FELFEDEZŐ

94 gyereket nemzett titokban egy orvos: „Amíg én meztelenül feküdtem az asztalon, ő egy másik szobában ejakulált”

Donald Cline évtizedeken át a saját spermáját használta a mesterséges megtermékenyítésekhez, tettére azonban csak 2014-ben derült fény, miután több biológiai gyereke pert indított ellene.

Link másolása

Jövő héten jelenik meg a Netflixen az Our Father című dokumentumfilm, amelyben olyan felnőttek mesélnek, akiknek a biológiai apja ugyanaz az amerikai meddőségi specialista. Dr. Donald Cline a saját spermát használta fel a termékenységi klinikájára érkező nők mesterséges megtermékenyítéséhez, így összesen 94 gyereket nemzett mesterséges úton. Persze mindez az anyák tudta és beleegyezése nélkül történt.

A doktor 1979-ben nyitotta meg a klinikáját, állítása szerint rengeteg nőnek segített megvalósítani az álmát. Évtizedeken át ő volt az egyik legismertebb orvos ezen a területen, rengeteg nő járt hozzá. Akkoriban egy kétgyerekes, mélyen vallásos férfiként ismerték, aki gyakran idézte Jeremiás próféta könyvéből ezt mondatot: "Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek".

Donald Cline évtizedeken át a saját spermáját használta a mesterséges megtermékenyítésekhez, 2009-ben vonult vissza. Tettére csak 2014-ben derült fény, miután több általa nemzett nő pert indított ellene.

Az ügy éveken át húzódott, mivel az orvos sokáig nem volt hajlandó elismerni a vádat, azt állította, hogy ismeretlen férfiak voltak a spermadonorok, az őt perelők pedig csak be akarják feketíteni. A nyomozás során viszont DNS-tesztekkel bizonyították, hogy a klinikáján született több embernek is ő a biológiai apja. Végül 2017 decemberében ismerte el, hogy néhány alkalommal valóban a saját spermáját használta, a bíróságon azonban soha nem mondta el, hogy miért tette ezt. Az eljárás dokumentumaiban viszont azt írják, Cline néhány általa nemzett felnőttnek azt mondta, 50-szer használta a saját mintáját a megtermékenyítésekhez, és azért, mert segíteni akart a páciensein, de nem volt elegendő sperma a klinikáján. A meddőségi specialista végül 365 nap felfüggesztett börtönt kapott, de nem a munkája során elkövetett tettéért, hanem azért, mert akadályozta az igazságszolgáltatást. Azért, amit titokban művelt a pácienseivel ugyanis nem tudják elítélni, mert Indiana államban, ahol dolgozott, nincs olyan törvény, amely szerint ez bűncselekmény lenne.

"Én úgy gondolom, hogy ez egy kísérlet, egy beteg játék volt számára. Minden egyes nap a miértjén gondolkozom"

- mondja Jacoba Ballard, az orvos egyik biológiai gyereke.

A 41 éves nő mindig is furcsállta, hogy ő az egyetlen szőke hajú, kék szemű a családjában, ahol mindenkinek sötét a haja. Amellett, hogy felmerült benne a gondolat, hogy örökbe fogadták, mindig is vágyott egy testvére. 10 éves volt, amikor az édesanyja elmondta neki, hogy egy spermadonor segítségével született. Attól a naptól kezdve Jacoba abban reménykedett, hogy egyszer megtalálja a testvéreit. 18 éves korában el is ment Cline klinikájára, de az orvos azt mondta, nem adhat ki információt az esetleges féltestvéreiről. Akkoriban még nem voltak kereskedelemben kapható DNS-tesztek, így egészen 33 éves koráig kellett várnia arra, hogy kiderüljön az igazság. Amikor megcsinálta a tesztet, kiderült, hogy hét testvére is van. Fel is kereste őket, velük közösen kezdett el nyomozni. Még viccelődtek is azon, hogy Cline lehet az apjuk, de amikor ez bebizonyosodott, nagyon ledöbbentek.

"Sokkot kaptam. Rengeteg érzelem és kérdés volt bennem. Miért tette ezt? Mióta? Hány testvérem lehet még?"

- idézte fel Jacoba.

Az egyik féltestvére egy Julie Harmon nevű nő, akinek az édesanyja a férjével együtt ment el a termékenységi klinikára, de az apajelölt mintája helyett az orvos a sajátját használta fel a megtermékenyítéshez. Azután derült ez ki számukra, hogy Julie meglátta a tévében Jacoba Ballardot, aki Cline-ről nyilatkozott, férje pedig felfedezte, hogy a felesége és a tévében szereplő nő mennyire hasonlít egymásra. Julie elvégzett egy DNS-tesztet, ami igazolta, hogy ahhoz a férfihoz, akit az apjának hitt egész életében, semmi köze nincs biológiailag.

"Mindketten sírtunk a telefonban. Ki kellett találnom, hogy mondom ezt el a férjemnek, mert tudtam, hogy ez teljesen tönkre fogja tenni. Sírni kezdett, aztán azt mondta: 'mindent elvett tőlem'. És ez igaz is. Soha nem felejtem el ezeket a szavakat"

- mondta Julie édesanyja, Dianna Kiesler.

Hozzá hasonlóan Liz White is a meddőségi specialista áldozata lett. A nő két évig sikertelenül próbálkozott a mesterséges megtermékenyítéssel, ezért nagyon boldog volt, amikor Cline klinikáján végre összejött a baba, akit ajándéknak tartott. Amióta kiderült, hogy fia a 17. gyerek, akit Cline nemzett, már rosszul van, ha belegondol, mi történt vele a klinikán. Elmondása szerint az orvos mindig egyedül volt a szobában hétköznapokon, hétvégén és esténként is, amit mindig is furcsállt.

"Most már tudom, hogy amíg én levetkőztem, felfeküdtem az asztalra és beletettem a lábamat a kengyelbe, addig ő egy másik szobában ejakulált. Számomra ez a legszomorúbb és legundorítóbb az egészben"

- mondta White.

Egy másik érintett, Shereen Faber vegyes érzelmekkel gondol arra, hogy ikerlányai is ugyanígy fogantak meg. Elfogja az undor, ha arra gondol, hogy az orvos a saját spermájával termékenyítette meg őt, másrészről viszont hálás neki a gyerekeiért. "Van két bűbájos ikerlányom, nem lehet dühös azért, mert megkaptam, amire mindig is vágytam" - fogalmazott.

Egyik lánya, Alison azonban duplán is érintett az ügyben, hiszen ő is Cline-hoz járt mesterséges megtermékenyítésre.

"Brutális volt megtudni, hogy a férfi, akire egészen kicsi korom óta felnéztem, nem a biológiai apám. De a történet másik része is durva, hiszen Cline volt az én meddőségi specialistám is. Két éven át ő végezte el az összes nőgyógyászati vizsgálatot, beleértve a belső- és az emlővizsgálatokat is. Nem hiszem, hogy bármelyik nő szeretné, hogy egy közeli rokona így nyúljon hozzájuk."

A Cline ügyében folytatott nyomozás során kiderült, hogy összesen 94 gyereknek ő a biológiai apja. Bár az egymásra talált féltestvéreknek nem sikerült elérni, hogy az orvost megbüntessék tette miatt, az eljárás lezárása után egy évvel elfogadtak egy törvényt Indianában, amely szerint már illegális az ilyen módon történő mesterséges megtermékenyítés.

Cline óta egyébként 44 orvosról derült ki az Egyesült Államokban, hogy a saját spermájukat használták mestereséges megtermékenyítésre, de Cline volt a "legtermékenyebb" azzal, hogy 94 gyerek születésében volt szerepe.

Az érintettek a Netflix dokumentumfilmjében bővebben is mesélnek történetükről.

Forrás: Sun

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Egyetlen foga maradt egy férfinak, aki négy éve nem kap időpontot a fogorvoshoz Liverpoolban
George Glinos ezért egy idő után saját maga vette kezelésbe a fogait. Már tizenegyet ki is húzott.

Link másolása

Már tizenegy fogát húzta ki egy liverpooli férfi, aki évek óta nem kap időpontot az államilag finanszírozott fogorvoshoz, írja a Liverpool Echo. George Glinos körülbelül négy éve vette saját kezébe a fogászati kezelését, amióta hiába próbál bejutni a szakrendelésre.

Amikor eljön az idő, a férfi teletömi magát fájdalomcsillapítókkal, majd kihúzza egy fogóval. Előtte heteket vesz igénybe, hogy a beteg fogat kellően meglazítsa.

A 67 éves férfi egy fiolában gyűjti az eltávolított fogakat. Glinos minden hónap első napján felhív néhány fogászatot, de sehol nem akarnak új beteget fogadni. A férfi szerint a fogainak helyzete kihatással van az egész életére. Mostanra csak egyetlen foga maradt, de ha azt is elveszíti, akkorá már rágni is képtelen lesz, és maradnak a bébiételek.

George Glinos már most sincs könnyű helyzetben: a nem kellően alaposan megrágott ételek miatt gyakran fáj a hasa, lelassult az emésztése. A helyzet már csak azért is kilátástalan, mert az idős férfi nem engedheti meg magának, hogy magánegészségügyben dolgozó fogorvost keressen fel.

A brit egészségügy (NHS) senkinek sem javasolja az önkezelést. Ugyanakkor elismerik, hogy a koronavírus-járvány óta különösen az ország északnyugati részén gondok merültek fel az államilag finanszírozott fogászati kezelésekben. A környék fogorvosai elsősorban a sürgős eseteket tudják csak kezelni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
Többször szellentett élő adásban a BBC reggeli műsorának egyik vendége, a műsorvezetők röhögőgörcsöt kaptak
Talán még soha nem beszélgettek tévéműsorban olyan vidáman a rákról, mint csütörtök reggel a BBC-n.

Link másolása

Még a házigazdák is belepirultak, amikor a BBC reggeli műsorának egyik vendége többször is szellentett a csütörtöki élő adásban, írja a Daily Star. Naga Munchetty és Charlie Stayt

alig bírták visszafojtani a nevetést, amikor a stúdióban szüleivel vendégeskedő csodababa pukizni kezdett.

Heidi akkor jött világra, amikor anyukája és apukája is daganatos betegséggel küzdött. Röviddel a kislány fogantatása előtt az apukánál Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak, és azt mondták neki, hogy a kemoterápia befolyásolhatja a termékenységét. Nem sokkal később a felesége a terhesség 21. hetében tudta meg, hogy non-Hodgkin limfómája van. Szerencsére Jamesnél és Bethanynál is visszahúzódott a daganat, a kislány pedig teljesen egészségesen született.

Rögtön a beszélgetés kezdetén a kisbaba szellentett egyet, amin azonnal derültek a műsorvezetők, és egyúttal köszöntötték is a nézőket.

A kislány ezután sem hagyta abba az eregetést, és többször lehetett még hallani az összetéveszthetetlen hangokat a beszélgetés közben.

A két műsorvezető megjegyezte, hogy még soha nem beszélgettek röhögőgörcs közepette egy olyan komoly témáról, mint a rákbetegség. A szellentésáradatot a nézők is kiszúrták. A Twitteren valaki egyenesen szívmelengetőnek nevezte azt a néhány percet, amikor a szomorú téma közben a kisbaba tudtán kívül ellopta a show-t.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
„Mocskos vén fráter” – Használt női bugyival viccelték meg a nagypapát, de a nagymama találta meg
Valójában csak az unokája tréfálta meg az idős bácsit. Arra nem számított, hogy a nagymama veszi át a kínos küldeményt.

Link másolása

Videóra vették, ahogy a családja előtt szégyenül meg egy 70 éves brit nagypapa, írja a LADbible. A bácsi nevére ugyanis használt női bugyit kézbesített a posta. Hiába tagadta, hogy köze lenne a rendeléshez, a felesége nem hitt neki.

„Mocskos vén fráter” – mondja a videóban a felpaprikázott asszony Grahamnak, aki váltig állítja, hogy nem az övé a küldemény. Nála négy évvel idősebb felesége azonban nem tágít és azonnal magyarázatot követel a pikáns csomagra, amit egyértelműen a férje nevére címeztek.

A bácsi tanácstalanul forgatja a borítékot, és láthatóan nem ért semmit. Végül kiderül, hogy az egész jelenetet videózó unokájuk tréfálta meg Grahamet, amikor az ő nevére rendelte a soha nem létező szexi ruhadarabot. Az átverés hirdetésébe az interneten botlott bele, és úgy döntött, hogy megtréfálja nagypapáját.

Alex csak azt nem vette számításba, hogy a nagypapát megelőzve a nagymama kezébe jut először a csomag. Ekkor döntött úgy, hogy videóra veszi a kialakulóban lévő családi botrányt.

A valójában használt fehérneműt nem tartalmazó borítékon további kényes feliratok is olvashatók. Kiderül ugyanis, hogy a megrendelő kérésének megfelelően 48 órán át folyamatosan viselt bugyit rejt a csomagolás, és mivel ez már a heti második rendelés volt, a következőt ingyen kapja.

Graham és Carol már több mint ötven éve házasok. A férfi elmondása szerint ennyi idő alatt ki kellett volna derülnie, ha ehhez haosnló prverziói lennének. Az asszony szerint a tréfa végeredményben jól sült el. Bár először alaposan bepöccent, végül elolvasta a borítékban található levelet és ő is csak nevetett a tréfán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Testalkata miatt nem engedte felszállni a repülőgépre egyik brazil utasát a Qatar Airways
A légitársaság alkalmazottja szerint a plus size modellnek csak az első osztályon lett volna szabad utazni háromszor annyiért.

Link másolása

A pszichoterápia költségeinek megtérítésére kötelezte egy brazil bíróság a Qatar Airways-t, miután egy plus size modellt nem engedték felszállni egyik járatukra, írja a New York Post. Juliana Nehme még november 22-én szeretett volna a légitársaság Bejrútból Dohába tartó járatára felszállni, ám az egyik alkalmazott azt mondta neki, hogy a testalkata miatt csak a jóval drágább első osztályon utazhat.

A 38 éves modell az esetről videót is készített, amit 167 ezer követőjének posztolt az Instagramon. A videóból kiderül, hogy az odaúton nem volt semmi gond: az Air France-nál senki nem akadékoskodott a testalkatán. A visszaút azonban nem ment ennyire simán a katari légitársasággal. A modell azon is kiakadt, hogy a Qatar Airways nem térítette vissza a 1000 dolláros (378 ezer forint) repülőjegy árát, cserébe még a háromszor ennyibe kerülő business class jegy vásárlására is kötelezni akarták, hogy elférjen a nagyobb ülésekben.

Az influenszer végül nem szállt fel a gépre, hanem Libanonban maradt az anyukájával, így még a Sao Paoló-i csatlakozást is elbukták. Csak a nővére és az unokaöccse repült haza Brazíliába az eredetileg tervezettnek megfelelően.

Juliana Nehme a videóban azt mondja: szégyen, hogy egy ekkora cég hátrányosan megkülönbözteti az utasait. Juliana és anyukája végül ráfizetés nélkül egy másik géppel tértek haza, miután beszéltek a brazil nagykövettel. Az influenszer portugál nyelvű videóját itt lehet megnézni:

Az ügy végül bíróságig jutott. A bíró döntése értelmében a légitársaság köteles megtéríteni a modell pszichológiai kezelését, amire a történtek miatt van szüksége. Az ítélet szerint heti 78 dollárt (29 500 forint) fizet a Qatar Airways legalább egy évig, összesen 3718 dollár (1,4 millió forint) értékben, amit a felperes számlájára kell utalniuk.

Az influenszer ügyvédje a december 20-i döntést mérföldkőnek nevezte az előítéletek elleni küzdelemben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk