Az étel, amit mindenki másképp hív
A rántott húst mindenki szereti, ám gyakran helyet kap mellette a tányéron egy különleges falat is, amelynek senki sem tudja a valódi nevét. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a maradék tojásból, lisztből és prézliből készült lapított gombóc szinonimáit, amelyért valóságos közelharc folyik minden családi ebéd alkalmával. A nevei között vannak régi tájszavak, megmosolyogtató hasonlatok, és olyan kifejezések is, amelyek egy adott régióban teljesen mást jelentenek.
(Az első egynéhány szó hozzávetőleges népszerűségi sorrendben lett feltüntetve.)
bodag, podag, pampuska, vakarcs, vakorcs, vakarék, tócsni, egérke, malacka, madárka, halacska, puffancs, vakhal, falshal, vakcsibe, lábatlan, veréb, marcsa, piri, bobájka, pröméte, pofézli, panádli, cibere, cibak, panku, pancúrka, cicvara, pufajka, kukunpityere, prütty, pikhercs, lapótya, kadóc, campakt, kófic, pancsucska, püspók, sipola, belét, bölőke, bakatojás, lapcsánka, tolimó, pucni, málé, gubacs, gezemice, plecsni, micsli, kukli, buci, placsmag, pacsni, pumpedli, morzsafasírt, kenyérke, süket, hamis, hamishús, üres, üreshús, hamisfasírt, műhús, hústészta, kenyérhús, húsnélküli, csontnélküli, csalóka, ropogós, bunda, bundapogácsa, morzsika, prézli, prézlipogácsa, gyerekpecsenye, gyerekhús, kenyérnélküli, parasztkenyér, talicskakerék, anyámhúsa, tyúkoslepény, tojáslepény, belülsárga, papahusi, padkadarab, vaktöltény, bábafoga, lómáj, medvetalp, legényfogó, szanyiemberhúsa, bajusznövesztő, háziasszonyszíve, szakácsnéfalat, szakácsmaradék
Általában ezek a szavak szájról szájra, családról családra terjednek, némelyik kifejezést pedig déd-,- ük- és szépszüleink honosították meg, akik évszázadokkal ezelőtt is képesek voltak bármilyen mezei maradékból kifogástalan ennivalót kotyvasztani.
Hogyan készül?
Gyúrj össze azonos mennyiségű lisztet, tojást és zsemlemorzsát, amelyből formázz fasírtszerű pogácsákat, és süsd ki őket aranybarnára, pont úgy, mint a rántott húst. Tehetsz bele igény szerint sót, borsot, Vegetát, hagymát vagy akár sajtot is, de egy kis fokhagyma, vagy kerti zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, kapor stb.) sem ronthatja el. Ha nem idegenkedsz az egzotikus ízektől, kipróbálhatod akár mexikói, kínai, vagy gyros-fűszerkeverékkel is, de ugyanígy curry-t is szórhatsz bele. Olyanról is hallottunk már, hogy valaki mustármaggal, vagy rózsaborssal fűszerezte - és állítólag nagyon finom lett. Szóval a lehetőségek határtalanok.
Egy jó késhegyni szódabikarbónától lyukacsosabb lesz a közepe, egy kevéske tejtől pedig lágyabb a tésztája. Ezen felül ha megszurkálod a kis a fasírtokat villával, kellemesen ropogós lesz a külsejük is. Próbáld ki, mert egyszerű és nagyon finom!
Ha te is szereted a száznevű ételt, nyomj egy lájkot!