/felfedezo/azert-van-a-szakall-hogy-megvedje-a-ferfiakat-az-arconutestol-allitja-egy-tanulmany/
hirdetés

FELFEDEZŐ

Azért van a szakáll, hogy megvédje a férfiakat az arconütéstől - állítja egy tanulmány

Egy birkaszőrrel bevont modellel demonstrálták, hogy a szőrzet képes lehet felfogni az arcra mért ütések erejét.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. május 19.

hirdetés

Érdekes megállapításra jutott egy új kutatás, ami a szakáll szerepét vizsgálta. E szerint a férfiak eredetileg azért növesztettek sűrű arcszőrzetet, hogy megvédje őket az arcukat érő ütésektől - számolt be róla az IFL Science.

A szakáll tehát egyfajta védőpajzsként szolgálhatott régen a férfiaknak.

A kutatók ezt a gyakorlatban is meg akarták vizsgálni, ezért készítettek egy szénszálas modellt az emberi állkapocs mintájára, amit aztán részben vagy egészben bevontak birkaszőrrel. Csináltak egy sima, egy részben szőrös, és egy teljesen szőrös változtatot, amiket tompa tárgyakkal ütögették, hogy megnézzék, mennyit számít a szakáll az ütések felfogásában. És meglepő eredményre jutottak.

Kiderült, hogy a szőrrel bevont modell 37 százalékkal több energiát fogott fel, mint a csupasz és a részben szőrös verzió, ráadásul csak a tesztek 45 százalékában sérült meg, míg a szőrzet nélküli modell minden alkalommal betört. A tanulmány szerzői szerint a birkabunda egyértelműen tompította az ütéseket, mivel a csapás ereje nagyobb felületen tudott eloszlani, a szőr pedig önmagában is képes elnyelni az ütés energiáját.

A szakemberek szerint a tesztek során mért ütésekkel valós helyzetben bőrsérüléseket és arccsonttörést okozhattak volna, tehát a szakáll nagy eséllyel megvédheti ezektől a viselőjét.

hirdetés

Mivel azonban a kísérlet során birkabundát használtak az arcszőrzet helyettesítésére, a kutatók szerint ez a hatás valószínűleg csak a hosszú, dús szakállú férfiaknál érvényesülhet, a borosta nem elég hatékony ahhoz, hogy felfogjon egy arcra irányzott ütést. A bajuszt és a pajeszt pedig nem vizsgálták ebben a tanulmányban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk