FELFEDEZŐ

Búvárkodó nagymamák fedeztek fel egy ritkaságnak hitt állatpopulációt a Csendes-óceánban

A 'fantasztikus nagymamák' 7 fős csapata fontos munkát végzett el, pedig csak ritkán tudtak egyszerre víz alá merülni, mert nagyon aktív életet élnek az unokázás mellett.

Link másolása

Tudományos szenzációt okozott az a néhány vagány idős hölgy, akik heti öt alkalommal több mint 3 km-t úsznak és búvárkodnak a Csendes-óceánban.

Így fedeztek Új-Kaledónia fővárosa, Noumea egyik öblében egy jelentős tengeri mérgeskígyó-populációt, amelyről a tudósok eddig azt hitték, hogy ritkaságnak számítanak

– írja a Guardian

Claire Goiran, az új-kaledóniai egyetem kutatója és Rick Shine ausztrál professzor kisebb, ártalmatlan fajtákat tanulmányozott a Citrom-öbölben, köztük a teknősfejű tengeri kígyót, de időnként találkoztak a másfél méter hosszú, olivafejűnek nevezett mérgeskígyóval is.

Azt hitték, hogy ez a népszerű turistaövezetben az ilyen tengeri lény csak véletlenül fordulhat elő, tekintettel arra, hogy 15 év alatt mindössze hatszor látták.

2013-tól kezdték el alaposabban vizsgálni, hogy jobban megértsék az öböl ökorendszerét.

Goiran először egy barátnőjét kérte meg, hogy segítsen neki a víz alatti fotók elkészítésében, aki annyira fellelkesült, hogy szomszédasszonyát is bevonta. Ő tovább terjesztette az izgalmas programajánlatot, végül összejött a „fantasztikus nagymamák” 7 fős csapata, amelyben a legfiatalabb hölgy 60, a legidősebb pedig 75 éves volt.

Ahogy a csapat egyre több fotót gyűjtött össze, Goiran és Shine rájöttek, hogy alaposan alábecsülték a nagy tengeri kígyók populációját. Azóta már megjelentették tanulmányukat az Ecosphere szaklapban, amelyben több mint 250 példány jelenlétéről számoltak be, és hogy szinte mindegyiknek van valamilyen különleges ismertetőjele, tehát könnyű az egyes egyedeket azonosítani. Feltételezik, hogy ezek a kígyók fontos szerepet töltenek be a táplálkozási láncban a korallzátonyokon keresztül, de erről egyelőre kevés adat áll a tudósok rendelkezésére.

Ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy bár az öbölben nap mint nap ott fürdőznek a helyiek, és a sétahajók utasai, még egyetlen kígyóharapásról sem érkezett jelentés.

A nagyicsapat munkája tehát nélkülözhetetlen volt, bár ritkán lehetett őket egyszerre összehozni, mert valamennyien nagyon aktív életet élnek: futnak, vitorláznak, kerékpároznak, jógáznak, ha éppen nem az unokákkal foglalkoznak.

Egyikük, Aline Guémas elárulta, hogy egyáltalán nem félt e tengeri szörnyektől, a potenciálisan halálos harapás ellenére. Azért, biztos, ami biztos, tisztes távolságban tartották magukat tőlük és tartózkodtak a megérintésüktől, de a felvételek készítése mellett részt vettek a kígyók azonosításában és dokumentálták jellemzőiket. Megfigyelték például, hogy általában nagyon gyorsan mozognak a vízben, kivéve akkor, amikor táplálékot keresnek. Barátnője, Sylvie Shebert elárulta, hogy ő először félt, de egyre inkább megbarátkozott velük, mert érdekelte a rájuk bízott munka, és hogy miközben élvezetből úsztak és búvárkodnak, a tudományos világnak is hasznára lehetnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: