hirdetés

FELFEDEZŐ

49 napig hánykolódott a Csendes-óceánon egy úszó kunyhóban, és megmenekült

Csodával határos módon élt túl másfél hónapot a nyílt óceánon egy 19 éves indonéz fiú, akinek lebegő halászkunyhóját elsodorta a vihar.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 24.

hirdetés

Aldi Novel Adilang az úszó halcsapda éjjeliőreként dolgozott, a tákolmány Sulawesi északi partjaitól 125 km-re lebegett. A maláj nyelven rompongnak nevezett, kunyhószerű halcsapdákat csak bóják tartják fenn, és a tengeri talapzathoz hosszú kötéllel erősítik őket.

A viharos szelek azonban elszakították a kötelet, és csaknem 2700 km-re sodorták el északi irányban. A fiú tengervízzel és kézzel fogott halakkal tartotta életben magát – írta a Daily Mail .

A végzetes elszakadás a július 14-i szélvihar idején történt. A tinédzsernek csupán korlátozott víz-, étel-, gáz és üzemanyag-tartaléka maradt. Mint azt az oszakai indonéz főkonzul a Jakarta Postnak elmondta, Aldi nagy találékonysággal képes volt arra, hogy hét hétig kitartson. Miután elfogyott a főzőgáz-készlete, a fakereteket égette el, hogy tüzet gyújthasson. Vizet az esőtől és a tengervíztől átitatott ruháiból szívott.

Kezdetben egy rongyos ruhadarabot zászlóként használva próbálta felhívni magára a közelében járó hajók figyelmét. Végül rá tudta hangolni rádióját olyan frekvenciára, amelyet venni tudott a panamai zászló alatt hajózó Arpeggio. E teherhajó legénysége mentette ki fiút augusztus 31-én Guam szigetének közelében. Mivel a hajó Japánba tartott, magukkal vitték és Tokujamában tették partra szeptember 6-án. Azóta Aldi épen és egészségesen hazatért családjához, Manadóba, Sulawesi fővárosába.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk