FELFEDEZŐ

5+1 tanács, hogy biztonságban érezd magad online vásárláskor

Nem kell tartanod tőle, elég, ha óvatos vagy, és betartasz néhány egyszerű szabályt. Ebben segítünk most!

Link másolása

Az év utolsó szakaszába értünk, és ezzel együtt eljött az őszi kuponnapok, leárazások ideje, melyet nemsokára a Black Friday akciók, majd az ünnepi ajánlatok követnek. Az online vásárlás a jelenlegi helyzetben biztonságosabb opciónak tűnik, mint a boltokat járni, sokan mégis tartanak tőle.

Mi van, ha megvegszek valamit, amit aztán sosem kapok meg? Nem fogják lenyúlni a pénzemet? Biztonságos dolog megadni a bankkártyaadataimat a neten? - néhány a felmerülő kételyek közül. Nem kell, hogy ezek közül bármelyik is bekövetkezzen. Adunk néhány tippet, hogyan célszerű eljárnod, ha online vásárolsz, hogy mindenképpen biztonságban érezd magad!

1. Ellenőrizd a webshopot az interneten!

Az első és legfontosabb az, hogy csak megbízható kereskedőtől vásárolj - főleg akkor, ha nagyobb értékű dolgot veszel. A legjobb az, ha már kipróbált webáruházat választasz, ha pedig ez nem járható út, akkor jó ötlet utánanézni a Google segítségével, hogy másoknak milyen tapasztalatai voltak az adott hellyel. Egy-két negatív véleménnyel még nem feltétlenül kell foglalkozni, de ha sokan elégedetlenek, akkor jobb inkább másik boltot keresni.

2. A böngészőben figyelj a "https" tanúsítványra és a lakatra!

A csalók kedvelt módszere az, hogy e-mailben mindenféle akciót hirdetnek áruházak, kereskedők nevében - a trükk ebben, hogy amikor a vásárló a levélben lévő linkre kattint, akkor nem egy valóban működő webáruházba jut, hanem egy olyan oldalra, amit a csalók készítettek. Sajnos egyre kifinomultabbak az álweboldalak, így a helyesírási hibákról vagy a termékek alacsony számáról sem könnyű őket felismerni.

Érdemes vásárlás előtt ellenőrizned, hogy a kapcsolat titkosított-e (van-e lakat a böngésző címsorában illetve a https:// szerepel-e a webcím elején). A legtutibb ellenszer viszont az, ha soha nem kattintasz a levelekben kapott linkekre: helyette írd be te a címsorba a webáruház címét, és keresd meg a terméket. Ne aggódj, nem fogsz lemaradni semmiről: ha egy webáruház akciót hirdet, akkor a kedvezőbb árakat így is látni fogod az oldalukon akkor is, ha nem a levélben érkező hivatkozást használod.

3. Ne adj meg több adatot a kelleténél!

Biztos lehetsz benne, hogy semelyik cégnél nem szükséges a TAJ számod vagy a születési időd megadása ahhoz, hogy online vásárolj. Figyelj arra, hogy milyen adatokat osztasz meg ilyenkor! Ha egy oldal gyanúsnak tűnik, inkább vedd meg az adott terméket egy másik oldalon.

4. Használj vírusirtót!

Ne csak a webáruház biztonságára figyelj, hanem arra is, hogy a számítógép, amiről a vásárlást végzed, megfelelően karban legyen tartva. A vírusirtó használata és a rendszerfrissítések telepítése alap - enélkül nemhogy vásárolni nem lenne szabad online, hanem úgy általában felmenni az internetre sem.

Fontos, hogy csak megbízható környezetben vásárolj - vagyis nyilvános, ismeretlenek által is hozzáférhető WiFi hálózaton vagy olyan gépen, amit mások is használhatnak, ne vásárolj online, ne adj meg személyes adatokat és ne lépj be a banki felületre sem. A legjobb az, ha a vásárláshoz a webáruház saját telefonos alkalmazását használod - feltéve, hogy van neki. Ha van, az még egy ok arra, hogy bízz benne.

5. Járj utána az adott termék árának!

A netes vásárlás egyik nagy előnye, hogy nemcsak a sarki bolt, hanem egy egész ország üzleteinek árait láthatod. Az árak összehasonlításához használj olyan oldalakat, amelyek direkt ezt a funkciót kínálják - így tájékozódhatsz arról, hogy mennyi az általad kiszemelt termék átlagára. Légy óvatos: az árösszehasonlító oldalon (pl. Árukereső, Árgép) lévő boltok jellemzően megbízhatók, ezért ha máshol még nagyobb kedvezménnyel találod meg ugyanazt a terméket, akkor gyanakodhatsz arra, hogy valami trükk folyik a háttérben.

+1 TIPP: Állítsd be az internetes biztonsági kód szolgáltatását!

Az OTP Banknál novembertől új szintre lépett az internetes bankkártyás vásárlás, mivel a bankkártya-birtokosoknak több lépésben kell igazolniuk, hogy valóban ők az internetes vásárláshoz használni kívánt kártya birtokosai.

Ha neked már be van állítva az OTP Bank Internetes biztonsági kód szolgáltatása, idén is találkozhatsz többlépcsős azonosítással internetes bankkártyás fizetéskor. Ha még nem használod a szolgáltatást, érdemes lépned, mivel a változás 2021. január 1-jétől minden bankkártya-birtokost érinteni fog, ugyanis ekkortól az Európai Unión belüli internetes kereskedőknek és szolgáltatóknak kötelező lesz erős ügyfél-hitelesítést alkalmazniuk a bankkártyás vásárlásoknál.

Az OTP Banknál kétféle lehetőséged van az internetes bankkártyás vásárlások többlépcsős jóváhagyására. A legkényelmesebb megoldás, ha az OTP SmartBank mobiltelefonos alkalmazást használod. Fontos, hogy ezt frissítened kell a legújabb verzióra és engedélyezned kell a telefonodon a felugró értesítéseket is.

A mobiltelefonos alkalmazáson kívül az SMS-ben kapott Internetes biztonsági kódot is használhatod, amihez novembertől már a háromjegyű TeleKódot is meg kell adnod a fizetési felületen.

Telekódja minden kártyabirtokosnak van, ez alapértelmezetten a kártyához tartozó bankszámlaszám utolsó három számjegye. Fontos, hogy az alapértelmezett háromjegyű Telekódot meg kell változtatnod ahhoz, hogy internetes vásárlások jóváhagyásához használható legyen. Az alapértelmezett TeleKódot módosíthatod az OTP SmartBank alkalmazásban, OTPdirekt internetes szolgáltatással, OTPdirekt automata telefonos szolgáltatással, vagy az OTP Bank fiókjaiban.

További részleteket az otpmindennap.hu/kartyabiztonsag oldalon olvashatsz a teendőidről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hat éve nem használ sampont és balzsamot egy férfi, azóta nem hullik a haja
Az első három hét volt csak durva, utána beindult a haj öntisztulása. Lehet, hogy ennyire egyszerű a kopaszodás ellenszere?

Link másolása

Már több mint tízmillióan látták Nick Coetzee videóját, amiben a férfi a hajhullás megállításáról mesél a TikTokon. Coetzee még tinédzser volt amikor észrevette, hogy a homloka egyre feljebb kúszik, a pólói pedig tele voltak kihullott hajszálakkal.

A helyzet odáig fajult, hogy az iskolába két inggel indult el, mert tudta, hogy az első óra végére tiszta haj lesz mindene,

írja a videót kiszúró LADbible.

Coetzee haja végül már csomókban hullott, amikor arra gondolt, hogy nem használ egy ideig vegyszereket tartalmazó sampont és hajbalzsamot. Ennek már hat éve, mivel rövid időn belül abbamaradt a férfi hajhullása. Nick haja azóta sokkal egészségesebb, és mint kiderült, nincs egyedül azzal, hogy hajmosás nélkül éli az életét. A természetes módszerben, vagyis az egyszerű tiszta vizes öblítésben hívőknek saját mozgalma van, amit többek között a #nopoomovement hashtag alatt lehet elérni.

Coetzee elmondja: eleinte attól tartott, hogy nagyon zsíros lesz a haja. Ez így is volt az első 2-3 hétben, utána azonban beindult az öntisztulás, és a haja visszanyerte természetességét. Azóta nincs gondja a hajhullással sem, és sokkal jobban érzi magát.

A kopaszodástól megszabadult férfi angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋? #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

A hajmosás nélkül élők Nickhez hasonlóan úgy vélik, hogy a vegyszerekkel telepakolt samponok és kondicionálók valójában átverések. Ráadásul a műanyagtubusok rendkívül környezetszennyezők. Ezen felül akad olyan is, aki pusztán takarékossági megfontolásból próbálja ki a sampon nélküli életet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már be lehet költözni a világ legkeskenyebb felhőkarcolójába, ahol milliárdokba kerülnek a legolcsóbb lakások is
A 84 emeletes Steinway Towerből pazar kilátás nyílik Manhattenre és a Central Parkra.

Link másolása

Elkészült a világ legkeskenyebb felhőkarcolója, amit New York Manhattan városrészében építettek fel.

A Steinway Tower vagy 111 West 57th Street néven ismert épület 435 méteres magasságával a nyugati félteke egyik legmagasabbja, csak két New York-i felhőkarcoló, a World Trade Center és a Central Park Tower nagyobb nála. Magasság-szélesség arányával (24:1) viszont kiemelkedik minden hasonló toronyépület közül.

Az építkezést 2013-ban kezdték el, végül 2021-re készült el a felhőkarcoló. 84 emeletesre építették, benne és a szomszédos Steinway Hall épületben összesen 60 lakást alakítottak ki. A torony tetején egy háromszintes penthouse lakás található, amely a Central Parkra néz. Az épület homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágítában és különböző szemszögből nézve más színűnek és textúrájúnak tűnik.

Az építészek fő célja az volt, hogy egy teljesen más, merész épülettel gazdagítsák New York látképét, ugyanakkor az a helyszín történelmi gyökerei előtt is tisztelegjen. A torony ugyanis a Steinway Hall kiegészítése lett, amely egy 1925-ben épült történelmi épület, a Steinway & Sons német-amerikai zongoragyártó cég alapítójának egykori otthonaként ismert, most pedig koncertteremként működik.

A felhőkarcolóban igazi luxuslakások várják leendő lakóikat, természetesen pazar kilátással - és jó sok pénzért.

Egy stúdiólakás ára 7,75 millió dollárról (~2,6 milliárd forint) indul, a penthouse lakások ára pedig 66 millió dollárig (~23 milliárd) terjed.

A Steinway Tower

Forrás: CNN


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán visszaadta a kampányszéket, amit Margit nénitől kapott kölcsön kampányeseményekre
„Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük” - írta a kormányfő, aki egy virágcsokorral is megköszönte a hölgynek a kölcsönszéket.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor a parlamenti választás előtti napokban több városban is járt, a kampányeseményeken pedig egy kisszékre állva szólt a közönségéhez.

A választás utáni napon a kormányfő a Facebook-oldalán osztott meg egy képet arról a bizonyos székről, amit - mint kiderült -

egy idős hölgy adta kölcsön neki a fórumokra.

A miniszterelnök alá is írta a fából készült széket a "köszönöm" mellé.

Orbán a korábbi posztjában azt is írta, hogy a szék "jól bírta a strapát". Most viszont eljött az idő, hogy visszaadja a bútordarabot a jogos tulajdonosának, vagyis Margit néninek.

A kormányfő egy "Köszönöm, Margit néni!" feliratú képet tett közzé a Facebook-oldalán szombaton, amin a hölgyet láthatjuk a székkel és egy virágcsokorral a kezében.

"Kölcsönszék visszajár! Szerencsét hozott, 4 év múlva megint elkérjük"

- írta hozzá a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Orbán Viktor a levágott disznónak is megköszönte, hogy nyert a Fidesz
A miniszterelnök a választások előtt az ország több pontjára is elment, sorban mond köszönetet mindenkinek.

Link másolása

Orbán Viktor a 2022-es választások előtt a legtöbbet vidéken kampányolt. Most, száz százalékos a feldolgozottságnál is stabil a Fidesz kétharmada, a miniszterelnök pedig a Facebookon említette meg azokat a településeket, ahol nem sokkal a választások előtt járt. Így kerülhetett ki a Facebookjára az a poszt is, amiben egy levágott disznónak is köszönetet mondott.

"Köszi, Röfi! Hajrá, Öttömös!"

- áll Orbán alábbi posztjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: