/felfedezo/a-mehek-merge-hatekonynak-bizonyulhat-a-mellrak-ellen/
hirdetés

FELFEDEZŐ

A méhek mérge hatékonynak bizonyulhat a mellrák ellen

Egy új kutatás szerint az egyik legagresszívabb mellrák-típus sejtjeit pusztította el a méhek mérgében található anyag.
hirdetés

A méhek mérgében található anyag sikeresen vette fel a harcot a rákos sejtekkel úgy, hogy az egészséges sejteket sértetlenül hagyta - szemlézte a Nature Precision Oncology című folyóiratban publikált új tanulmányt az IFL Science.

A tanulmány szerzői, a Harry Perkins Orvostudományi Kutatóintézet munkatársai azt vizsgálták, milyen rákellenes tulajdonságai vannak a méhektől származó mérgeknek. Ehhez 312 méhtől és poszméhtől vettek mintát.

A kísérletek során a méhek mérgében található melittint izolálták, és a kemoterápiás gyógyszerként ismert docetaxellel együtt eresztették rá a mellrák legveszélyesebb fajtája, a háromszoros negatív mellrák és a HER2-pozitív mellrák sejtjeire. Az eredmény minden várakozást felülmúlt:

a melittin lyukakat idézett elő a rákos sejtek membránjain, ezzel nyílt lehetőség, hogy a sejtpusztulás felgyorsuljon. Az anyagnak nagyjából hatvan perc kell, hogy kilyuggassa a sejthártyát.

Mindemellett pedig azt is megfigyelték, hogy az egészséges sejteket nem károsítja.

hirdetés

A háromszoros negatív mellrák az emlődaganatos megbetegedések 10-20 százalékát teszi ki, amelyre jelenleg nem létezik hatékony kezelés, a túlélési esélyek pedig ezáltal nagyon csekélyek. Dr. Ciara Duffy, a tanulmány vezető szerzője szerint azonban az apiterápiás kezelés (azaz a méhészeti termékek gyógyító célra való felhasználása) lehet a háromszoros negatív mellrák és úgy általában véve a rákos megbetegedések gyógyításának fontos befolyásoló tényezője.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk