/felfedezo/54-eve-kering-a-naprendszerben-most-a-fold-miniholdja-lesz-egy-urszemet/
hirdetés

FELFEDEZŐ

54 éve kering a Naprendszerben, most a Föld miniholdja lesz egy űrszemét

A 2020 SO jelzésű objektum az 1966-ban indított Surveyor-2 űrszonda felső Centaur rakétafokozata lehet és épp a bolygónk felé tart.
hirdetés

Átmenetileg egy ember alkotta minihold csatlakozik a Földhöz - írja a Weather.com.

Egy korábbi - sikertelen - holdmisszió rakétájának egyik darabja közeledik bolygónkhoz.

A szakemberek szeptemberben észlelték és azt feltételezték, hogy egy aszteroida. De most úgy vélik, hogy űrszemétről van szó, amely átmenetileg a Föld gravitációs csapdájába kerül. Novemberre várják érkezését - közölte Paul Chodas, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bolygókutató intézetének, a Jet Propulsion Laboratory-nak a munkatársa.

A tudósok szerint a 2020 SO jelzésű, 8 méteres objektum valójában az 1966-ban indított Surveyor-2 űrszonda felső Centaur rakétafokozata lehet.

Felbocsátásakor a leszállóegység a Holdba csapódott, de a rakéta tovább száguldott és űrszemétként a Nap körüli pályára állt. Az objektum méretei hasonlóak a Centauréhoz, kb. 10 méter hosszúnak és 3 méter átmérőjűnek vélik.

A NASA szakembere akkor kezdett gyanakodni, mikor kiderült, hogy a 2020 SO szinte szabályos kör alakú pályán kering, ami nem jellemző egy aszteroidára, és lassúbb is, mint egy kisbolygó.

Úgy vélik, hogy a Földhöz közeledve annak gravitációs csapdájába eshet

novemberben és több hónapig kering majd a Föld körül, végül tavasszal visszaáll a saját Nap körüli pályájára.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk