FELFEDEZŐ

Bugyiban vagy anélkül? - szakértők árulják el, miben a legegészségesebb aludni

Több mítosz is kering azzal kapcsolatban, hogy egészséges-e például meztelenül aludni, vagy kell-e bugyi a pizsama alá.

Link másolása

Nemcsak kényelmi, de az egészséget érintő szempontjai is vannak a pizsamaviselésnek: a tét a pihentető alvás és a fertőzések elkerülése. A The Sun egy háziorvost és életmódtanácsadót kérdezett arról, milyen ruházatban a legpihentetőbb az alvás: Sarah Garsed szerint a legfontosabb alapelv, hogy az alváshoz leginkább optimális 18-24 fokban aludjunk, és ruházatunkkal ahhoz járuljunk hozzá, hogy testünk komfortérzete kielégítő legyen.

Alsónemű a pizsama alá?

Gyakran kerekedik nagy vita abból, hogy most akkor kell-e alsóneműt viselni a pizsamaalsó alatt, avagy sem. Garsed sem vetemedik arra, hogy ezt a vitát végleg eldöntse, inkább néhány fontos egészségvédelmi támpontot ad: testünknek este nem árt, ha legalább este lélegzik, így ha alsóneműben is alszunk, válasszuk a minél bővebb, légáteresztőbb, kényelmesebb darabokat. A szűk és műszálas anyagok ráadásul gombás fertőzések melegágyai is lehetnek, így nem ajánlatos a legszűkebb tangában aludni például.

Selyem vagy pamut?

Azt hihetnénk, hogy a selyempizsama a hálóruhák császára, ám valójában nem ez a legegészségesebb viselet, hanem a pamut. Mivel könnyű, légáteresztő és kényelmes, ez biztosítja a test számára a legoptimálisabb hőmérsékletet a pihentető alváshoz. Szintén ennek van a legkevesebb esélye, hogy kidörzsölje, irritálja a bőrt.

Melltartóban vagy anélkül?

Érthető módon a nők körében képezi vita tárgyát, hogy kell-e az alváshoz vagy sem. Elsősorban azok a nők választják inkább ezt, akiket nagy mellel áldott meg a sors, és kényelmetlen úgy feküdniük, ha nincsen megfelelően alátámasztva a mellük. Az általános álláspont szerint azonban nem túl egészséges melltartóban aludni, a mellek alatti rész ugyanis szintén gombás fertőzésnek lehet kitéve, ráadásul feleslegesen szorítja le a területet. Azoknak, akik viszont a már említett okok miatt alszanak melltartóban, azoknak olyan anyagból készültet ajánl Garsed, amely nem túl feszes. Azt a mítoszt viszont ledönti, miszerint feszesebb és formásabb mellei vannak annak, aki melltartóban alszik - semmilyen tudományos bizonyíték nincs erre.

Meztelenül?

Legalább annyian hangoztatják, hogy egészséges meztelenül aludni, mint ahányan az ellentétjét, mindkettőben lehet igazság. A ruhanélküli alvás például abban kétségkívül segít, hogy testünk az alváshoz optimális hőmérsékletre hűljön. Ugyanakkor a pizsama helyett az ágy veszi át a testhőnket túlmelegedés esetében, ezért ébredünk fel gyakran például arra, hogy túl meleg a párna vagy a lepedő alattunk. Van olyan vélekedés is azonban, hogy az agy sokkal felszínesebben pihen ilyen esetben, mert bennünk van a félsz, hogy mi van ha bármi történik, és meglátnak minket.

Szoros vagy bő?

Ebben a kérdésben már könnyebb egyezségre jutni, a kényelmesebb, lazább darabok egyértelműen jobbak, mint a cicanadrágok, feszülős boxeralsók vagy csőtopok. A bőrnek éjjelente levegőznie kell, amely egy szorosabb ruhadarabbal nem megy, ráadásul a hőérzet is magasabb a testhezálló ruháknál. Emellett a bőrt is száríthatja, és nagyobb az esély a bőrfertőzések kialakulására.

Zokniban vagy anélkül?

A végére egy szintén nagy vitákat generáló kérdés: vegyünk-e zoknit az ágyban vagy ne? A tudomány álláspontja szerint igenis jó zokniban aludni, mivel a talpak melegítésével csökken a vérnyomás, ezáltal előkészül a test az alvásra. Több kutatás is bizonyította már, hogy a zokniban alvók hamarabb elszunnyadnak - ráadásul nem szárad ki ki annyira a talpunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: