FELFEDEZŐ

18 tény a mobilozás hőskorából, amit már biztosan elfelejtettél

Ki indította az első magyar mobilhívást, mennyi volt az első előfizetés és a táskatelefon? Mobil nosztalgia töményen!
Forrás: Tó-retró blog - szmo.hu
2021. október 26.


Link másolása

A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Egy kis gyorstalpaló a magyar mobilfónia első tíz évéből árakkal, ikonikus telefonokkal és egyéb, teljesen fölösleges tudnivalókkal!

1.

Az első magyar mobilhálózatot a Westel Rádiótelefon Kft. (még az indulás évében Westel Kft-re váltott) indította el. A vállalkozás a Magyar Távközlési Vállalat 51 és az amerikai US West 49 százalékos tulajdonrészével alakult. A technológiát már 1984-ben elhozták Magyarországra, de akkor még tiltólistán volt, így nem indulhatott el a szolgáltatás. A jég végül azért tört meg, mert 1990-ben még 500 ezer ember várt vezetékes telefonra és volt közöttük, aki egy évtizede jelezte az igényét.

2.

Az első hálózat még a ma 1G-nek nevezett, 450 Mhz frekvenciát használta, analóg rendszerrel.

3.

Az

első magyar mobiltelefonhívást Bod Péter Ákos

kereskedelmi és iparügyi miniszter folytatta amerikai kollégájával. A mérföldkőnek számító beszélgetés a Westel Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján zajlott le, 1990. október 15-én kevéssel 3 óra előtt. Az első szavak pedig a „Jó reggelt” voltak, az időeltolódás következtében.

4.

A rendszer első évében 3, egy évvel később 6 ezer ügyfelet tudott kiszolgálni, kizárólag Budapesten, de a valós előfizetőszám csak 4500 volt 1991-ben.

5.

A szolgáltatás ára egy autóéval vetekedett, hiszen

a rendszerbe való belépés 75 ezer, egy-egy készülék pedig 73 960 - 135 960 forintba került, míg a havi előfizetési díj 6300 forint volt.

A Merkur árlistáján abban az évben a legolcsóbb újautó a Trabant 601 Lim volt 102 ezer forintos árral, egy 3 ajtós Samaráért pedig 285 ezer forintot kértek. Az átlagbér hivatalosan 13 ezer forint körül alakult.

6.

Az első időben a „táskatelefonok” voltak a mobiltelefónia eszközei. A Westel első kínálatában a Motorola Associate 2000, az Ericsson Hotline Combi és a Benefon Class szerepelt.

7.

Az első újságcikk, mely a vezetés közbeni mobiltelefonálás veszélyeiről szólt, 1991 márciusában jelent meg a Népszavában.

8.

A díjcsomagok máig tartó káosza 1991. július 1-én kezdődött, amikor a Westel bevezette második árazási módját, a kevesebbet telefonálóknak. Az új szolgáltatás alapdíja 3.100 forint volt, amely havi 60 perc beszélgetési időt tartalmazott, túllépés esetén a felár pedig a napszaktól függött. Ráadásul ebben az évben a hálózat több vidéki nagyvárosba és a Balatonra is megérkezett.

9.

Az első nem „táska” telefon 1992-ben érkezett meg a Benefon Max képében.

A Benefon Max. Itt a kisebb méretért a gyengébb adóteljesítménnyel kellett fizetni, amitől a telefon csak városban volt használható az addigra 12 ezerre bővült ügyféltábor számára.

10.

A 900 Mhz GSM szabványt Európában 1992-ben vezették be. Nálunk 1993 májusában írtak ki tendert a frekvenciára. Erre azért volt szükség, mert a Westelt monopóliummal vádolták a 450-es frekvencia verseny nélküli elnyeréséért.

11.

A tender eredménye 1993. augusztus 26-án született meg, ahol a Westel mellett a skandináv, holland telefontársaságokat és a Mol Rt.-t tömörítő Pannon GSM örülhetett. A szintén résztvevő DBFA konzorcium az eredményhirdetésen botrányt okozott, amikor csalással vádolta meg a bírákat.

12.

A két új szolgáltató 1994 március végén indult el, néhány napos különbséggel.
13.

Induláskor a Westel 900 három díjcsomagot kínált: az Eurofon I-ben 1700 forintos előfizetési díj mellett munkanapokon 7-20-ig 36 forintot, csúcsidőn kívül 28 forintot kellett fizetni percenként. A legmagasabb belépő az Eurofon III csomag esetében volt, ez 4900 forintot jelentett.

14.

A Pannon GSM előfizetési díja egységesen 2500 forint volt, ám az általuk kínált optimum tarifarendszerben, 7801 Ft és 11 180 forint közötti összegre 35 százalék, 11 180 felett 38 százalék kedvezményt adtak. Tehát ha valaki többet beszélt, egy hívásért kevesebbet fizetett.

15.

Kezdetben mindkét cég Motorola, Ericsson és Nokia készülékeket kínált az ügyfeleknek, 74 900 és 105 ezer forint közötti árakon. A Westelnél ezen kívül Siemens S1 is kapható volt 76 400 forintért (ez már magyar nyelvű szoftverrel érkezett). A Pannon legolcsóbbja a Nokia 1011 volt a fentebb említett 74 900 forintért.

A Siemens S1

16.

Még az indulás évében, vagyis 1994 szeptemberében megjelentek az olyan ikonikus mobilok, mint az Ericsson 198 és 337 vagy a Nokia 2110 „vasalódeszka” (Ezt a címet az utód 1610 is örökölte).

A két ikon...

17.

Az első SMS-t 1995. március 20-án a Pannon rendszerében lehetett elküldeni és ezt a szolgáltatást az első hónapban ingyen adta a 0620-as rendszer. A Westel júniusban tette elérhetővé a rövid szöveges üzenetek küldését, eleinte GSM Távirat néven.

18.

A harmadik nagy szolgáltató, a Vodafone 1999. november 30-án indult Magyarországon, miután a 900/1800 Mhz-es pályázaton már ő is diadalmaskodott.

Ha a múlt században imádtál a Balatonnál nyaralni vagy szeretnéd tudni, hogyan nyaraltak a szüleid, neked írták a Tó-retró blogot. Ha pedig szeretnél visszaemlékezni a 70-es és 80-as évekre és vannak fotóid, amiket szívesen megosztanál, csatlakozz a Retró Insta csoporthoz!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Ennyit kérhetnek Gyurcsányék az Apró-villáért
Egy ingatlanszakértő szerint ilyen prémiumkategóriájú, egyedileg számon tartott villa nem sok van a piacon és a lehetséges vevők köre is igen szűk.

Link másolása

Gyurcsány Ferenc a Partizánban beszélt arról, hogy hamarosan eladhatják feleségével az egykor Dobrev Klára nagyapjának, Apró Antalnak a tulajdonában álló villát.

"Az Apró-villát eladjuk majd egy éven belül, mert hárman maradtunk. Klára, Marci meg én. Klára ráadásul az idejének a nagy részét Brüsszelben tölti, ott kóválygunk abban a hatalmas nagy villában. Mi a csudát csinálunk mi ott?" - fogalmazott a DK elnöke.

A Blikk arról ír, hogy a 420 négyzetméter összterületű épületkomplexum földszintjén egy 102 négyzetméteres, kétszobás, az első emeletén egy 220 négyzetméteres négyszobás és egy 159 négyzetméteres két egész és három félszobás lakás is helyet kapott. Emellett a tulajdoni lap nyilvántart egy 22 négyzetméteres garázst is. Tartozik hozzá uszoda, szolárium, szauna valamint belső lift.

A lap szerint nem kizárt, hogy a Szemlőhegy utcai ingatlan tervezett eladása összefüggésben állhat a Gyurcsány Ferenc által 2020-ban feltűntetett 225 millió forintos összeggel, amely 2022-re 446 millióra nőtt, s amely „lakásvásárlás foglaló és előleg” jogcímen szerepel. Tehát lehetséges, hogy valaki már két éve bejelentkezett a villáért.

"Egyáltalán nem alaptalan a feltételezés, hogy egy potenciális vevő közel félmilliárdos összeggel biztosítná be vételi szándékát. Ugyanis ilyen prémiumkategóriájú, egyedileg számon tartott villa nem sok van a piacon és a lehetséges vevők köre is igen szűk" - mondta a Blikknek Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője.

"Egy hasonló kategóriájú, hatalmasnak számító, 1422 négyzetméteres telken álló, 420 négyzetméteres össz-lakóterületű, új építésű, energiatakarékos megoldásokkal felszerelt II. kerületi villa jelenlegi kínálati ára 500 millió-1 milliárd forint között alakul"

- tette hozzá.

Kérdés, hogy ha eladják a villát, hova költöznek Gyurcsányék. A Blikk cikkében hozzáteszi, a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozata szerint az Apró-villa mellett egy egy pápai, ötven négyzetméteres társasházi lakással, illetve egy kötcsei ingatlannal rendelkezik a feleségével. Utóbbi egy több mint 3000 négyzetméteres telken lévő, 267 négyzetméteres családi ház.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
„Félre az útból!” – üvöltött rá III. Károly királyi testőre egy kislányra – videó
A gyerek rémülten szaladt el. Sokak szerint az őr egy kissé túljátszotta a szerepét.
Fotó: octavioalmanza16/TikTok - szmo.hu
2022. szeptember 28.


Link másolása

Vírusként terjed a TikTokon egy videó, ahol az látható, amint a királyi gárda egy tagja kivont karddal kilép egy kapualjból. Eközben az útjában egy kislány álldogál céltalanul, ahogyan azt általában a gyerekek teszik - írja a LadBible.

Az őr rá akarja venni a lányt, hogy arrébb menjen, és ne kelljen miatta megtörnie a lépést, ezért rákiált: “Félre az útból!”, mire a kislány riadtan elszalad.

A videót több mint 3,4 millió alkalommal nézték meg, és nem meglepő módon megosztotta a nézőket. Sokan úgy vélték, hogy az őr egy kissé túljátszotta a szerepét.

@octavioalmanza16 #bukinghampalace #london #londontown ♬ original sound - Octavio Almanza Cana

Egy kommentelő feltette a kérdést: "Valóban meg kellett ijesztenie a kicsit? Vajon sejtette, hogy épp mellette fog elhaladni az őr?” Egy másik hozzászóló megjegyezte: "Mindegy, mi a munkájuk. Ez aljas és szükségtelen volt.”

Megint mások azonban együttéreztek az őrrel, azzal érvelve, hogy ő egyszerűen csak a munkáját végezte.

“Az emberek szerint majd azt mondja neki: ‘Ne haragudj, kedveském, arrébb mennél kicsit?'” - kérdezte egy kommentelő, míg egy másik hozzátette: "A szülőknek meg kellett volna mondaniuk a gyereknek, hogy álljon félre. Nem nagy titok, hogy a királyi gárdisták félelmetesek és kiabálnak.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Megszólalt a szakításról az ukrán menekült nő, aki miatt egy brit férfi elhagyta a családját
Szofija Karkadim szerint a párja úgy bánt vele, mint egy kutyával, szerencsejátékokra herdálta el a pénzt, és nem gondoskodott a megélhetésükről.

Link másolása

Nincstelenné vált és összetört a szíve annak az ukrán menekültnek, akivel szakított brit párja. Mint arról korábban is írtunk, Szofija Karkadim az orosz-ukrán háború elől menekült az Egyesült Királyságba, ahol egy pár befogadta az otthonába. A lány azonban felkeltette a kétgyerekes apa érdeklődését, tíz nappal később pedig együtt költöztek el a család bradfordi házából.

Az újdonsült pár élete azonban nem alakult túl fényesen: Tony Garnett elveszítette a munkáját, mivel a korábban jól jövedelmező biztonsági cége a botránya miatt nem kapott megbízásokat, így tönkrement. Szofija pedig nem tud munkát vállalni Nagy-Britanniában, így meglehetősen szűkösen éltek, Tony-nak a családjától is kölcsön kellett kérnie. A pár aztán adománygyűjtésbe kezdett ukrán árvák megsegítésére, és azt tervezték, hogy Ukrajnába utaznak, hogy maguk osszák szét az összejött pénzt.

Azonban ez és a közös jövőjük fuccsba ment, miután a férfi szakított barátnőjével. Elmondása szerint Szofija egyre erőszakosabb lett, ráadásul komoly alkoholproblémákkal is küzd.

A helyzet múlt szombat fajult el igazán, amikor Tony 30. születésnapját ünnepelték. Az időnként agresszív dühkitöréseket produkáló Szofija felkapott egy kést, és két másik ukrán menekült jelenlétében többször a falba vágta. A férfi ekkor kihívta a rendőrséget, mivel komolyan aggódott a saját biztonságáért, röviddel később pedig kiadta a lány útját.

Garnett azt mondta, mindent megtett a kapcsolatért, és azért, hogy az ukrán nő az országban maradhasson. Egy ponton túl azonban nem tolerálhatta tovább az egyre erőszakosabb Szofiját. A férfi most már úgy látja, hibát követett el, amikor négy és fél hónapja a lányt választotta családja helyett. Hiába volt fülig szerelmes Szofijába, szerinte a nőnek van egy olyan oldala, amit képtelenség elviselni.

Most Szofija is megszólalt a szakításról. A Sun brit bulvárlapnak nyilatkozva azt mondta: "az ukrán nők erősek, Vlagyimir Putyin se tesz tönkre minket, és Tony Garnett se fog tönkretenni engem". Elmondta, hogy voltak olyan napok, amikor a férfi otthon ült és online szerencsejátékozott, miközben ő ételt vásárolt, főzött, takarított, mosott és fizette a számlákat a még megmaradt pénzéből. Ezért is döbbent meg, amikor párja azt mondta neki, hogy többé már nem látja szívesen a lakásukban.

„Összetört a szívem. Teljesen elhittem ezt az egész szarságot. Ő egy hazug ember. Ő volt az, aki elkezdett közeledni felém, amikor még csak két napja laktam nála és Lornánál. Addig nem feküdtünk le, amíg nem költöztünk el, nem tettem volna meg. Ő viszont megfogta a kezemet, megölelt, amikor egyedül voltunk. Ő kezdte az egészet, nem én szakítottam szét őt és Lornát. A kapcsolatuk már jóval azelőtt tönkrement, hogy én bejöttem a képbe”

- mondta a 22 éves nő.

Elmondása szerint Tony úgy bánt vele, mint egy kutyával, és szerencsejátékokra herdálta el a pénzét, amikor összeköltöztek. Ő azonban hiába könyörgött neki, hogy hagyja abba, a férfi erre nem volt hajlandó, mert élvezte.

„Tényleg szerettem őt, azt gondoltam, hogy életünk végéig együtt leszünk, családot alapítunk... De ő megváltozott. Szerintem eluralkodott rajta a nyomás. Az édesanyja sem állt vele szóba azok után, amit a feleségével tett. Pontosan tudta, hogy ha kidob engem, nem lesz pénzem, nem tudok hová menni, és nincsenek barátaim ebben az országban. Hosszú és nehéz út áll előttem, újra kell építenem az életemet. De amikor ez sikerül, örülni fogok, hogy ő már nem része az életemnek”

- mondta Szofija.

A Sun megkereste Tony Garnettet is, a férfi azonban nem akart nyilatkozni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Maguk termesztik az ennivalót és együtt nevelik a gyerekeiket – kommunát alapított egy ír pár
Fenntartható közösséget akartak létrehozni a nyugodtabb élet megteremtése érdekében egy csaknem egyhektáros földterületen.

Link másolása

Saját kommunát alapított egy házaspár Írországban, és a barátaikat is meghívták, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A tagok saját termesztésű alapanyagokból készült ételeket esznek és segítenek egymásnak a gyereknevelésben – írja a Mirror.

Charlotte Knee-Zaska azért vett földet és fogadott be egy családot, hogy fenntartható közösséget alapítson a nyugodtabb élet megteremtése érdekében. Férjével, Max-szel együtt 2017 augusztusában csaknem egy hektár földet vásároltak Offalyban, hogy dublini otthonukból odaköltözzenek lányukkal, az ötéves Izával együtt.

A házaspár két ház építésébe kezdett, hogy családokat fogadhassanak a közösségükbe és megtanuljanak fenntarthatóan együtt élni. Két évet töltöttek azzal, hogy felújítsanak egy, a már a telken lévő nyaralót, majd azt saját lakóterületekkel bővítsék, hogy egy másik család csatlakozhasson hozzájuk.

2021 áprilisában barátaik, James Smith zenei producer és Ffion Thomas holisztikus terapeuta is csatlakoztak, lányukkal, Connie-val együtt. Ma a két család közösségként él – saját termesztésű vagy bio élelmiszereket esznek, és női menedéket hoztak létre otthonukból.

„Mivel gyerekként rengeteget mozogtam, mindig is szerettem volna egy ennek megfelelő otthont. Amikor elköltöztünk, eleinte ijesztő volt, hogy nem volt fűtésünk, a kert pedig tele volt sárral és törmelékkel. Lassan, sokat spórolva felépítettük az otthonokat, hogy közösségként élhessünk a barátainkkal” - meséli a jógatanár Charlotte.

A nő még hozzátette: számára ez nagyszerű, hiszen mindig nyugodt lehet, amíg Ffion vagy James vigyáz a gyerekekre. Azt is tudja, hogy játszhatnak a kertben, és nem kell figyelnie rájuk.

„Nagyon jól sikerült. Nem élünk egymás hegyén-hátán, mivel vannak külön lakóterületeink, de sosem vagyunk egyedül" - mondja.

A családoknak van saját zöldségágyásuk is, ahol cukkinit, kelkáposztát, póréhagymát, céklát, tököt és egyéb élelmiszereket termesztenek. Emellett csirkét is tartanak és tojást fogyasztanak. Charlotte reméli, hogy bővítheti közösségét, ha még több földet tud vásárolni:

„Jó lenne, ha többen csatlakoznának hozzánk. Szívesen találnék valahol egy helyet kicsit közelebb a tengerhez, de ugyanakkor nehéz is lenne elhagyni ezt a környéket, mivel már most ragaszkodom hozzá.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk