lábán található erős karmokkal darabokra tépi a zsákmányt, ha a teknős nem tudja egészben lenyelni.

Ha túlszaporodnak, nagy károkat képesek okozni a természetben.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk