/felfedezo/5-ismert-szimbolum-eredete/
hirdetés

FELFEDEZŐ

5 ismert szimbólum, és amit valójában jelentenek

Tudtad például, hogy a szívnek sokkal több köze van a szexhez, mint a szerelemhez?
Listverse - szmo.hu
2018. február 21.


Link másolása

hirdetés

Számtalan olyan kép van a világon, melynek eredetét vizsgálva rá kell jönnünk, hogy az utókor meglehetősen átértelmezte az eredeti jelentést, sőt, sokszor épp az ellenkezője társult hozzá, mint az eredeti szándék.

Uncle Sam800px-Uncle_Sam_(pointing_finger)

Amikor az amerikai patriotizmusról van szó, a legevidensebb szimbólum, ami eszünkbe juthat, a Szabadság szobor, holott a jó öreg Uncle Samet is minden bizonnyal sokszor láthattuk már, mint az amerikai büszkeség vidám megtestesítőjét. A híres Sam bácsit az 1830-as években rajzolták meg képregényként, s egy valós személyről, bizonyos Sam Wilsonról mintázták, aki ételt szállított a csapatoknak az 1812-es háborúban. Hiába a pozitív töltet, a figurát eredetileg a kormányzat piszkálására találták ki, s minden olyasmit megtestesített, amit rajzolói ellenszenvesnek találtak az amerikai létben, például a háborúskodást vagy a korrupciót.

A skinhead külsőskinhead-364824_960_720

Leborotvált fej, military bakancs és horogkereszt-tetkó: íme, egy vérbeli szkinhed. Ezek a fasiszta gondolkodású emberek a huszadik században Hitler és a Ku Klux Klán nyomaiban haladtak, életmódjuk azonban sokkal békésebb eredőkben gyökeredzik. A múlt század hatvanas éveiben, Angliában a minimalista stílusú Mod csoport és a jamaikai zenei kultúra nyomdokain haladva a mai bőrfejűek elődei leborotválták a hajukat és imádattal hallgatták a feketék zenéjét. Bizony, szerették Bob Marley-t. Sajnos azonban kultúrájuk sötétebb irányba mozdult el, kitagadták maguk közül a más rasszhoz tartozókat, és érdeklődésüket felkeltette a nácik víziója.

hirdetés

A szívheart-1192662_960_720

Az ártatlan szeretet és szerelem univerzális szimbóluma. Legalábbis ma. Érdekes, hogy formájában azonban semmi köze nincs a mellkasunk közepén található szervhez. A megoldást az ókori Rómában kell keresnünk: a rómaiak nemcsak építészetükben, a tudományokban vagy a katonaság megszervezésében jeleskedtek, hanem a fogamzásgátló módszereik is igencsak modernek voltak. A szilfium nevű gyógynövény használatával annyit hentereghettek, amennyit csak akartak, nem kívánt terhesség nélkül. Az extravagáns orgiákról híres társadalomban olyan népszerű volt a szilfium, hogy végül római állampolgároknak köszönhetjük kihalását, ugyanis teljesen megették… A növény szív alakú gubóinak köszönhetjük ezt a kedves formát.

Che Guevaracuba-1379112_960_720

Az amerikaiak számára a kubai forradalomban kulcsszerepet játszó forradalmár arca igazi szimbólum: baseball-sapkákat, plakátokat, pólókat díszít a feje, pedig sokan nem is ismerik a nevét, és azt sem tudják, ki volt ő. Az argentin gerillavezér arca ma már a szabad gondolkodás és az elnyomás alóli kitörés szimbóluma. Ugyanakkor Guevara nem volt a legjobb fej kubai szereplése után, sőt, igazi rasszista, szexista elnyomóvá vált. Miután Kongóban is próbálkozott a forradalom exportálásával, itt azonban nem járt sikerrel, frusztrációját, haragját emberein töltötte ki. Olyan erőszakos volt, hogy csak a néma beleegyezést volt hajlandó elfogadni. Vagyis a nagy szabadságharcos azt várta el a vele harcolóktól, hogy fogják be és tegyék, amit mond.

A fordított keresztcross

Az évek során death metál bandák, horrorfilmek és a gótikus kultúra mind azt tanították nekünk, hogy nincs a fordított keresztnél alkalmasabb szimbólum a sötét erők és a gonosz feltárulkozására. Ez az embléma – a száznyolcvan fokban megfordított feszület – a hagyományos vallással való szembemenés eszköze. Pedig vallásos gyökerei vannak… A keresztény tanítások szerint ugyanis Szent Péter volt az, aki keresztre feszítésekor megfordított keresztet kért magának. Úgy érezte, nem volt méltó hozzá, hogy ugyanúgy haljon meg, mint Jézus. Még a pápa trónjának hátulján is található egy fordított feszület.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk